Jeffrey Buis wereldkampioen WorldSSP300! DNF, P3 en P4 voor Van der Mark in WorldSBK Estoril (Portugal)


Martijn Spliethof - 16 oktober, 2020 FOTO - Racesport.nl

De laatste wedstrijd voor het Wereldkampioenschap Superbike, Supersport en Supersport300 was de Pirelli Estoril Round op het circuit van het Portugese Estoril.

Voor Michael van der Mark was dit de laatste WorldSBK wedstrijd op Yamaha, hij stapt na dit seizoen over naar het team van BMW. In de eerste race kwam de Nederlander niet aan de finish, hij kwam in de beginfase ten val. In de Superpole race werd Van der Mark als derde afgevlagd, in de tweede race als vierde.

In de WorldSSP races eindigde Glenn van Straalen als 17e en 19e.

In de WorldSSP300 ging de strijd om de wereldtitel nog tussen twee Nederlanders: Jeffrey Buis en Scott Deroue. Buis had voor deze wedstrijd een voorsprong van 28 punten. In de eerste race, waarin Koen Meuffels op een prachtige tweede plaats eindigde, stelde Jeffrey Buis met een zesde plaats zijn wereldtitel veilig! Scott Deroue eindigde als achtste in de race en werd daarmee tweede in het wereldkampioenschap. De tweede race werd gewonnen door Koen Meuffels, die daarmee als vierde is geëindigd in de totaalstand voor het wereldkampioenschap.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl

Races

WorldSBK Race 1:
Toprak Razgatlioglu heeft de eerste race gewonnen, voor Chaz Davies en Garrett Gerloff. Jonathan Rea werd vierde en dat was ruim voldoende om zijn zesde wereldtitel veilig te stellen. Michael van der Mark ging in de beginfase onderuit toen hij in gevecht was om de podiumplaatsen.

WorldSBK Superpole Race:
Toprak Razgatlioglu heeft zijn goede vorm doorgetrokken naar zondag. De Turk won de Superpole race, voor Garrett Gerloff en Michael van der Mark, waardoor er drie Yamaha-coureurs op het podium stonden. Van der Mark kreeg de podiumplaats niet cadeau, de Nederlander had een interessant gevecht met Chaz Davies.

WorldSBK Race 2:
Chaz Davies heeft zijn laatste race voor het Ducati fabrieksteam op de beste manier afgesloten. Hij won voor teammaat Scott Redding en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark kwam als vierde over de finish in zijn laatste race voor Yamaha.

WorldSSP Race 1:
Andrea Locatelli heeft zijn twaalfde overwinning van het seizoen behaald in de eerste race. Philipp Oettl en Hannes Soomer waren ook op het podium te vinden. Glenn van Straalen kwam als zeventiende over de finish.

WorldSSP Race 2:
De laatste race werd de mooiste van het seizoen. Lang streden tien coureurs om de overwinning. Uiteindelijk wist Lucas Mahias te winnen, voor Andrea Locatelli en Raffaele de Rosa. Glenn van Straalen finishte als negentiende.

WorldSSP300 Race 1:
Jeffrey Buis is wereldkampioen geworden in de World Supersport 300! Buis wist door een sterk slot als zesde te finishen, voor concurrent Scott Deroue die achtste werd. Hierdoor kan Buis niet meer achterhaald worden in het kampioenschap. Mika Perez won de race, terwijl Koen Meuffels een geweldige tweede plaats scoorde.

WorldSSP300 Race 2:
Koen Meuffels heeft de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Met deze zege eindigde hij als vierde in het kampioenschap! Samuel di Sora en Mika Perez mochten mee naar het podium. Kersverse wereldkampioen Jeffrey Buis werd negende na een ongelukkige beginfase. Scott Deroue finishte net buiten de punten op plaats zestien.

Kwalificaties

WorldSBK:
Toprak Razgatlioglu mag van pole position vertrekken tijdens de  twee races van het weekend op het Circuito do Estoril. Titelkandidaten Jonathan Rea en Scott Redding crashten vroeg in de sessie, waardoor zij geen goede tijd konden klokken. Michael van der Mark eindigde als zesde in de Superpole.

WorldSSP:
Andrea Locatelli verovert de pole position in zijn laatste World Supersport raceweekend. De wereldkampioen was de snelste, voor Kawasaki-coureurs Lucas Mahias en Philipp Oettl. Glenn van Straalen klokte de twintigste tijd.

WorldSSP300:
Nick Kalinin heeft de pole position behaald. Koen Meuffels reed een sterke sessie met een zesde startplaats als eindresultaat. Titelkandidaten Scott Deroue en Jeffrey Buis kenden een lastige Superpole met plaats achttien en negentien.