Onze Heritage

In de tijd van de motorcyclisten namen zeven mannen het initiatief om een landelijke vereniging op te richten voor de belangen van de motorische tweewielers. Op 26 juni 1904  wamen ze bijeen met als conclusie: er is plek voor een landelijke vereniging. Er werd besloten de Nederlandse Motorwielrijders Vereniging (NMV) op te richten.

Op 18 oktober 1917 ontvingen we bericht van Hare Majesteit H.M.  koningin Wilhelmina. De NMV werd het predikaat ‘Koninklijke’ verleent. Hiermee was het de Koninklijke  Nederlandse Motorwielrijders Vereeniging de eerste motorsportorganisatie in de wereld met dit predikaat.

Al snel werden er toerritten en snelheidswedstrijden georganiseerd en vanaf  919 moesten deelnemers in bezit zijn van een startbewijs. Vanaf de start van de vereniging hebben we leden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. In eerste  instantie via een rubriek in het blad De Auto en later (vanaf 1937) werd het magazine MOTOR ons officieel orgaan. Totdat we in 2011 een eigen magazine ontwikkelden: de GRIP.

In de beginjaren werd de motorsport  beoefend met dezelfde motoren die ook voor het dagelijks vervoer werden gebruikt. De toepassing van de motor in de sport lag dus dicht bij die van het dagelijks vervoermiddel en om die reden ging de KNMV zowel de belangen van de motorrijder als de motorsporter behartigen. De belangenvereniging moest enerzijds de  vooroordelen uit de wereld helpen en anderzijds het rijden met de motor comfortabeler maken. Onze essentie is in al die jaren dus niet veel veranderd.

Kort na de Tweede  wereldoorlog was het niet mogelijk om een betaalbare motorfietsverzekering af te sluiten. Daarom gingen we op zoek naar een verzekeraar die dat wel aandurfde en zo werd in 1947  onder de naam KNMV Verzekeringen een polis ontwikkelt die betaalbaar was én de mogelijkheid bood de motor tegen diefstal te verzekeren. Doordat wij het voortouw destijds  ebben genomen zijn er nu veel verzekeraars om uit te kiezen.

In 1947 werd een begin gemaakt met de Motocross des Nations. De primeur was voor Nederland in landgoed Duinrell bij Wassenaar. Het resultaat: 1. Groot Brittannië, 2. Duitsland en 3. Nederland. Wij kennen in onze geschiedenis veel hoogtepunten in de motorsport. Zo hebben de volgende Nederlandse de TT van Assen gewonnen: Dick Renooy (125cc), Paul Lodewijkx (50cc), Wil Hartog (500cc), Jack Middelburg (500cc), Egbert Steuer en Bernard Schniedens (zijspan),  Egbert Steuer en Peter Brown (zijspan) en Hans Spaan (125cc). In de motocross kent Nederland de volgende wereldkampioenen: Dave Strijbos (125cc), John van den Berk (125cc en 250cc), Pedro Tragter (125cc) en Jeffrey Herlings (3-voudig wereldkampioen MX2). Daniel Willemsen is met verschillende bakkenisten 10-voudig wereldkampioen zijspancross.

Grote wedstrijden worden sinds lange tijd onder de vlag van de KNMV georganiseerd en in 1947 werd de eerste Hans de Beaufortbeker uitgereikt aan Dick Renooy.

Deze beker is de  hoogste onderscheiding in de motorsportwereld en wordt uitgereikt aan een Nederlandse motorrijder die zich in een bepaald jaar bijzonder heeft geprofileerd. Andere bekende winnaars zijn: Wil Hartog, Jack Middelburg, Kees van de Ven, Hans Spaan, Daniël Willemsen, Jurgen van den Goorbergh, Jeffrey Herlings en Michael van der Mark.

Vanaf de jaren  tachtig kwam er steeds meer aandacht voor het veilig rijden en op dat moment werd de Voortgezette Rij Opleiding opgezet. Naast beroepsmatige motorrijders kon nu ook de  gewone motorrijder een gedegen motorvervolgopleiding volgen. Al sinds 1904 zetten wij ons in voor het belang van motorrijders en motorsporters.