Natuur & milieu
Als KNMV hebben we een naam hoog te houden. Wij zijn ons terdege bewust van het belang van milieubewust handelen, of omgevingsbewust, zoals wij dat graag noemen.
Daarom informeren we onze leden, de clubs die bij ons zijn aangesloten en overige belanghebbenden regelmatig met tips. Dat doen we samen met andere belangenorganisaties zoals de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) en FIM Europe.
Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om het milieu te sparen. Maak je motor bijvoorbeeld schoon in een milieuvriendelijke (motor)wasplaats. Met iedere wasbeurt spoel je niet alleen vuil, maar ook olieresten weg. Bij een motorwasplaats worden die milieuvervuilende stoffen gescheiden opgevangen en afgevoerd.
Omgevingsbewust handelen is niet alleen oog hebben voor de natuur, maar ook oog hebben voor de mensen om je heen. Wellicht vinden zij dat motorrijden hinderlijk is, dat motorrijders alleen maar herrie maken, of agressief zijn. Daar kunnen we natuurlijk zelf iets aan doen. Zo kun je bijvoorbeeld een toertocht voor 150 mensen opsplitsen in kleine groepen. Dat is niet alleen overzichtelijk, het komt ook veel sympathieker over op omwonenden die langs jouw favoriete route wonen. Als je netjes rijdt in woongebieden doe je niet alleen de bewoners, maar ook je collega-motorrijders een groot plezier.
Rustig rijden op dijkwegen
Zeker in de Gelderse Regio Rivierenland, waar veel dijkwegen zijn, is er de laatste jaren meer focus op het weggedrag van motorrijders. De gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel vragen regelmatig aan motortoerclubs die lid zijn van de KNMV om bij een clubrit of toertocht de kwetsbare dijkwegen te ontzien en wat vaker te kiezen voor een alternatieve route.
De KNMV ondersteunt dit gemeentelijk verzoek. Vooral op zon- en feestdagen is er op dijkwegen een enorme toeloop van dagjesmensen. Gemeenten en uiteraard ook de KNMV willen voorkomen dat dijken in de weekends voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten. De indruk bij diverse betrokkenen is dat het beroep op de motorclubs de afgelopen jaren heeft geresulteerd in een wat beter aangepast weggedrag en minder geluidsoverlast.
In de weekenden treffen allerlei soorten weggebruikers elkaar op de dijkwegen. Niet alleen motorrijders, maar ook wielrenners, toerfietsers, cabrio- en oldtimerclubs, wandelaars en zelfs ruiters en koetsiers zijn er te vinden. Motorrijders worden door omwonenden vaak als eerste genoemd vanwege hun herkenbare uitlaadgeluid, hun snelheid en het rijden in grote groepen. Veel clubbestuurders doen net als de KNMV al jaren hun best het rijgedrag van hun leden positief te beïnvloeden door hier aandacht aan te schenken.
Samen dijken delen
Rekening te houden met elkaar én met aanwonenden kun je doen door:
- Niet in grote groepen te rijden
- De maximumsnelheden te respecteren en tevens aan te passen aan andere weggebruikers én aan aanwonenden langs de dijken
- Extra rustig te rijden in kleine dorpjes met vaak smalle straatjes
- Zo weinig mogelijk toeren te maken door in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden (conform Het Nieuwe Rijden)
- Niet te rijden met uitlaten die niet goed gedempt en dus illegaal zijn
Eén met je omgeving
Als motorrijder ben je natuurlijk een rijdend visitekaartje. Gedraag je je sociaal in het verkeer, dan heeft dat een positieve invloed op de beeldvorming van motorrijders. Dit noemen we defensief rijden, de stijl die je op alle Voortgezette Rijopleidingen (VROs) van de KNMV leert. Als je weet wat je motor doet en hoe je deze eigenschappen kunt gebruiken, kun je veel beter inspelen op onverwachte situaties.
Gelukkig hebben de meeste motorrijders al oog voor hun omgeving. Op een motor beleef je de wereld om je heen namelijk veel intenser dan in een auto. Het is één van de vele redenen om te gaan motorrijden.