VRO op maat

De VRO Op Maat is de basis om handiger te worden met je eigen motor. Op basis van deelnemersfeedback zijn diverse oefeningen ontwikkeld die specifiek inspelen op de behoeftes van de motorrijder. De VRO Op Maat is daarom de perfecte training om nog vaardiger te worden in de omgang met je motor en/of gewoon een cursus die erg leuk en leerzaam is om aan deel te nemen.

Niveau:

Waarom VRO Op Maat?

Als motorrijder kan het gebeuren dat je plotseling geconfronteerd wordt met een ‘oei-moment’. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Het is dus vooral voor je eigen veiligheid van belang dat het bedienen van je motorfiets grotendeels automatisch geschiedt. Vandaar dat in de VRO Op Maat de nadruk ligt op het handiger worden met de motor. Hierdoor kan je tijdens het rijden op de openbare weg je aandacht vooral richten op het waarnemen van je omgeving en het anticiperen op voor jou mogelijk risicovolle verkeerssituaties. Anderzijds kan het zo handig mogelijk met je motor kunnen omgaan de ultieme uitdaging voor jou zijn.

We hebben daarom aan diverse motorrijders gevraagd: Wat zou jij graag willen leren? Uit deze vraag is een top acht aan oefeningen voortgekomen. Hiervan zijn zes verschillende programma’s samengesteld, waarin we proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren.

Oefeningen top 8:

 1. Remmen: Omdat een motor maar twee wielen heeft en je helaas geen krachtmeter in je hand of voet hebt, is remmen met een motorfiets veel lastiger dan met een auto. Wat is hiervoor nu de juiste techniek en kan je zondermeer vertrouwen op ABS?
 2. Rijden op nat wegdek: Op het moment dat het gaat regenen zie je motorrijders regelmatig krampachtig door een bocht gaan. In deze oefening worden vragen beantwoord als: hoeveel grip heb ik, of hoe schuin kan ik op een nat wegdek nog door een bocht?
 3. Bochten rijden: Dit onderwerp behoeft weinig toelichting, omdat dit de ultieme uitdaging voor de motorrijder is. Vooral de technische kant wordt bij dit onderwerp belicht.
 4. Rijden, parkeren en remmen op een helling: Veel motorrijders nemen regelmatig deel aan toertochten en komen daardoor vaak in gebieden waar de weg niet altijd horizontaal is. Bij dit onderdeel krijg je tips en ga je zelf ervaren hoe het is om op een schuine helling te rijden, hoe je het beste kunt parkeren en welke rem je het beste op een helling kunt gebruiken.
 5. Manoeuvreren: Bij dit onderdeel draait alles om hoe je met een relatief lage snelheid goed om kunt gaan met je motor. Een mooi voorbeeld hiervan is het berijden van een minirotonde, of direct afslaan vanuit stilstand.
 6. Rijden op onverhard wegdek en diverse oefeningen in de speeltuin: Het is je vast wel eens overkomen. Je rijdt een prachtige toertocht en ineens word je geconfronteerd met een verharde weg die overgaat in een zandweg. De keuze is dan: ga ik voor de uitdaging, of keer ik om? Waarschijnlijk kies je na het volgen van deze cursus voor de uitdaging. In de speeltuin hebben we een aantal leuke oefeningen voor jou in petto. Denk daarbij aan slalommen over de stoeprand en het rijden over een verhoging of een wasbord.
 7. File rijden: Juist met betrekking tot files, rijden wij op een bevoorrecht voertuig. Echter, het is ook een uitdaging om op een veilige en slimme manier tussen een file door te rijden. Tijdens dit onderdeel kun je zelf oefenen en zal jouw coach je begeleiden.
 8. Kort keren: Deze oefening is heel praktisch. Hoe kan ik zo kort mogelijk keren met mijn eigen motor? Keren kan iedereen leren, want dat is vooral een kwestie van een technische vaardigheid toepassen en van durf. Als je de smaak te pakken hebt, wordt een steeds kleinere draaicirkel de ultieme uitdaging.

Maak je eigen VRO Op Maat

Wat wil jij leren? Kies uit onderstaande mogelijkheden en geef in de inschrijfmodule – via de cursuskalender – aan welk programma jouw voorkeur heeft.

Locatie en tijd

Iedereen kan zich individueel of met vrienden, relaties of leden van een motorclub aanmelden. De VRO Op Maat wordt gegeven op onze locatie in Lelystad: het oefencentrum van de Politieacademie. De opleidingsdag start om 8.30 uur met de ontvangst en is om ongeveer om 16.30 uur afgelopen.

Certificaat

Uiteraard ontvang je een certificaat van deelname. Na afloop van de cursus sturen we je deze per e-mail toe! Je kunt dan zelf beslissen of je het certificaat wilt printen en/of gelijk digitaal door wilt sturen naar je motorverzekeraar om extra korting aan te vragen. Wie zijn motor bij KNMV Verzekeringen heeft ondergebracht, krijgt na het volgen van de VRO Op Maat gedurende vijf jaren een premieverlaging van 10 procent!

Prijzen

 • KNMV-leden € 205,-
 • Niet-leden € 230,-
 • Groepskorting vanaf 8 pers. op aanvraag

Service

Inschrijven

Bekijk onze cursuskalender voor beschikbare data en inschrijfmogelijkheden.

Wil jij handiger worden met je motor? Bekijk dan snel onze cursuskalender en schrijf je snel in voor de VRO Op Maat.

VRO Op Maat Reviews

Review beoordelingen
7 Reviews

Meest behulpzame Reviews

door Eddy Hofman

Ik vond het een zeer goede cursus .
Heb veel situaties gezien die aandacht verdienen en waar ik voor dr cursus geen aandacht aan gaf
Ik voel me nu ook zekerder op de motor maar ben wel voorzichtig en overzie meer gevaarlijke situaties. Zeker een aanrader voor elke motor rijder

door Maarten Delissen

Werkelijk een topdag! Veel geleerd, verhouding ontspanning en inspanning perfect. Ik heb werkelijk geen een kritiekpunt. Enorm bedankt, jullie zien me vaker!

Bekijk alle reviews