Anti-doping

De KNMV staat voor een schone sport. De KNMV heeft een overeenkomst met het Instituut Sportrechtspraak (ISR), wat betekent dat de leden van de KNMV zich moeten houden aan het Dopingreglement van het ISR, zie punt 3 op deze pagina. Daarnaast geven we je praktische informatie en handige links met betrekking tot anti-doping, waaronder de dopingregels, tips voor een schone sport, het dopingreglement, de dopinglijst, medicijngebruik, de Dopingwaaier App, Whereabouts, doping in je vitaminepil, dopingcontroles, drugs, 100% dope free en overige belangrijke zaken.

 1. Dopingregels: de basics
  Bekijk hieronder de video over de basics van de dopingregels. In de volgende punten lees je nog meer informatie over anti-doping.

 2. Tips voor een schone sport
  In de video hieronder zie je diverse tips die we hierna wat meer gaan toelichten.

 3. Het dopingreglement
  De KNMV heeft een overeenkomst met het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent o.a. dat de leden van de KNMV zich dienen te houden aan het Dopingreglement van het ISR.
  Nationaal Dopingreglement
  Overige ISR Reglementen
 4. De dopinglijst
  Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen. Jaarlijks wordt de door Wereld Anti-Doping (WADA) een opgestelde lijst gepubliceerd, welke van kracht is. Check daarom hieronder de Nederlandse vertaling van de WADA-dopinglijst. Klik voor de meest recente versie van de dopinglijst op de bovenstaande link ‘Nationaal Dopingreglement’.
 5. Medicijngebruik
  Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd. In het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt. Kom je dus in aanmerking voor dopingcontroles, kijk dan op www.dopingautoriteit.nl/GDS waar je de dispensatie dient te regelen. Hieronder vind je de dispensatiebijlage en bijbehorende video.Dispensatieverzoek

  Deelnemers aan EK- en WK-wedstrijden moeten dispensatie aanvragen bij de FIM.

  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de KNMV via telefoonnummer 06-10712402 of per e-mail: m.bruil@knmv.nl.

 6. De Dopingwaaier App
  De Dopingwaaier is altijd één van de belangrijkste middelen geweest in de voorlichting van topsporters en sportbegeleiders. Voorheen werd deze – zoals de naam al aangeeft – als geplastificeerde waaier uitgebracht. Vanaf 2014 is de Dopingwaaier aangepast en omgezet in een App (iOS en Android) en een mobiele website (voor de overige systemen). De inhoud van de App is deels nieuw en deels vertrouwd. Hier lees je meer én kun je hem downloaden.
 7. Whereabouts
  Sporters die behoren tot de zogenaamde nationale Testing Pool moeten hun whereabouts aanleveren bij de Dopingautoriteit. Tot deze Testing Pool behoren onder andere sporters met een A-, B- en HP-status van NOC*NSF. Of een sporter lid is van deze Testing Pool en vanaf wanneer de sporter zijn of haar whereabouts moet aanleveren wordt officieel bekend gemaakt middels een brief van de Dopingautoriteit. Klik voor de meest recente versie hiervan op de link die vindt via deze pagina: Nationaal Dopingreglement.
 8. Doping in je vitaminepil
  Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Gebruik daarom alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen. Zo houd je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk.

 9. Dopingcontroles
  Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Heb je nog nooit een dopingcontrole ondergaan? Bekijk dan hieronder de video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe een door de Dopingautoriteit uitgevoerde dopingcontrole verloopt. Let op! Je dient na een wedstrijd altijd te controleren of je geselecteerd bent voor een dopingcontrole. Zelfs als je halverwege de koers uitstapt of totaal geen dopingcontrole verwacht.

 10. Drugs
  Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan. Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief! Lees hier meer over de verschillende soorten drugs.

 11. 100% dope free
  100% Dope Free is een campagne waarbij je als sporter “Nee” kunt zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport. Volg het voorbeeld van Marianne Vos. Ga naar de website, teken het statement tegen doping en draag de 100% Dope Free – True Winner armband. Want sport is veel te mooi voor doping!
  Bekijk de volgende video van Bauke.
 12. Overige zaken
  Wil je meer informatie over bijvoorbeeld de rechten en plichten van minderjarigen? Bekijk dan de website van de Dopingautoriteit via onderstaande links:
  Minderjarigen

Vragen?

Heb je nog vragen, mail dan naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl.