Wegracecursus

Wegracecursus

Een wegrace cursus kan bij verschillende providers gevolgd worden. Naast deze aanbieders biedt de KNMV nu ook zelf de mogelijkheid tot volgen van de wegracecursus.

De eerste wegrace cursus van dit jaar zal op donderdag 8 april 2021 plaatsvinden op het TT Circuit in Assen. Deze cursus is noodzakelijk voor de aanvraag van een KNMV-startlicentie.

Hoe ziet de cursusdag eruit?

Het evenement vindt plaats tussen 09:00 en 18:00. De wegracecursus zal in het teken staan van leermodules, het is dus zeker geen simpele vrije training dag of track day.

In de ochtend wordt het circuit verdeeld in twee delen. Op beide delen zullen oefeningen uitgevoerd worden onder leiding van KNMV MT-trainers. Het gaat hierbij om bochtentechniek, remmen, zitposities, enz. De sessies op de verschillende onderdelen zullen ongeveer veertig minuten per keer in beslag nemen. Om te kunnen voldoen aan alle facetten van de wegracecursus zullen er in het ochtendprogramma tevens individuele proefstarts en groepsstarts uitgevoerd worden.

In de middagpauze volgt een verplicht theorie-examen.

Tijdens het middagprogramma gebruiken we het gehele circuit. Hier gaan we de geleerde onderdelen in de praktijk toepassen. Tijdens het middagprogramma zullen er ook verschillende vlagsituaties getest worden.

Certificaat

Na afloop van het evenement ontvang je een wegracecursuscertificaat. Dit certificaat is drie jaar geldig en hiermee kun je in de toekomst een KNMV Startlicentie aanvragen (een licentie is dus niet inbegrepen).

Vereisten

 • Motoren moeten zijn voorzien van een DB-killer in de uitlaat.
 • Een rijder moet zonder hulp in staat zijn de motor te starten.
 • De verhouding tussen leeftijd/ervaring van de rijder moet in balans zijn met de gebruikte motor.
 • De minimumleeftijd voor een Supersport 300-machine bedraagt 14 jaar.
 • De minimumleeftijd voor een Supersport 600-machine bedraagt 15 jaar, met rijervaring.
 • De minimumleeftijd voor een Superbike bedraagt 17 jaar, met rijervaring.

Inschrijving

Inschrijven voor de wegracecursus op donderdag 8 april 2021 kan online via deze link.  De kosten van deelname zijn 250 euro.

Vrijstellingen

In enkele gevallen is een coureur vrijgesteld van de vereiste een KNMV Wegracecursus af te ronden voor de aanvraag van een startlicentie:

 • Wegracecursussen van providers Trackdays4all, CRT, Racings school Europe en Toms/ RSZ (niet langer dan drie jaar geleden) worden ook geaccepteerd voor de aanvraag van een KNMV Startlicentie.
 • Sporters met aantoonbare ervaring (niet langer dan vijf jaar geleden) in wegraceklassen hoeven alleen een theorie-update te volgen.

Wegracecursus Junior Racing

Voor de deelname aan het NK Junior Moto Racing is een KNMV Startlicentie Junior Racing benodigd. Daarmee is de Basis Sportlicentie voor de Junior Racing komen te vervallen. Tevens is met ingang van seizoen 2021 een wegracecursus toegevoegd als verplicht onderdeel in de aanvraag voor de Startlicentie Junior Racing. Onder leiding van KNMV-trainers zal een dagvullend programma (van 10.00 uur tot 17.00 uur) worden gegeven zodat je beter voorbereid bent om te kunnen racen. Het is dus geen vrije training.

Wat houdt de wegracecursus voor Junior Racing in?

De wegracecursus is opgezet om een leerzame en plezierige cursusdag te beleven. Er zullen verschillende aspecten op het gebied van rijtechniek en veiligheid (vlaggencodes), als ook wedstrijdelementen aan bod komen.

Om te kunnen voldoen aan alle facetten van de wegracecursus, zullen er in het programma tevens op de startgrid individuele starts en groepstarts worden geoefend, zullen er gele en rode vlagsimulaties plaatsvinden en wordt gewerkt met situaties waarbij het in- en uitrijden van de pitstraat wordt beoefend. Daarnaast wordt er een theorieworkshop met afsluitend examen gegeven. Deze wegracecursus kost veertig euro. Wanneer je de wegracecursus succesvol hebt afgerond ontvang je een certificaat en wordt jouw licentie in de KNMV-app op akkoord gezet.

Voor wie is de wegracecursus bedoeld?

Iedereen die een KNMV Startlicentie Junior Racing aanvraagt dient de wegracecursus voor Junior Racing te volgen, ook wanneer je al eerder aan het NK Junior Moto Racing hebt deelgenomen. De wegracecursus voor Junior Racing hoeft slechts één keer te worden gevolgd. Rijders die de cursus in 2021 volgen, hoeven deze dus later niet meer te doen. Rijders die in de afgelopen drie jaar een KNMV-wegracecursus (of via CRT/Trackdays4all/TOMS/Racing School Europe) hebben gevolgd, dan wel in het bezit zijn van een internationale KNMV Startlicentie (bijvoorbeeld Supersport 300), hoeven deze wegracecursus niet te volgen.

Waar en wanneer zijn de cursusdagen?

De cursusdagen zijn verdeeld in rijklassen en vinden plaats op de TT Junior Track in Assen. De eerste cursusdagen van 2021 vinden zijn op:

 • Zaterdag 27 maart 2021 – wegracecursus minibikes en 10 inch wielen klasse
 • Zondag 28 maart 2021 – wegracecursus 12 inch en 17 inch wielen klasse
 • Zondag 4 april 2021 – wegracecursus Pitbike en Supermoto
 • Zaterdag 10 april 2021 – wegracecursus Puchshop Cup

Hoe vindt de inschrijving plaats?

De inschrijving voor de wegracecursus voor Junior Racing is nu geopend. Dit kun je doen door hierboven op de datum van de betreffende klasse te klikken. Indien je actief bent in twee klassen, hoef je niet twee keer de cursus te volgen. Vraag de licentie aan en schrijf je in bij de klasse waarin je de wedstrijden gaat rijden.

Meer informatie

Informatie over de reguliere wegracetraining komt binnenkort online. Meer weten over het wegracen? Neem contact op met Camiel van Berkesteijn, secretaris Wegrace via c.vanberkesteijn@knmv.nl.