Dragrace

Wat is dragrace?

Bij dragrace leg je zo snel mogelijk een korte afstand af – meestal 400 meter. Het is een uitdaging die fans van sprintwedstrijden niet kunnen weerstaan: de bliksemsnelle reactie bij de start en direct daarna de uitbarsting van pk’s, gedurende enkele seconden om vervolgens razendsnel over de finishlijn te schieten.

Bij een dragrace starten twee deelnemers tegen elkaar. Deze sport vraagt om een enorme concentratie van de rijders en is heel enerverend voor het publiek.

Voor de deelnemers zelf is het rijden van de wedstrijd slechts een onderdeel van hun passie voor de dragrace. Het is vooral de motortechniek die hen boeit: de zoektocht naar bruikbaar vermogen en het ‘zelf bouwen’ nemen een belangrijke plek in. Bij deze bijzondere sport zie je dan ook de meest exotische machines aan de start verschijnen.

In Nederland wordt de sprint in clubcompetities beoefend. Vanaf het tweede jaar kom je in aanmerking voor een internationale licentie.

Dragracen in Nederland

Stichting Quartermile , lid van de KNMV, organiseert diverse wedstrijden per jaar op de dragstrip in Drachten. Kijk op www.quartermile.nl voor meer informatie.

Quartermile organiseert jaarlijks 2 topsport evenementen waar de volgende klassen kunnen uitkomen:

Junior Drag Bike, Super Street Bike, Funny Bike en Super Twin Top Gas. De wedstrijden krijgen de status van een Open Nederlands Kampioenschap indien er minimaal 8 KNMV licentiehouders per klasse deelnemen aan de wedstrijd.

Licenties

Het aanvragen van een licentie kan via Mijn KNMV. Vraag je voor het eerst een licentie aan, dan moet je de uitslag van enkele testruns kunnen overleggen. Voor de klassen Funny bike, Super Twin Top Gas en Top Fuel Bike kun je een licentie aanvragen als je minimaal 1 jaar in een andere ONK Dragrace klasse hebt gereden.