Motoball

Motoball staat voor een heel bijzondere combinatie van motorsport en een balspel.

Motoball: het spel

Bij motoball strijden twee teams van ieder vier veldspelers en een keeper op 250cc motorfietsen met een groot uitgevallen voetbal, waarmee ze in elkaars doel moeten scoren. De keeper heeft geen motor maar staat in het doel. Om de keeper te beschermen is er een cirkel met een straal van 5,5 meter om het doel heen: spelers mogen niet in de cirkel komen, de keeper moet juist binnen de cirkel blijven.

Regels

De regels zijn bijna gelijk aan die van voetbal. Wel zijn er om veiligheidsredenen extra spelregels toegevoegd. Zo moeten spelers verplicht overspelen als ze de middenlijn passeren, omdat hun snelheid anders te hoog komt te liggen. Op het speelveld, met de afmetingen van een regulier voetbalveld, kunnen spelers snelheden tot wel 80 km per uur behalen.

Overtredingen worden meestal bestraft met een vrije trap. Maken spelers het echt te bont, dan kan een groene kaart (2 minuten straftijd), een gele kaart (5 minuten straftijd) of de rode variant (schorsing voor de rest van de wedstrijd) volgen.

Interesse?

In Nederland is één vereniging actief: Motoballvereniging Budel. Zowel de jeugd als de senioren spelen competitie in Duitsland.