DNF, P3 en P7 voor Michael van der Mark in WorldSBK Jerez (Spanje)


Martijn Spliethof - 01 augustus, 2020 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

De Pirelli Spanish Round voor het Wereldkampioenschap Superbike was op het circuit van Jerez in Spanje.

Michael van der Mark vertrok vanaf de vierde startplaats. In de eerste WorldSBK race van het weekend viel hij uit met een technisch probleem, in de Superpole race werd Van der Mark als derde afgevlagd, in race 2 zat er voor de Nederlander niet meer in dan de zevende plaats.

Scott Deroue eindigde als derde en vierde in de eerste twee WorldSSP300 races van het seizoen.  

Race

WorldSBK Race 1:
Scott Redding heeft zaterdagmiddag de eerste race op zijn naam geschreven. De Ducati coureur kwam op een bloedheet Circuito de Jerez-Angel Nieto na 22 ronden als eerste over de finish, voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Nederlander Michael van der Mark viel uit vanwege een technisch probleem.

WorldSBK Superpole race:
Jonathan Rae heeft de Superpole race gewonnen. De Kawasaki coureur nam direct na de start de leiding en wist Scott Redding voor te blijven. Michael van der Mark werd als derde afgevlagd, nadat zijn teamgenoot Toprak Razgatlioglu de race met een technisch probleem moest verlaten.

WorldSBK Race 2:
Scott Redding heeft zondagmiddag ook de tweede volledige race op zijn naam geschreven. De Ducati coureur kwam na 20 ronden als eerste over de finish, voor zijn teamgenoot Chaz Davies en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark eindigde op de zevende plaats.

WorldSSP300 Race 1:
Unai Orradre is winnaar geworden van de eerste race van het seizoen. De 16-jarige Spanjaard was in de tien ronden tellende race het snelst, voor de Brit Tom Booth-Amos en de Nederlander Scott Deroue. Koen Meuffels pakte met de vijftiende plaats het laatste WK punt, terwijl Glenn van Straalen genoegen moest nemen met de twintigste plaats. Jeffrey Buis haalde door een valpartij de finish niet.

WorldSSP300 Race 2:
Bahattin Sofuoglu kwam na tien ronden als eerste over de finish, voor Hugo de Cancellis, Ana Carrasco, Tom Booth-Amos, Scott Deroue, Meikon Kawakami en Jeffrey Buis. Na afloop kregen De Cancellis en Buis echter een tijdstraf van vijf seconden aan hun broek vanwege het overschrijden van de tracklimit. Door deze tijdstraffen bleef Sofuoglu gewoon de winnaar, maar de tweede plaats ging naar Carrasco, terwijl Booth-Amos ondanks dat hij als vierde de eindstreep passeerde alsnog als derde plaats mocht nemen op het podium. Deroue schoof hierdoor op naar de vierde plaats, gevolgd door Kawakami, Orradre, Bruno Ieraci, Nick Kalinin, Thomas Brianti en De Cancellis, die na zijn penalty dus genoegen moest nemen met de tiende plaats. Buis verloor door zijn penalty een zevental plaatsen en werd als dertiende geklasseerd. Koen Meuffels greep met de zestiende plaats net naast het laatste WK punt, terwijl Glenn van Straalen in deze tweede race van het weekend als twintigste werd afgevlagd.

Kwalificatie

WorldSBK:
Scott Redding vertrekt vanaf de pole. De Ducati coureur was tijdens de Superpole kwalificatie het snelst, voor Tom Sykes en regerend wereldkampioen Jonathan Rea. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als vierde.

WorldSSP300:
Meikon Kawakami heeft pole position behaald,  voor Unai Orradre en Bruno Ieraci, Jeffrey Buis was de snelste Nederlander met de elfde rondetijd, Scott Deroue klokte de dertiende rondetijd en Glenn van Straalen sloot de Superpole af met de 23e rondetijd. Koen Meuffels wist zich via de Last Chance Race alsnog te plaatsen voor de twee hoofdraces door vijfde te worden. Hiermee zal Meuffels vanaf de 35e plaats starten.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl