Sportlicentie aanvragen

 • Hulp nodig bij jouw licentieaanvraag voor 2024? Kijk op deze pagina.
 • Benieuwd naar welke licentie je moet hebben en/of wat deze kost? Klik hier. Voor de EK- en WK-prijzen klik je hier.

Bij de KNMV kun je terecht voor alle soorten motorsportlicenties. Je hebt een KNMV-licentie nodig om mee te doen aan trainingen en wedstrijden op motorsportaccommodaties van bij de KNMV aangesloten organisaties

Wat voor soort licentie heb ik nodig?

Welke KNMV-licentie je nodig hebt, is in eerste instantie afhankelijk van twee zaken:

 • Discipline: elke licentie is bedoeld voor één tak van motorsport. 
 • Trainen + clubwedstrijden rijden? Vraag een Basis Sportlicentie aan voor jou sport. Ook (inter)nationale wedstrijden op de planning, zoals NK’s of EK’s? Vraag een Startlicentie aan voor jou sport.

Van de Startlicenties bestaan verschillende varianten, afhankelijk van de tak van sport, klasse en leeftijd. 

Vraag je voor het eerst een Wegrace- of Motocrosslicentie aan? Dan bestaat de kans dat je eerst een Wegracecursus of MX Rookie-training moet volgen, voor jouw licentie geldig is.

Aanvragen

Alle licenties zijn aan te vragen via de Mijn KNMV-omgeving op onze website. Maak een nieuwe account aan (hulp daarbij nodig? Klik hier) of log in met je bestaande account. Vervolgens kan je via de snelkoppeling ‘licenties bekijken en aanvragen’ een licentie aanvragen.

Bij de aanvraag van een licentie wordt gevraagd om een motorclub te kiezen. De club die je hier kiest, ontvangt een bijdrage voor de onderhoudskosten van de baan. Belangrijk om te weten is dat je als sporter geen lid hoeft te zijn van deze motorclub. 

De KNMV-App

Nadat je een licentie hebt aangevraagd en betaald via de Mijn KNMV-omgeving op onze website, is het mogelijk om in te loggen in de KNMV-app. Wanneer je ingelogd bent in de KNMV-app kan je, naast jouw contactgegevens, jouw geldige licentie en licentienummer zien en tonen als daar om gevraagd wordt. Je vindt jouw licentienummer en scanbare licentie alleen terug in de KNMV-app, onder de knop ‘Passen’.

Je kan alleen inloggen in de KNMV-app wanneer je minimaal één geldige licentie hebt. Op het moment dat jouw licentie nog ‘ter beoordeling’ is, kan je dus (nog) niet inloggen in de KNMV-app.

De KNMV-app vind je in de App Store (Apple) en Play Store (Android) op jouw smartphone of tablet. Zoek op ‘KNMV’ en download de app. Log vervolgens in met het e-mailadres en wachtwoord dat je ook hebt gebruikt op mijn.knmv.nl.

Meer informatie over de KNMV-app en wat je er als licentiehouder mee kan, vind je hier.

KNMV Dagpas

Wil jij niet direct een Basis Sportlicentie, maar incidenteel een keer trainen of deelnemen aan een clubwedstrijd? Dan kan je komend seizoen een Dagpas aanvragen, de kosten per Dagpas zijn 15 euro per stuk. Voor de Motocross komt hier nog 5 euro afdracht bij voor het MX-Masterplan. Een Dagpas is aan te vragen voor iedereen die een KNMV-account heeft en, in het geval van een Motocross Dagpas, geen MX Rookie meer is.

Je vraagt een Dagpas altijd per tak van sport, voor de datum dat je wilt gaan rijden, aan. Let op: Een aangevraagde Dagpas kan nooit geannuleerd worden.

Let op! Vraag je een MX Dagpas aan en heb je een nieuw account of heb je de afgelopen jaren geen motocrosslicentie van de KNMV gehad? Denk er dan aan dat je eerst een rookie training moet volgen voordat je gebruik kunt maken van je Dagpas. Voorkom teleurstelling en informeer bij twijfel eerst (tijdens kantooruren) naar je rookie-status.

Overige informatie

Basisverzekering op KNMV-licenties
Dopingverklaring
Fair play verklaring
Verzekeringsverklaring
Waarom is een medische-/ SMA-keuring nodig?
Zoek een sportmedische instelling

Veelgestelde vragen (FAQ) over licenties:

 • Ik heb een internationale licentie van de KNMV of buitenlandse bond. Waar ben ik voor verzekerd?
  Buitenlandse rijders die over een internationale licentie van hun betreffende motorsportbond beschikken, kunnen met deze licentie uitsluitend rijden tijdens wedstrijden in Nederland die op de FIM/FIM Europe-kalender vermeld staan. Bij overige vrije trainingen of andere evenementen in Nederland is deze internationale licentie is niet geldig.
  Omgekeerd geldt dit ook: KNMV internationale licentiehouders zijn in het buitenland niet verzekerd voor vrije trainingen of andere evenementen buiten de FIM/FIM Europe-kalender om.
 • Kan ik als Nederlander een licentie aanvragen bij een buitenlandse bond?
  Voor het aanvragen van een licentie bij een andere FIM/FIM-Europe bond heeft een Nederlandse rijder een rijdersrelease (vrijgave) nodig. Dit is ook het geval wanneer een buitenlandse rijder een KNMV licentie wil aanvragen. Aan deze vrijgave zijn kosten verbonden. Neem hierover contact op met de sportafdeling via sport@knmv.nl.
 • Kan ik van klasse of tak van sport wisselen tijdens het seizoen?
  Uiteraard kan het tijdens het wedstrijdseizoen gebeuren dat je van klasse wilt veranderen. Dit is gedurende het seizoen éénmalig mogelijk. Je kunt je gewenste licentie via je Mijn KNMV-account aanvragen, is je nieuwe licentie geldig en zichtbaar in de KNMV app, kun je mailen naar sport@knmv.nl om je oude licentie te annuleren en terug te laten betalen. Bij het wijzigen van klasse of tak van sport wordt 20 euro administratiekosten in rekening gebracht. Dit wordt verrekend met de terugbetaling van de kosten van jouw oude licentie.
 • Wat moet ik doen in geval van een ongeval?
  Een sporter dient rekeningen voor medische zorg in het binnen- en/of buitenland eerst naar de eigen zorgverzekeraar te sturen. Wanneer deze niet – of slechts gedeeltelijk – de kosten vergoedt, dan dien je hiervan een verklaring te vragen. Vervolgens kunnen deze niet-vergoede kosten bij de KNMV-verzekering ingediend worden. Deze zal beoordelen of de geclaimde kosten vergoed zullen worden.KNMV Verzekering:
  Kröller Boom Assurantiën BV
  +31 33 750 5010
  Polisnummer: Hienfeld 510975Repatriëring uit het buitenland:
  Europe Assistance
  + 31 263553329
  Polisnummer: Hienfeld 510975