Tweede Kamerverkiezingen 2021 – PVDA

Motorrijden is een mooie sport en hobby. Steeds meer Nederlanders halen dan ook hun motorrijbewijs. Om te zorgen dat het voor iedereen leuk en veilig blijft zorgen we voor goede infrastructuur en voorlichting bij andere weggebruikers. De rotte appels pakken we aan zodat negatieve incidenten niet afstralen op de motorgemeenschap.

Reactie van de PvdA op de aanvullende stellingen:

  • Verkeersveiligheid: De afgelopen jaren is de afname in het aantal verkeersdoden jammer genoeg gestopt en is er een lichte stijging te zien. De PvdA sluit zich aan bij de ambitie om te zorgen dat er niemand meer komt te overlijden in het verkeer. Belangrijke middelen om dat te bereiken zijn het slimmer inrichten van onze wegen, dorpen en steden. Door te zorgen dat verschillende verkeerstypen (auto’s/motor, fietsers en voetgangers) elkaar vanzelf minder tegen komen daalt ook het aantal slachtoffers.Verder willen we dat notoire verkeershufters aangepakt worden die zorgen voor onveiligheid op onze wegen en zetten we in op nieuwe technologieën die in auto’s en motoren te vinden zijn zoals een lane-assist, adaptive cruise control en soortgelijke slimme systemen. Bovendien moet er specifiek voor motorrijders meer aandacht komen bij andere bestuurders en met name in het voorjaar wanneer veel motorrijders weer de weg op gaan.
  • Weginfrastructuur: Door verschillende verkeersstromen van elkaar te scheiden vergroten we de veiligheid van alle weggebruikers. Belangrijk voor specifiek motorrijders zijn zichtlijnen in bochten, de herkenbaarheid en uitwijkmogelijkheden op wegen. Verder blijven we kijken naar innovatieve nieuwe materialen en technieken om de weginfrastructuur te verbeteren.
  • Geluidsoverlast: Niemand vindt het fijn om constant te worden geconfronteerd met geluidsoverlast. Met name in binnensteden is dit vaak een groot probleem. Het experiment in Rotterdam om met slimme systemen de geluidsoverlast te monitoren zijn daarom toe te juichen maar de motorrijder moet niet in een kwaad daglicht worden gesteld. Het overgrote deel houdt zich aan de geluidsnormen en door de kleine groep aan te pakken die het voor de rest verpest zorgen we ook dat inwoners en motorrijders niet tegenover elkaar komen te staan.