Veneman kampioen Molenaar NSF100 Cup 2019

Het podium van de NSF100 Cup 2019 (v.l.n.r.): 2. Thije Ligtermoed, 1. Loris Veneman, 3. Delano Greven

Persbericht - 07 oktober, 2019 FOTO - Het podium van de NSF100 Cup 2019 (v.l.n.r.): 2. Thije Ligtermoed, 1. Loris Veneman, 3. Delano Greven

In Assen is Loris Veneman de nieuwe Molenaar NSF100-kampioen geworden. De jonge Dalfsenaar won op de TT Junior Track de laatste wedstrijd van het NK Junior Moto Racing en sloot daarmee het seizoen in stijl af. Thije Ligtermoed werd tweede in het dagklassement, het kampioenschap en eerste in het Rookie kampioenschap.

Tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Berghem verzekerde Ligtermoed zich al van het Molenaar NSF100 Rookiekampioenschap voor nieuwkomers. Ook maakte hij nog een kleine kans op de overall-titel maar daarvoor zou hij wel 34 punten goed moeten maken met nog twee races te gaan. De laatste wedstrijd van het seizoen zou op 5 oktober op een droge TT Junior Track in Assen worden verreden. In de eerste training was Delano Greven, die al eerder een wedstrijd in Assen wist te winnen, de snelste man op de baan maar tijdens de tweede training stelde Veneman orde op zaken met een rondetijd die ruim een halve seconde sneller was. Hij zou van polepositie mogen vertrekken met Greven en Ligtermoed naast hem op de eerste startrij. De tweede startrij werd bezet door Rio Olofsen, Jur Wattel en Sem Bijman.

Race 1

Veneman was goed weg bij het doven van de startlichten en kwam de eerste ronde aan de leiding door. Hij kreeg Ligtermoed mee in zijn achterwiel, die na vier ronden de aanval inzette. Ligtermoed nam de kop over en samen met Veneman sloeg hij een gat op de achtervolgers. Hij zou zijn eerste plaats niet meer uit handen geven. Om de derde plaats werd gestreden door Olofsen en Greven waarbij Olofsen tot op het laatst alle aanvallen af wist te slaan. Hij zou dan ook derde worden, nipt voor Greven en op veilige afstand van Van Kalkeren. Daarachter was er een spannende strijd om de zesde plaats tussen Bijman, Wattel, Dylan Czarkowsi en de sterk rijdende Nyo de Vits. Bijman kwam al vroeg in de race ten val terwijl De Vits een mogelijke beste prestatie van het seizoen zag verdwijnen toen hij met nog maar twee ronden te gaan onderuit ging. Czarkowski werd uiteindelijk zesde voor Wattel.
Met zijn tweede plaats stelde Veneman het kampioenschap veilig en dat werd in de uitloopronde al even kort gevierd.

Race 2

In de tweede race ging het na de eerste bocht al mis voor Olofsen en Wattel terwijl een paar bochten verder Van Kalkeren en Jayden Blokzijl onderuit gingen. Medische assistentie was nodig voor Olofsen en de race werd door middel van de rode vlag afgebroken. Een herstart met een race over 12 ronden volgde kort daarop. Veneman liet er geen gras over groeien en nam de leiding in handen. Hij kreeg Greven mee in zijn achterwiel maar wist hem achter zich te houden, ondanks het feit dat Greven de snelste ronde op de klokken wist te zetten. Veneman sloot het kampioenschap in stijl af met een overwinning. Greven werd tweede op veilige afstand van Ligtermoed. Bijman won het gevecht met Wattel om de vierde plaats. De strijd om de zesde plaats tussen Czarkowski, De Vits en Riccardo Bosgraaf was tot op het laatst spannend en werd gewonnen door Czarkowski. De Vits wist in de eindfase nog net de zevende plaats van Bosgraaf af te snoepen.

Aan het eind van de dag was er niet alleen de uitreiking van de dagprijzen maar ook de kampioenshuldiging. Veneman kreeg de grote Cup waar alle namen van Molenaar NSF100 kampioenen die hem voorgingen op staan uitgereikt door niemand minder dan de technisch directeur van Honda Racing Adi Stadler. Ligtermoed mag zichzelf vice-kampioen en Rookie kampioen noemen terwijl Greven de derde trede van het podium mocht bezetten. Van het NK Junior Moto Racing kregen ze alle drie een fraaie KNMV-bokaal uitgereikt.

Rijders aan het woord

Loris Veneman was voor velen de gedoodverfde kampioen maar voor het seizoen was hij daar zelf nog niet zo zeker van. “Ik had in ieder geval niet verwacht dat ik heel veel last van de nieuwkomers zou hebben. Dat bleek anders: vooral Thije was van het begin af aan al sterk. Maar vandaag kon ik de titel dan toch veilig stellen. Als ik in de eerste race bij de eerste drie zou eindigen was ik kampioen, dus tweede achter Thije was voldoende. Ik heb dan ook niet al te veel risico genomen en na de eerste race was ik al zeker van de titel. Daar ben ik natuurlijk super blij mee!”

Thije Ligtermoed is vice-kampioen en Rookies kampioen. “Ik ben hartstikke tevreden met mijn resultaten, want ik had vooraf gedacht dat ik zo rond de zesde plaats zou eindigen en misschien een keer op het podium. Ik dacht dat Loris halverwege het seizoen wel kampioen zou zijn en niet dat ik het hem tot de laatste wedstrijd lastig zou maken, dus ben ik hartstikke tevreden over dit jaar. Maar volgend jaar wil ik wel kampioen worden!”

Bart van Duinen is ook een Rookie en had niet verwacht dat de Molenaar NSF100 Cup zo veel meer dan alleen racen is. “Het is veel meer dan wat ik ervan had verwacht. Ik dacht, je gaat naar het circuit en daar ga je racen. Maar ’s ochtends begint het al met een warming up, na iedere sessie op de baan wordt het rijden besproken en na de races poetsen we de motoren. En er is een hele crew die meehelpt om alles vlot te laten verlopen. Daarnaast moet je ook op zoek naar sponsoren en komen die ook wel eens kijken bij de races. Al die veranderingen hebben het allemaal wel leuker gemaakt. Ik was alleen graag een plaatsje hoger in het kampioenschap geëindigd maar ik liet me in de laatste race nog net door Yens aftroeven. Een beetje jammer van het einde maar ik zal zeggen, ik ga het hier niet bij laten. Volgend jaar ga ik ervoor!”

Rijderscoach Leon Bovee is tevreden. “Vooraf wisten we dat Loris sterk zou zijn maar we hebben veel Rookies op het podium gezien en ook races zien winnen dit jaar. Het niveau van de nieuwkomers was dan ook behoorlijk hoog. De jongens achterin het veld hebben ook flinke progressie geboekt en rijden nu zo’n 3 seconden sneller dan aan het begin van het seizoen in Assen. Een compliment aan alle coureurs.”

Checkbox over EK-titel Veneman

Eerder dit seizoen werd Veneman ook Europees kampioen op hetzelfde circuit.