26 Reviews
Review beoordelingen

Niet gedacht dat ik na bijna 40 jaar op motor nog zoveel kon door gewoon wat in en rond Drachten te rijden. - Door: Fedde Hornstra

+het eigen rijgedrag dat gefimd wordt

+kleine groepen: 2 deelnemers op 1 instucteur

+goede afwisseling theorie en praktijk

Een dergelijke dagcursus is voor iedere motorrijder aan te bevelen. Of je een beginner bent of een veteraan, het maakt niet uit. Je leert heel veel op zo’n dag en alles gaat in een plezierige sfeer onder leiding van vakbekwame instructeurs.

Focus een moment op risico in verkeer: altijd weer zinvol! - Door: Bert Vis

+Praktijk in de praktijk!

+Plezierige ervaren instructeur.

+Eigen beelden worden nagestuurd

-Verouderd (stoffig gedateerd) beeldmateriaal bij presentatie

Doorgaan met dit uiterst zinvolle, altijd weer actuele onderwerp!

Bewust worden van de manier waarop je met de motor rijdt zonder achter elke boom een beer te zien. - Door: Bert Lubbers

+weer een echte eye-opener: weer zien wat "gewoon" geworden was.

+Bespreking van de praktijksituaties: niet hameren op fouten maar vragen stellen hoe het anders zou kunnen.

+Rustige en vakbekwame benadering van materie en cursist

--

--

--

Het is bijna een mantra geworden: wat zie ik allemaal als ik met de motor (en auto) onderweg ben?

betere motorrijder - Door: Ton boddeveld

+je rijd veiliger op de weg,

+beter inzicht in het verkeer

+uitstekende instructeurs

-geen

als aanvulling de cursus beter door de bocht zou goed zijn

Het is een leerzame dag, zeker voor 'oudere' rijders. Vaak doe je wat je deed omdat je dat zo geleerd hebt. Als je doet wat je deed, krijg je wat je al had... Door deze cursus heb ik nieuwe inzichten gekregen en ben geneigd te zeggen dat ik mij 'het nieuwe rijden' eigen zal maken. - Door: Rob Vrolijk

+heldere uitleg

+ruimte voor discussie

+voldoende tijd en aandacht

-geen

Ook al denk je dat je een goede rijder bent (wat ook best zo zal zijn), is het zeer zinvol. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag op een vriendelijke manier (de bekende spiegel voorhouden). Aan jou de keus om te kiezen voor een veiliger rijgedrag….

Zeker een aanrader - Door: Gert

+Leuke en zeer leerzame dag

-Ik meer 1 op 1 feedback verwacht op mijn eigen rijden.

3 leuke instructeurs die er voor zorgen dat de dag voorbij vliegt.

Je leert nooit uit, deze cursus is een aanrader voor elke motorrijder. - Door: Peter Schweisshelm

+Veel geleerd

Veel geleerd en zeker nieuwe inzichten voor wat betreft het veiliger motorrijden.

Actief met eigen veiligheid leren omgaan op de motor - Door: Hans

+Inzicht in waarneming, veelvoorkomende situaties en risico's

+Kritische discussies, over ingesleten gewoontes en verbeterpunten

+Duidelijke methode om actief met veiligheid bezig te zijn onderweg

-Theoriedeel kan een verdiepende, schriftelijke onderbouwing gebruiken.

-Zou nog beter blijven hangen als het in twee dagen kon.

-Ietwat prijzig

Je weet als motorrijder vaak wel ongeveer waar de gevaren zitten, maar in het theoriegedeelte wordt precies uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Niet om motorrijders bang te maken, maar juist om te leren wat we allemaal wél zelf in de hand hebben, waar het onze veiligheid betreft. De vertaling naar de praktijk wordt ook daadwerkelijk in de praktijk geoefend. Een aanrader voor iedere motorrijder die de eigen veiligheid serieus neemt.

Verbeterpunten: het theoriedeel mag nog wat gestructureerder, misschien met bronverwijzingen en studietips, en verdient eigenlijk een naslagwerk zodat mensen thuis de boel nog eens kunnen nalezen. De training zou nog beter tot zijn recht komen als deze in twee dagen gegeven kon worden, maar dat zou de training vermoedelijk onbetaalbaar maken.

[training gevolgd in 2018, dus mogelijk zijn er inmiddels veranderingen doorgevoerd]

Nuttige cursus, maar zonder subsidie een erg hoge prijs, waar ik meer voor had verwacht. - Door: Michiel A

+goede verhouding instructeurs-deelnemers

+fijn om ervaringen van andere motorrijders te horen

-theorie deel miste een duidelijke opbouw en 'take-aways'

-geringe feedback tijdens toepassen theorie

Erg fijne samenstelling van de groep: de verhouding van 1 instructeur op 3 deelnemers zorgde voor goede interactie, en de verschillen tussen deelnemers onderling qua ervaring zorgde voor interessante discussies en inzichten waar ik ook veel aan heb gehad. Ook de instructeurs zelf waren zeer ervaren en behulpzaam.

Ik vond de ochtendrit met de video-opname die achteraf werd teruggekeken erg verhelderend; je ziet het toch allemaal net even anders. De middagrit werd vooraf gegaan door een stuk theorie, wat naar mijn idee te lang doorging en duidelijke ‘take-aways’ miste op toe te passen. Ook was er een lange discussie over dat de manier van motorrijden in deze cursus heel anders werd uitgelegd dan door de rijbewijsinstructeurs en -examinatoren. Interessant om van op de hoogte te zijn, en voor onze instructeurs een zaak die hen aan het hart ging, maar op zo’n dag zelf heb je daar natuurlijk weinig aan.

’s Middags weer op de motor gesprongen waarbij we de theorie moesten gaan toepassen. Door het gebrek aan goede aanwijzingen tijdens de theorie en tijdens de rit zelf, merkte ik dat ik er niet heel anders door ben gaan rijden. Achteraf kreeg ik nog wel een korte opmerking over een situatie die ik duidelijk over het hoofd had gezien, maar inmiddels niet meer voor de geest kon halen. Dit had ik dus liever direct gehoord, zodat de bewustwording veel beter zou zijn.

Samenvattend, een dag waarin er goede ervaringen onderling werden gedeeld, er nieuwe inzichten in situaties zijn gekomen, maar helaas de theorie en praktijktoepassing naar mijn idee schortte. Dat laatste is waarschijnlijk een grotere domper dan voor anderen, aangezien ik niet uit een provincie kom met een subsidie regeling, en dus de volle prijs heb betaald. In dat opzicht vond ik het het geld dus niet waard, maar de potentie is er wel. Maar mét subsidie zou ik deze cursus sowieso iedereen aanraden.

Erg nuttige training waar je niet alleen op 2 maar ook op 4 wielen wat aan hebt - Door: Jorick

+Erg leuke en betrokken instructeurs

+Goede koppeling tussen praktijk en theorie

+Erg toepasbaar

-Niet iedereeen evenveel in beeld. Collega motorrijder meer dan ik, niet heel erg, je leert ook van je medecursisten

Ik heb zelf nog maar kort mijn rijbewijs maar vond deze cursus erg nuttig. Alhoewel ik al jaren auto rijd, heb ik door deze cursus beter inzicht gekregen in hoe een automobilist mij als motorrijder (niet) ziet.
Goede cursus die bewijst dat motorrijden niet onveilig hoeft te zijn met de juiste mind set als motorrijder. Door je plaats op de weg en manier van kijken neem je de verantwoordelijkheid om veilig aan te komen in eigen hand.

Een waardevolle dag waarin je zicht krijgt in je eigen rijden. - Door: GWK

+groepsgrootte goed

+duidelijke dagindeling

+respect voor ieders mening en ervaring

-geen

Een leuke, leerzame dag met voldoende reflectiemomenten.
Je denkt dat je iets op een bepaalde manier doet en als je het dan op film ziet, blijkt het toch anders te zijn (bijvoorbeeld de afstand tot een voorganger).
Tips en trucs om beter te kunnen anticiperen op het verkeer. De keuze tussen “accelereren of manoeuvreren” is mij vooral bijgebleven. Dus meer afstand zodat je weg kunt komen en niet hoeft te manoeuvreren.
Het inzichtelijk maken, met afbeeldingen en meetwaarden, van de impact van snelheid op de remweg is verhelderend.
Iedereen zit daar vrijwillig en staat dan ook open voor suggesties wat leuke discussies oplevert. De instructeurs hebben respect voor ieders mening en geven alleen maar aan wat zij denken dat beter of anders zou kunnen. Het is aan de deelnemer om er wel of niet wat mee te doen.
Ik raad deze dag zeker aan! Zowel voor beginnende als gevorderde motorrijders.

Een cursus die iedereen zou moeten volgen, aanrader - Door: Jeffrey

+Nuttige inzichten

+Enthousiaste instructeurs

+Ongedwongen sfeer

Deze cursus heb ik vorig jaar ook gevolgd. Toch heb ik weer nieuwe inzichten gekregen. De groep bepaald de dag. Er worden gezonde discussies gevolgd waar iedereen voor zichzelf iets uit kan halen.

Wat bij mij het meest blijft hangen is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid en je hierbij niet moet vertrouwen op een ander. Als je je hier bewust van bent ben ik ervan overtuigd dat je anders gaat rijden. Ik durf te zeggen dat je veel uit de cursus mee kan nemen in het dagelijkse leven.

Ik snap waarom de provincie Fryslân besluit om op deze cursus subsidie te geven. Als elke weggebruiker deze cursus zou volgen denk ik dat er minder ongelukken zouden gebeuren en dat er een stuk minder agressie in het verkeer zal zijn

Goede bewustwording van hoe potentiele risico's te herkennen en hoe hier mee om te gaan op een plezierige manier gebracht. - Door: Friso Martens

De cursus geeft een goede bewustwording van hoe potentiele risico’s te herkennen en hoe hier mee om te gaan met als helder doel een veiligere en plezierigere verkeersdeelname.
De cursusleiders begeleiden de dag op een plezierige en toegankelijke manier in een ongedwongen en open sfeer.

Deze cursus zou eigenlijk een verplicht onderdeel moeten zijn van elk rijbewijs, niet alleen voor motorrijders!

na het halen van mijn rijbewijs 30 jaar geleden was dit wel een hele nuttige en zinvolle cursus - Door: Eppie Zuidema

+meer inzicht gekregen in het inschatten van situatie

+meer vertrouwen

+anticiperen

het was een nuttige en zinvolle cursusdag gegeven door enthousiaste instructeurs.
voldoende info en feedback na het terugkijken van de video

Door deze training ben ik bewuster en tactischer gaan rijden. Een leerzame dag en een aanrader voor alle motorrijders! - Door: Marc

+Aansluiting theorie en praktijk

+Persoonlijke terugkoppeling

+Professionele aanpak instruct.

Het leerzame aan deze dag is het daadwerkelijk bezig zijn in het verkeer. De afwisseling tussen theorie en praktijk (met video) is goed! De KNMV instructeur was er niet om mij op mijn fouten te wijzen, maar hij gaf mij juist alternatieven om anders te rijden. Ik heb een goed gevoel aan deze dag over gehouden en elke keer als ik motor rijd, ben ik (automatisch) bewuster aan het rijden. Iedere motorrijder die deze KNMV training nog niet gevolgd heeft raad ik zeker aan om in ieder geval deze training te volgen. Het is het geld meer dan waard!

Heb geleerd met een andere bril naar het verkeer te kijken, hierdoor neemt de veiligheid enorm toe! - Door: Z. Schaeffer

+Focus op veiligheid

+Praktijk en theorie combinatie

+Kwaliteit instructie

Voor elke motorrijder aan te raden. Mijn positie op de weg is nu drastisch veranderd waardoor de kans op een ongeval enorm beperkt wordt!

Door: Vincent van Doorn

Erg goede en zeer leerzame cursus. Vooral de remgrafiek, de voorbeelden van ongevallen en hoe deze voorkomen kunnen worden in relatie tot het waarnemingsvermogen van mensen was leerzaam, nuttig maar ook wel confronterend.

De opgedane inzichten tijdens deze cursus geven mij als motorrijder die toch best regelmatig eens te hard rijdt een heel ander besef t.a.v. snelheid en mogelijke gevaren.

Zeer nuttige cursus die mijns inziens onderdeel moet worden van een rijopleiding bij het behalen van een motor rijbewijs.

Door: Joanne Lampen

Veel nieuwe inzichten gekregen. Nu lekker mee aan de slag. De cursus wordt leuk en spontaan gegeven. Docenten hebben goed door wat voor iemand ze voor zich hebben. In mijn geval vind ik het heel fijn dat Frits geduld met mij had. Ik heb nog veel te leren in het verkeer en voel mij niet altijd even zeker, maak soms stomme fouten. Het niet meteen onderuit gehaald worden is dan erg fijn. Geeft mij zelfvertrouwen.

Door: Erik van Velzen

Heel erg prettige wijze van overbrengen van kennis van twee zeer praktijkgerichte en aimable docenten Henrie en Johan.
Prettige afwisseling tussen theorie en praktijk. Ik hoor dat de provincie dit inititatief nog jaren lang financieel subsidieerd.

Door: Henk-Sjoerd Westra

Vooral eerst dank voor het certificaat en de manier waarop jullie mij vooraf hebben geïnformeerd, dit was duidelijk en zeer vriendelijk.

De cursus was prettig en zeer leerzaam met name de wijze waarop ieders motor ervaring (cursisten als instructeurs) werd gebruikt om elkaar te helpen, want leren van de praktijk ervaring van anderen is nog waardevoller dan alleen plaatsjes of een mooie PowerPoint.
De opbouw en wijze van lesgeven begon en eindigde ontspannen en hierdoor was er de hele dag een open communicatie en het dubbel zo leerzaam.
Als ik één puntje van kritiek mag leveren dan was het niet op de cursus maar op de temperatuur in het leslokaal hier was geen airco o.i.d. aanwezig en was door de warm dag iets wat benauwd.

Het was leerzaam heeft mij persoonlijk als weggebruiker in het algemeen maar als motorliefhebber in het bijzonder veel nieuwe inzichten gegeven. Ik denk hiermee alerter en veiliger als verkeersdeelnemer te kunnen anticiperen.

Dank voor de cursus en het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik gebruik maak van jullie diensten.