Dutch Supercross in Zuidbroek


KNMV - 24 oktober, 2016

Boetseren op grote schaal in de Eurohal Zuidbroek: 3000m³ klei, speciale ventilatoren, mooie Monster Energy en PomPom girls, Crossy, bands, dweilorkest, skihut afterparty en motocrossers uit 15 landen, dat is Dutchsupercross 2016. Spots uit, licht aan, de grootste internationale supercross van Nederland gaat van start op 28, 29 en 30 oktober, Eurohal Zuidbroek.

Circuit

Kiepers en tractoren rijden af en aan naar de Eurohal in Zuidbroek. Binnen ronken de zware dieselmotoren van shovels en verreikers. Een klein mannetje staat aanwijzingen te geven en klimt zelf regelmatig op de shovel om de grond goed vorm te geven. Om de crossmotoren op 28, 29 en 30 oktober door de Eurohal de laten bulderen is wel heel wat nodig. De firma Sportel is zondagavond om 19.00 uur begonnen met het naar binnen brengen van 3000 m³ klei. Een klus waarmee ze de hele nacht bezig waren. Als maandagochtend de klei in de hal lag begon de boetseerklus van dat kleine mannetje, de Belg Freddy Verherstraeten. Verherstraeten, zelf oud supercrosser, is gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van motocross en supercross parcoursen. Dat doet de Belg, met zijn medewerkers, in heinde en ver. Sinds jaren is Verherstraeten de vaste circuitbouwer van de grote Duitse SX wedstrijden en sinds de start van de Dutchsupercross ook in Zuidbroek. Met precisie boetseren de Belgen de baan. Ieder heuvel, iedere bocht moet er perfect bij liggen. Als geen ander weet Verherstraeten hoe de hindernis eruit moet zien om de baan spectaculair en veilig te ontwerpen. Een extra complicatie in Zuidbroek is het deelnemersveld. Dutchsupercross biedt ook startgelegenheid aan de breedtesport en die zijn vanzelfsprekend minder ervaren in het supercrossen. Ook die jongens en meiden moeten goed en veilig over de baan kunnen rijden. Voor hen is de Dutchsupercross een hoogtepunt in het jaar. Daarentegen moet het voor de internationale elite van het supercross ook uitdagend zijn. Niet voor niets komen de rijders vanuit Amerika, Australië, Zuid-Afrika en vele landen van Europa naar Zuidbroek om mooie wedstrijden te laten zien. De opbouw van de baan was dinsdag rond het middaguur klaar voor de keuring door de KNMV. Dutchsupercross is ready to race!

Programma

In tegenstelling tot veel andere SX evenementen houdt Dutchsupercross ook oog voor de vele hobbyisten die ieder weekend lekker op de motor willen crossen. Zij kijken reikhalzend uit naar de wedstrijd in Zuidbroek. Op dinsdag en woensdag biedt Jan Postema, de bekende motorcrosser uit Assen, supercross trainingen aan op de fris aangelegde SX baan in de Eurohal. De vrijdag is echt hun dag met startgelegenheid voor de allerkleinste crossers in de klassen 65 en 85cc (kleine en grote wielen) als ook in alle andere regionale klassen 125cc, SX2, SX Open. Ook de Inters SX1 en SX2 zullen die avond in de arena verschijnen voor demonstraties, een pre-show van het spektakel dat SX- kanonnen met hun 250 en 450cc machines zullen laten zien tijdens de zaterdag en zondag. Op zaterdag en zondag dan de internationale wedstrijden in de klassen SX1, SX2, SX65, SX85, SX125. Naast de wedstrijden is er een uitgebreid programma met amusement en kan er tot in de late uurtjes doorgehaald worden in de Skihut bij de afterparty. Tijdens de familie-zondag veel extra activiteiten voor de kinderen. Vanzelfsprekend is ook Crossy, de mascotte van Dutchsupercross, alle dagen van de partij.

Rijders

Vanuit de organisatie is ex-crosser Sake Lemstra verantwoordelijk voor de “line-up”. Lemstra heeft goede contacten met teams en rijders wat uiteindelijk ieder jaar ertoe leidt dat Dutchsupercross het toonaangevende SX evenement is in de Benelux. Ook dit jaar komt een keur van internationale SX sterren naar Zuidbroek onder aanvoering van US AMA SX racer Ben Lamay. Lamay start in het team van Mulders Motoren, de speciaalzaak op een steenworp afstand gelegen van de Eurohal. Vorig jaar kwam Mulders Motoren met de Amerikaan Kyle Partridge die de zaterdag wist te winnen. Met Ben Lamay heeft Mulders Motoren opnieuw een sterke troef. Naast Lamay heeft Mulders Motoren nog twee snelle Fransen aangenomen voor deze thuiswedstrijd, Jason Clermont en Loic Rombaut. Het Duitse Castrol Power 1 Moto Web team komt met drie US Supercross rijders, Cole Martinez, Brendan Sipple, Greadie Featherstone en extra nog eens de Canadees Kade Walker. Ook Monster Energy Pfeil Kawasaki team brengt een sterke bezetting. Het team komt met maar liefst vijf rijders naar Zuidbroek waaronder de twee sterke SX1-rijders Filip Neugebauer (CZ) en de Brit Paul Coates. Ook in de SX2 klasse is het Monster Energy Pfeil Kawasaki team sterk vertegenwoordigd met de Nederlander Luca Nijenhuis en Duitser Stephan Buttner. De overwinning van Nick Kouwenberg en Haverkamp Racing bij de Dutch Supercross van vorig jaar staat nog vers in het geheugen gegrift. Nick Kouwenberg zorgde ervoor dat de handen van het Groningse publiek op elkaar kwamen en scoorde na twee holeshots de meeste punten! Hiermee werd Kouwenberg de eerste Nederlandse winnaar in de SX1 klasse in Zuidbroek. Onder het motto “never change a winning team” gaan Haverkamp Racing en Nick Kouwenberg voor titelprolongatie. Ook de Engelse broers Chris en Matthew Bayliss zullen in de kleuren van Haverkamp Racing starten. Promax Racing SX&MX team komt met Marcus Lee Soper (GB), Frederik Goul Jensen (DK), Christopher Thies (USA) en Bryan Spencer (USA). Wie nog meer: Ryan Breece (USA), Jace Owen (USA) en Jack Brunell (GB). De laatste wist al eens te winnen in Zuidbroek en was ook als eens Koning in Chemnitz. Natuurlijk ook Nederlanders aan de start met o.a. Jeffrey “No Meursie” Meurs, Mike Kras, Dani de Vries, Jessy Neeleman en Bram van den Hoek. Kortom een uitgebreid internationaal deelnemersveld en een lijst die de komende dagen nog wel verder uitgebreid zal worden met nieuwe klinkende namen uit de SX-wereld. Houd de website www.dutchsupercross.nl in de gaten.

Informatie
Alle informatie over de Dutch Supercross Zuidbroek is te vinden op de website www.dutchsupercross.nl en op Facebook @Dutchsupercross.

Entreeprijzen 2016

Ben je korter dan 1 meter dan mag je gratis naar binnen.
Kinderen vanaf 1 meter t/m 11 jaar: €5 euro,- (Deze zijn aan de kassa verkrijgbaar)
Vanaf 12 jaar gelden de onderstaande prijzen:

  • Vrijdag: €10,- alleen deurverkoop
  • Zaterdag & Zondag
    Vroegboekkorting tot 1 oktober €19,-; vanaf 1 okt tot 24 oktober €22,50; vanaf 24 okt. €25,-; deurverkoop: €25,-.
    • Combiticket (zaterdag & zondag)
      Vroegboekkorting tot 1 okt. €37,50; vanaf 1 okt €40,-;deurverkoop: €40,-.