Topsport
opleidingen

Een van de speerpunten in het meerjarenbeleid van NOC*NSF is de ‘toptienambitie’. Wij hebben ons beleid hierop aangesloten: de KNMV wil talentvolle sporters de kans geven zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar de mondiale top tien in hun discipline.

Om dit mogelijk te maken worden jaarlijks opleidingsprogramma’s samengesteld waarin rijders die bovengemiddeld presteren in hun discipline verder bekwaam gemaakt worden binnen de motorsport. Voor de enduro en motocross worden jaarlijks selecties van hoog niveau samengesteld die Nederland als landenteam vertegenwoordigen tijdens de verschillende evenementen zoals  bijvoorbeeld de Motocross of Nations (MXoN).

Motocrossers op CTO Papendal

Na een uitvoerige test periode met het ‘MXGP Rookies’-traject is in 2017 de eerste stap genomen in een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Vier jonge crossers hebben daarmee de mogelijkheid om fulltime op Papendal te verblijven. De talenten worden getraind onder leiding van onze bondscoach en begeleid door diverse specialisten op het gebied van fysiek, mentaal en voeding. Het CTO biedt intern wonen en leven maar ook scholing en motocrosstrainingen op hoogwaardig niveau.

Naast de 4 CTO top sporters kent de motocross een Internationale en Nationale selectie waarin sporters uitkomen die actief zijn in de verschillende EK competities.

Wegrace opleidingen

Voor talenten binnen de wegrace-categorieën Moto3 en Supersport 300 worden jaarlijks opleidingen en trainingen verzorgd. Door de kennis bij de sporters en teamleden te vergroten wordt een betere basis voor de toekomstige carrière gecreëerd. Praktijktrainingen in binnen- en buitenland verzorgd door KNMV-trainers dragen bij aan een hoger technisch rijniveau.

De opleiding structuur in de wegrace begint al bij deelname in het NK Junior Moto Racing waar rijders les krijgen van KNMV gecertificeerde trainers. Nederlandse rijders die een volledig EK/WK-kampioenschap rijden kunnen gebruik maken van een speciale selectiedag op het GP-circuit van Assen en krijgen een FIM licentie ondersteuning.

Zowel op motocross als ook wegrace gebied worden in 2018 de eerste stappen gezet om regionale training centers (RTC) te verwezenlijken. Deze RTC’s moeten het mogelijk maken voor jeugdtalenten om overal dezelfde gestructureerde opleiding methode te volgen zowel op praktijk, fysieke als mentaal vlak.