Selectierijders

Een van de speerpunten in het meerjarenbeleid van NOC*NSF is ‘toptienambitie’. Het beleid van de motorbond sluit hierop aan: de KNMV wil talentvolle sporters de kans geven zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar de mondiale top tien.

Voor de sportdisciplines enduro, motocross, minibikes, en wegrace worden jaarlijks selecties samengesteld met rijders die meer dan bovengemiddeld presteren in hun discipline. Per jaar/seizoen kan het verschillen of er voor een bepaalde discipline een selectie kan worden samengesteld.

KNMV talentselectie motocross

Tijdens de KNMV Scoutingdag worden rijders geselecteerd voor de Nationale Selectie. Zij worden begeleid door Barry Veneman, Barry Forschelen en verschillende KNMV-trainers.

 

Wegrace: Junior Academy

In het opleidingstraject van de KNMV is er veel aandacht voor de doorstroommogelijkheden van racetalent tot en met ONK- of EK-niveau. Om dat te realiseren is de KNMV Wegraceselectie op de schop gegaan. In plaats van één selectie met daarin toppers die het in zich hebben om op WK-niveau te (gaan) functioneren, verlegt bondscoach Barry Veneman de focus naar het opleiden van coureurs tot aan EK-niveau om zo nieuwe aanwas voor het ONK en EK te creëren.

Verder is er in het opleidingsprogramma uiteraard aandacht voor de Nederlandse deelnemers aan de Red Bull Rookies Cup, de KTM Cup en krijgen ook de EK-rijders desgewenst ondersteuning.

KNMV enduroselectie

Jeugd in de enduro laten we rustig kennismaken met de sport. Plezier staat bovenaan, maar daarnaast krijgen de sporters al wel te maken met presteren onder druk en de regels van de sport.     Na het halen van rijbewijs A1 kunnen ze instappen in het ONK enduro. Daar zullen onder begeleiding stappen worden gemaakt in de motorvaardigheid. Training in het buitenland en deelname aan internationale wedstrijden moeten uiteindelijk voor een topniveau zorgen.

Talentontwikkeling

Talentherkenning wordt gedaan door de bondscoach en assistentcoach die de rijders tijdens scoutingdagen beoordelen. Daarbij worden meerdere criteria aangehouden. Tevens worden de rijders die geselecteerd zijn na de scoutingdagen op fysiek vlak getest (tweedaagse fysieke trainingsstage). Uiteindelijk kan de geselecteerde rijder opgenomen worden in een van de bestaande selecties, mits hij/zij heeft voldaan aan de gestelde criteria en een positieve beoordeling heeft gekregen vanuit de KNMV.

Elk jaar wordt opnieuw bepaald of een rijder in de selectie thuishoort. De KNMV bepaalt wie in welke selectie wordt opgenomen. De voordracht van de bondscoach en zijn assistent wordt met de sporttechnisch manager besproken en ter goedkeuring aan het KNMV-bestuur voorgedragen. Voor de nationale en internationale selectie is een separaat begeleidingspakket samengesteld. Verder is er een intensief fysiek programma dat al voor het nieuwe seizoen wordt gestart op verschillende locaties. Het programma voor 2017 is ge-updatet en er zal intensiever met de selecties te werk worden gegaan.

Database NOC*NSF

De KNMV meldt alle actuele selectierijders aan in de topsportdatabase van NOC*NSF. Selectierijders kunnen bij het Olympisch Netwerk (ON) in hun regio terecht voor meer begeleiding (bijvoorbeeld op medisch gebied, regelingen met school en in sommige gevallen voor financiële ondersteuning). Het ON checkt altijd de database om de status van de sporter in te zien.

Topsportstatus

Rijders die aan een WK en/of EK hebben deelgenomen en op grond van het eindklassement een hoge ranking hebben behaald, kunnen mogelijk een A, B of HP topsportstatus behalen. NOC*NSF biedt hen dan speciale faciliteiten die bij een topsportstatus horen, zoals (persoonlijke) begeleiding, transport en medische voorzieningen. Klik hier voor meer informatie.

Richtlijnen en begeleidingspakketten

De richtlijnen zijn aangepast. Onderstaand vind je de nieuwe documenten.

Klik hier voor de richtlijnen die gelden voor de internationale selectie.
Klik hier voor de richtlijnen die gelden voor de nationale selectie.
Klik hier voor een overzicht van de begeleidingspakketten.