Instructeursbewijs

Om rijles te mogen geven aan kandidaten die het rijbewijs willen halen, moet je in bezit zijn van een instructeursbewijs: het zogeheten WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen).

Wanneer heb je een WRM-certificaat nodig?

  1. Als je rijles geeft.
  2. Vanaf 14 juni 2014 heb je ook een WRM-certificaat nodig wanneer je instructie (voortgezette rijopleiding) geeft aan rijbewijsbezitters, bijvoorbeeld in rijvaardigheidstrainingen, voortgezette rijopleidingen voor motorrijders, BROEM-cursussen of trainingen HNR.

Jouw opleiding

Je kiest zelf waar je de opleiding tot rijinstructeur volgt. Er is een groot aantal opleidingsinstituten in Nederland. Je zult bij het zoeken merken dat er diverse mogelijkheden zijn, zoals een avondstudie, dagstudie of zelfs e-learning.

Jouw examen

Om aan de opleiding tot rijinstructeur te mogen beginnen en uiteindelijk examen te doen, gelden er minimale vooropleidingseisen. Je moet een schoolopleiding afgemaakt hebben op ten minste het niveau mavo, vmbo, lbo of vbo. Als je niet het juiste diploma hebt, kun je bij het IBKI (exameninstituut) een geschiktheidstest WRM doen.

Wat voor rijinstructeur kun je worden?

Je kunt bij het IBKI examen doen voor de categorieën:

  • A (motor- en bromfiets).
  • B (personenauto en brommobiel).
  • C (vrachtauto).
  • D (bus).
  • E achter B (personenauto met aanhangwagen).
  • E achter C/D (vrachtauto/bus met aanhangwagen).

Beginnen met examen basiscertificaat B (auto)

Iedere aankomende rijinstructeur begint met het behalen van het B-certificaat. Dit is een soort basisinstructiebewijs. Daarna kun je examen doen voor de andere specialistische categorieën zoals de motor, aanhanger, bus, vrachtwagen, enzovoort.

Meer informatie over regelingen en examens?

Voor meer inhoudelijke informatie en regelingen kun je terecht op de website van het IBKI. Uiteraard helpen wij je ook graag bij je keuze of als je vragen hebt. Misschien is het een goed idee om een keer een dag met rijinstructeur mee te kijken. Zo krijg je een nog beter beeld van wat dit prachtige vak inhoudt.