Sporter in beeld

In de rubriek ‘Sporter in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven?

Nieuwste sporter in beeld

Deze keer spreken we met gedreven baansporter Dave Meijerink (23), die dit jaar Nederlands kampioen werd in de Specials Senioren.

Nederlands kampioen Specials Senioren Dave Meijerink

Trialrijdster Susan Lusink

Ze is dit jaar eerste geworden in de B-klasse van het ONK Trial, maar naast de motorsport zit ze zeker niet stil! Susan Lusink (32) werkt naast het motorsporten in de nachtzorg en ze schrijft daar blogs over. Dat Susan zo weg is van de sport is niet gek want ze is ermee opgegroeid.

Susan Lusink

Endurorijder Hans Vogels

Vol passie rijdt hij al 22 seizoenen in de enduro, en ook volgend jaar is hij erbij. Sinds zijn achttiende rijdt hij al enduro, en dat hij daar zo’n passie voor heeft is niet gek, het zit in de familie: “ik ben ermee in aanraking gekomen door mijn vader die zelf ook enduro reed. Als jong knaapje ging ik altijd mee naar motocross- en endurowedstrijden.”

Hans Vogels

Kampioen WMX Nancy van de Ven

Nancy van de Ven (24) doet al aan motocross sinds ze een klein meisje was, geïnspireerd door haar broer die ze zag rijden: “Dat vond ik superleuk, en toen ben ik er zelf ook mee begonnen.” Fast forward heel wat jaren en na meerdere keren als tweede te zijn geëindigd, is ze nu eindelijk wereldkampioen in de WMX

Nancy van de Ven

Nederlands kampioen MX Lynn Valk

Dat Lynn motorracen zo leuk vindt is niet gek, want het zit in haar familie; “Mijn vader crosste vroeger ook dus hij had al een motortje toen ik nog niet eens geboren was. Ik vond het vanaf het begin al direct leuk.” En niet alleen haar vader zit in de sport, zo ook haar broertje Cas: “Mijn band is heel goed met hem en we doen ook veel dingen samen.”

Lynn Valk

WK Supersport 300-rijder Victor Steeman

“Ik heb vroeger ooit een keer een minibike gekregen voor mijn verjaardag. Ik ben daar toen een keertje mee gaan rijden in Velp, bij ons heb je daar een klein circuit voor bestuurbare auto’s. Daar waren ook wat meer jongens van het Nederlands kampioenschap. Mijn vader vond het wel interessant, die reed zelf ook motor, maar niet met racen of iets. Zo is het eigenlijk zover gekomen.”

Victor Steeman

Supermoto-rijder Luuk Pruijn

Het waren hectische jaren voor Luuk Pruijn (24) uit Angeren. Na een carrière in de wegracesport besloot hij het even te laten voor wat het was en zich te richten op zijn opleiding en eigen bedrijf. Nu hij zijn diploma heeft gehaald en inmiddels voor zichzelf is begonnen, begint het ook weer te kriebelen om te rijden in competitief verband.

Luuk Pruijn

EMX85-rijder Gyan Doensen

Gyan Doensen is pas veertien jaar oud en nu al een motocrosstalent. De uit Swalmen afkomstige crosser rijdt in het Europees kampioenschap 85cc en staat hier momenteel aan de leiding in de tussenstand, zoals ook het geval is in het Dutch Masters of Motocross-kampioenschap. De Husqvarna-rijder komt uit voor team SKS Racing en behoort in die hoedanigheid ook bij TeamNL.

Gyan Doensen

Wereldkampioen Motocross 125cc Ivano van Erp

Ivano van Erp (17), doet al sinds zijn vierde aan motocross, en dat is niet gek want het zit in zijn familie: “Mijn vader is vroeger crosser geweest, en ook een oom en een neef van mij deden eraan. Ik heb het vroeger gewoon meegekregen en sindsdien ben ik eigenlijk begonnen met crossen.”

Ivano van Erp

Dakar- en IDM Supersport 600-rijder Wiljan van Wikselaar

Wiljan van Wikselaar is 26 jaar oud en slaat geen uitdaging uit de weg. Dat blijkt wel als hij begin 2022 voor het eerst meedoet aan de Dakar-rally, waarin hij als 44e eindigt in het eindklassement als negende rookie. Dat deed hij in dienst voor het BAS World KTM Racingteam. Geen slechte prestatie voor de rijder uit het Gelderse Harskamp.

Wiljan van Wikselaar

Grasbaanrijdster Bridget Portijk

Wanneer Bridget vier jaar is ontdekt ze de motorsport. Ze begint op een Yamaha PW50, waarop ze haar eerste meters rijdt. Ze ontwikkelt zich als een sterke rijdster in de jeugdcategorieën van de grasbaan. Vervolgens maakt Bridget de overstap naar de motocross, waar ze mooie resultaten laat zien.

Bridget Portijk

Zijspancrosser Sem Leferink

Afgelopen jaar werd Sem Leferink op vijftienjarige leeftijd kampioen in het Nederlands kampioenschap zijspancross samen met rijder Sam Veldman. De ambities voor de zijspancrosser liggen hoog: wanneer hij later in het aankomende seizoen zestien jaar oud wordt, wil hij meedoen aan de laatste wedstrijden in het wereldkampioenschap.

Sem Leferink

IDM Supersport 600-rijdster Anne van Galen

Begin 2017 koopt Anne een Yamaha YZR-R6. Sportief succes volgde al gauw, toen ze in hetzelfde jaar nog startte in de OW Cup Competitie – wat we nu kennen als het IDC-kampioenschap. Het plezier in de sport, in combinatie met wat ruw talent, weet ze om te zetten in een derde plek in het eindklassement van de SportCup 600. Inmiddels staat Van Galen staat voor een grote uitdaging. Waarom ze deze stap maakt? Dat nemen we onder de loep!

Anne van Galen

Endurorijder Kaiya Brouwer

Afgelopen jaar werd Sem Leferink op vijftienjarige leeftijd kampioen in het Nederlands kampioenschap zijspancross samen met rijder Sam Veldman. Dit jaar staat de getalenteerde bakkenist aan de start in de ONK Sidecar Masters, wederom met Veldman aan het stuur. De ambities voor de zijspancrosser liggen hoog: wanneer hij later in het aankomende seizoen zestien jaar oud wordt, wil hij meedoen aan de laatste wedstrijden in het wereldkampioenschap.

Kaiya Brouwer

EMX 250-rijder Scott Smulders

De naam Scott Smulders is geen onbekende in de motocross. In 2015 wordt hij kampioen in het Europees kampioenschap 65cc, vorig jaar wist hij de titel in het Duitse ADAC-kampioenschap te veroveren in de 125cc-klasse en dit jaar maakt Scott de overstap naar de 250cc.. Hij rijdt voor het Husqvarna SKS Racing-team in het EMX 250cc-kampioenschap en de Dutch Masters of Motocross.

Scott Smulders

WK Supersport 600-coureur Jeffrey Buis

Jeffrey begon zijn wegracecarrière al op jonge leeftijd. Hij wist menig vriend en vijand te verslaan op de kleine en grote circuits door heel Europa. In 2019 maakte de nu twintigjarige coureur zijn droom waar. Hij promoveerde naar het wereldkampioenschap en kwam uit voor het Belgische MTM-team. Het jaar daarop wist Jeffrey de wereldtitel te veilig te stellen door in totaal acht keer op het podium te eindigen waarvan vier keer als winnaar.

Jeffrey Buis

Meervoudig Nederlands kampioen trial Randy Kerstjens

Voor het begin van Randy’s trialcarrière moeten we een eindje terug in de tijd, helemaal terug naar 2002 om precies te zijn. Sinds dat jaar rijdt Randy Kerstjens mee in competitieverband. Nu, twintig jaar later, heeft hij een scala aan (inter)nationale titels op zijn naam staan. Daarnaast is Kerstjens ook succesvol in het bedrijfsleven. Hij is eigenaar van zijn bedrijf Concept Robotics. Ook is hij onderzoeker en docent aan de Fontys Hogeschool voor Engineering in Eindhoven.

Randy Kerstjens

Trialrijder Puck Theelen

Hij doet nog maar sinds afgelopen december aan trial, maar hij is nu al Nederlands kampioen in de Pupillenklasse: Puck Theelen (15). De interesse voor de sport komt van zijn vader, maar was geen liefde op het eerste gezicht: “Mijn vader heeft het mij vroeger toen ik nog best klein was best vaak laten proberen, maar toen vond ik er niks aan. Vorig jaar in december heb ik het weer opnieuw geprobeerd en toen vond ik het wel leuk.”

Puck Theelen

Kampioen Northern Sidecar Cup Hilbert Talens

De 51-jarige Assenaar Hilbert Talens is al sinds 1993 betrokken bij de zijspanwegrace, en werd afgelopen seizoen diverse keren kampioen.

Hilbert Talens

Molenaar NSF 100-debutant Melaney Buis

De 12-jarige Melaney Buis uit Steenwijkerwold start dit jaar voor het eerst in een motorsportcompetitie nadat vorig jaar bleek dat ze naast plezier heeft in ook talent heeft voor motorrijden. Ze debuteert in de Molenaar NSF 100 Cup. 

Melaney Buis

WK Supersport 300-rijder Ruben Bijman

Ruben Bijman (19) uit Lopik verschijnt dit jaar in nieuwe kleuren aan de start voor de wedstrijden in de WK Supersport 300. Dat doet hij voor het ARCO-MotoR UPV University Team, dat afgelopen jaar wereldkampioen Alvaro Diaz voortbracht. Dit weekend is zijn eerste WK-wedstrijd van het seizoen.

Ruben Bijman

BeneLux Trophy- en ONK Wegracerijder Marcel Zuurbier

Motoren zijn de spil waar Marcel Zuurbiers (39) leven omheen draait. Nagenoeg zijn hele team is namelijk zowel in de wegrace – waaronder de BeNeLux Trophy – als bij zijn motor- en scooterzaak in Bruchem actief.

Marcel Zuurbier