Sportlicentie
aanvragen

Hulp nodig bij jouw licentieaanvraag voor 2023? Kijk op deze pagina.

Bij de KNMV kun je terecht voor alle soorten motorsportlicenties. Je hebt een KNMV-licentie nodig om mee te doen aan trainingen en wedstrijden op motorsportaccommodaties van bij de KNMV aangesloten organisaties. Wanneer je voor de 1ste keer een Motocrosslicentie bij ons aanvraagt dien je eerst de Korte Motocross Rookie Training (Rookie Training) te volgen. Hierover ontvang je na de aanvraag automatisch een e-mailbericht.

Wat voor soort licentie heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de tak van motorsport, klasse en je leeftijd. Onderaan deze pagina vind je (bij ‘Overige Licenties’) een overzicht van de verschillende motorsporten en de bijbehorende KNMV-licenties die je hiervoor nodig hebt. Alle licenties zijn aan te vragen via de Mijn KNMV-omgeving op onze website. Maak een account aan of log in met je bestaande account. Vervolgens kan je via de snelkoppeling ‘licenties bekijken en aanvragen’ een licentie aanvragen.

Om de licentie voor het komende jaar aan te vragen, dien je gebruik te maken van de Mijn KNMV-omgeving. Hiervoor heb je sinds dit jaar een (nieuw) account nodig op basis van je e-mailadres. Heb je deze nog niet aangemaakt of opnieuw geactiveerd? Een volledige uitleg over hoe je dat doet vind je hier.

Let op:

  • Buitenlandse rijders die over een internationale licentie van hun betreffende motorsportbond beschikken, kunnen met deze licentie uitsluitend rijden tijdens wedstrijden in Nederland die op de FIM/FIM Europe-kalender vermeld staan. Bij overige vrije trainingen of andere evenementen in Nederland is deze internationale licentie is niet geldig.
  • Omgekeerd geldt dit ook. KNMV internationale licentiehouders zijn dientengevolge in het buitenland niet verzekerd voor vrije trainingen of andere evenementen buiten de FIM/FIM Europe-kalender om.
  • Voor het aanvragen van een licentie bij een andere FIM/FIM-Europe bond heeft een Nederlandse rijder een rijdersrelease (vrijgave) nodig. Dit is ook het geval wanneer een buitenlandse rijder een KNMV licentie wil aanvragen. Aan deze vrijgave zijn kosten verbonden. Neem hierover contact op met het serviceteam via serviceteam@knmv.nl.

Bij de aanvraag van een licentie wordt gevraagd om een motorclub te kiezen. De club die je hier kiest, ontvangt een bijdrage voor de onderhoudskosten van de baan. Belangrijk om te weten is dat je als sporter geen lid hoeft te zijn van deze motorclub. 

Wijziging klasse of sport

Uiteraard kan het tijdens het wedstrijdseizoen gebeuren dat je van klasse wilt veranderen. Dit is gedurende het seizoen éénmalig mogelijk. Je kunt je gewenste licentie via je Mijn KNMV account aanvragen, is je nieuwe licentie geldig en zichtbaar in de KNMV app, kun je mailen naar sport@knmv.nl om je oude licentie te annuleren en terug te laten betalen. 

Administratiekosten

Bij het wijzigen van klasse of tak van sport wordt 20 euro administratiekosten in rekening gebracht. Dit wordt verrekend met de terugbetaling van de kosten van jouw oude licentie.

De KNMV-App

Nadat je een licentie hebt aangevraagd en betaald via de Mijn KNMV-omgeving op onze website, is het mogelijk om in te loggen in de KNMV-app. Wanneer je ingelogd bent in de KNMV-app kan je, naast jouw contactgegevens, jouw geldige licentie en licentienummer zien en tonen als daar om gevraagd wordt. Je vindt jouw licentienummer en scanbare licentie alleen terug in de KNMV-app, onder de knop ‘Passen’. 

Je kan alleen inloggen in de KNMV-app wanneer je minimaal één geldige licentie hebt. Op het moment dat jouw licentie nog ‘ter beoordeling’ is, kan je dus (nog) niet inloggen in de KNMV-app.

De KNMV-app vind je in de App Store (Apple) en Play Store (Android) op jouw smartphone of tablet. Zoek op ‘KNMV’ en download de app. Log vervolgens in met het e-mailadres en wachtwoord dat je ook hebt gebruikt op mijn.knmv.nl.

Meer informatie over de KNMV-app en wat je er als licentiehouder mee kan, vind je hier.

Korte Motocross Rookie Training

Wanneer je voor de eerste keer een Motocrosslicentie bij ons aanvraagt, dien je eerst de Korte Motocross Rookie Training (Rookie Training) te volgen. Hierover ontvang je na de aanvraag van jouw Motocross Basis Sportlicentie automatisch een e-mailbericht.

Ieder jaar weer zijn er een aantal incidenten waarbij iemand letsel oploopt door inschattingsfouten die voorkomen had kunnen worden. Deze training is bedoeld om jonge rijders bewust te maken van de risico’s die je op de baan loopt. Hiermee hopen we dit soort incidenten terug te dringen.

De Rookie Training volg je eenmalig. Deelname kost € 40,-. Dit bedrag dient ter vergoeding voor de organiserende club en de trainer. Heb je eerder al een motocrosslicentie bij een andere (buitenlandse) bond gehad? Dan ben je vrijgesteld van deze training, mits je een kopie van deze licentie kan tonen.

Meer informatie over de Rookie Training lees je hier.

KNMV Dagpas

Wanneer je niet in het bezit bent van de juiste licentie voor een offroad, kun je daar met een zogenaamde dagpas toch aan deelnemen. Een KNMV Dagpas is geldig voor een offroad rit op de KNMV offroad kalender voor de betreffende datum.

Een dagpas is slechts geldig voor één specifieke dag. Wanneer je bijvoorbeeld op zaterdag traint en op zondag een wedstrijd rijdt, dien je twee dagpassen aan te schaffen. Een dagpas die is aangevraagd kan niet geretourneerd noch gecrediteerd worden.

Ongeval in binnen- en/of buitenland

Een sporter dient rekeningen voor medische zorg in het binnen- en/of buitenland eerst naar de eigen zorgverzekeraar te sturen. Wanneer deze niet – of slechts gedeeltelijk – de kosten vergoedt, dan dien je hiervan een verklaring te vragen. Vervolgens kunnen deze niet-vergoede kosten bij de KNMV-verzekering ingediend worden. Deze zal beoordelen of de geclaimde kosten vergoed zullen worden.

KNMV Verzekering:
Kröller Boom Assurantiën BV
+31 33 750 5010
Polisnummer: Hienfeld 510975

Repatriëring uit het buitenland:
Europe Assistance
+ 31 263553329
Polisnummer: Hienfeld 510975

Overige licenties

KNMV-licenties 2023
EK- en WK-licentieprijzen 2023
Aanvragen

Overige informatie

Basisverzekering op KNMV-licenties
Dopingverklaring
Fair play verklaring
Verzekeringsverklaring
Waarom is een medische-/ SMA-keuring nodig?
Zoek een sportmedische instelling

Sportmedische keuring in de avonduren? Neem hiervoor contact op met Vincent Luttikhold (Lichtenvoorde)
Tel: 0544-376819