Dragrace

Wat is dragrace?

Dragrace is de sport voor de liefhebber van sprintwedstrijden. Het doel is om een rechte baan, meestal 400 meter lang, zo snel mogelijk af te leggen. Alles draait om een bliksemsnelle reactie bij de start, waarna een uitbarsting van pk’s volgt. Een race duurt slechts enkele seconden, totdat de coureur razendsnel over de finishlijn schiet.

Tijdens de race starten twee deelnemers tegen elkaar. De sport vraagt om een enorme concentratie van de rijders en is heel enerverend voor het publiek.

Voor de deelnemers is het meedoen aan een dragrace slechts een onderdeel van hun passie voor de sport. Het is vooral de motortechniek die hen boeit: de zoektocht naar bruikbaar vermogen en het ‘zelf bouwen’ nemen een belangrijke plek in. Bij deze bijzondere sport zie je dan ook de meest exotische machines aan de start verschijnen.

Dragrace in Nederland

In Nederland organiseert de Dutch Hot Rod Association (Stichting DHRA), lid van de KNMV, op de dragstrip in Drachten een aantal wedstrijden per jaar.

Naast de Street Legal-klasse komen bij de Pro’s de volgende klassen aan de start: Top Fuel Bike, Junior Drag Bike, Super Street Bike, Funny Bike en Super Twin Top Gas.

De wedstrijden krijgen de status van een Open Nederlands Kampioenschap wanneer er minimaal acht KNMV-licentiehouders per klasse meedoen aan de wedstrijd. Dit wordt vóór aanvang van het seizoen bepaald.

Licenties

Het aanvragen van een licentie kan via Mijn KNMV. Vraag je voor het eerst een licentie aan, dan moet je de uitslag van enkele testruns kunnen overleggen. Voor de klassen Funny Bike, Super Twin Top Gas en Top Fuel Bike kun je een licentie aanvragen als je minimaal één jaar in een andere ONK Dragrace klasse hebt gereden.

KNMV Dagpas

Ter kennismaking met dragrace kun je voor deelname een KNMV Dagpas aanvragen. Dit kan alleen voor deelname in de Street Legal-klasse. Deze KNMV Dagpas is één dag geldig. Voor een meerdaags evenement dien je per dag een KNMV Dagpas aan te vragen. Het is dus al snel voordeliger om een jaarlicentie aan te schaffen. Voor deelname aan de Pro-klassen dien je altijd over een KNMV Startlicentie te beschikken.