Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Per 1 juli 2021 treedt een nieuwe wet in werking: de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze is bedoeld om de bestuurlijke structuur, de besluitvorming en het toezicht bij verenigingen beter te regelen.

In de praktijk betekent dit onder andere dat de aansprakelijkheid van bestuursleden wordt uitgebreid. Als bestuurder of toezichthouder ben je verplicht te handelen in het belang van jouw vereniging of stichting. Mochten er toch zaken mislopen, dan kan een bestuurslid of toezichthouder hier straks onder de nieuwe wet als bestuurder aansprakelijk voor worden gesteld. Geen reden tot zorgen, maar wel reden om voor 1 juli een en ander goed vast te leggen voor elke vereniging of stichting.

Voor meer uitleg over de WBTR kun je een webinar terugkijken van NOC*NSF. Op de website wbtr.nl kun je verder alle informatie over de nieuwe wet vinden. Ook kun je hier gratis inschrijven voor webinars die wbtr.nl de nog houdt. Voor gestandaardiseerde gratis statuten verwijzen wij de clubs door naar deze nieuwsbrief.

NOC*NSF en meerdere sportbonden, waaronder de KNMV, willen bij hen aangesloten verenigingen graag helpen bij het voldoen aan de nieuwe wetgeving. Voor dit traject is een online stappenplan opgesteld door De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB). Het volgen van dit plan scheelt vele uren uitzoekwerk én voorkomt hoge kosten voor juridische ondersteuning. Bij de KNMV aangesloten verenigingen krijgen 60% korting op het gebruik van dit stappenplan. Met de code ‘KNMV60’ betaal je maar 96 euro per jaar, in plaats van 240 euro. Voor kleinere clubs geldt een ander tarief. Inschrijven kan via deze webpagina.

Heb je specifieke vragen over het stappenplan, neem dan contact op met wbtr.nl via info@wbtr.nl of 088-5398608. Zelf zijn wij natuurlijk ook altijd bereikbaar via sport@knmv.nl.