KNMV
Risico herkennen

Als motorrijder ben je nu eenmaal een kwetsbare verkeersdeelnemer. Het is goed je hiervan bewust te zijn. De KNMV-training Risico Herkennen is een theoretische en praktische training die ingaat op de knelpunten die vaak de oorzaak van een motorongeval zijn.

€ 255,-

  • Bewuster op de motor
  • Veel persoonlijke aandacht
  • Subsidie in Drenthe, Friesland en Overijssel
  • KNMV-leden krijgen €25,- korting

Vroegtijdig risico’s herkennen

Als je in een ongevalssituatie terechtkomt, nemen je reflexen het over van gezond verstand. In de meeste gevallen wil je alleen nog maar remmen. Uit onderzoek blijkt dat er vaak nog veel meer opties beschikbaar zijn – maar die komen simpelweg niet in je op. Het is daarom beter om vroegtijdig risicovolle situaties te herkennen en op de juiste manier te analyseren. Je weet dan op tijd wat je kunt verwachten en betere beslissingen nemen!

Deze training is geschikt voor beginnende en meer ervaren motorrijders.

Groepskorting vanaf vier personen: 12,50 euro per persoon (neem contact met ons op via onderstaand mailadres.)

Heb je een vraag over deze training? Neem dan contact op met de afdeling Academie: opleidingen@knmv.nl of via 026-3528510.

Inhoud van de training

Het programma bestaat uit twee delen. In de ochtend ben je vooral op straat bezig om risico’s te ontdekken en herkennen. In een groepsdiscussie met je collega-motorrijders ken je hier een bepaalde waarde aan toe. In de training Risico Herkennen werken we met videoanalyse. Je wordt tijdens de praktijkrit gefilmd, zodat de rit daarna gezamenlijk kan worden besproken. Hierdoor krijg je als deelnemer de kans jouw eigen rijgedrag te analyseren en te verbeteren. De videoanalyse geeft bovendien een dynamische impuls aan discussies over risicovolle situaties. Als motorrijders onder elkaar voel je vaak precies aan wat de ander heeft meegemaakt, wat kan jij hiervan leren?

Na een goede lunch starten we met een korte theoretische basis. Daarna gaan we weer samen de straat op om te zelf te ervaren wat het geleerde van de ochtend en de theorie met je rijgedrag doet. Rustig aan waar het moet en gas waar het kan!

Vanwege de opzet wordt deze training ook onderschreven door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Door dit enorme succes krijgt deze training momenteel de aandacht van de politiek, menig motorrijder en instructeur wereldwijd!

Certificaat

Met het certificaat van deelname van deze training krijg je korting op je KNMV Motorverzekering! Heb je je motor verzekerd bij een andere partij? Vraag dan naar de mogelijkheden.

Data en locaties

16
Mar 20

Deurningen 08:15

Inschrijven
Nog 1 beschikbare plaatsen
25
Mar 20
Inschrijven
Nog 7 beschikbare plaatsen
31
Mar 20
Inschrijven
Nog 8 beschikbare plaatsen
10
Apr 20
Inschrijven
Nog 8 beschikbare plaatsen
14
Apr 20

Nieuwleusen 08:15

Inschrijven
Nog 4 beschikbare plaatsen

Arjan Everink, Hoofd Opleidingen en Verkeer van de KNMV:

“Nooit meer een noodstop is een mooie passende kreet waarvan je de essentie in deze training zeker zelf zult ervaren. Zelfs wetenschappers zijn onder indruk van de aanpak in deze training!”

Voorwaarden

Om een veilige trainingen te kunnen geven, stelt de KNMV een aantal voorwaarden aan jou en je motorfiets om deel te kunnen nemen. In de cursusvoorwaarden lees je ook meer over de annuleringskosten.

Lees meer

KNMV Risico Herkennen Overijssel

De provincie Overijssel vindt de KNMV Risico Herkennen van de KNMV bijzonder waardevol. Daarom bieden zij haar inwoners in 2018 een fikse korting op het cursusgeld. In plaats van € 255,- betalen zij daarom slechts € 50,-*. Bovendien levert het deelname bij diverse verzekeringsmaatschappijen nog eens premiekorting op!

Bekijk de aanbieding voor Overijssel

KNMV Risico Herkennen Drenthe

Provincie Drenthe vindt de KNMV Risico Herkennen van de KNMV bijzonder waardevol. Daarom bieden zij haar inwoners in 2018 een fikse korting op het cursusgeld. In plaats van € 255,- betalen zij daarom slechts € 50,-*. Bovendien levert deelname bij diverse verzekeringsmaatschappijen nog eens premiekorting op!

Bekijk de aanbieding voor Drenthe

KNMV Risico Herkennen Friesland

De provincie Friesland vindt de KNMV Risico Herkennen van de KNMV bijzonder waardevol. Daarom bieden zij haar inwoners in 2018 een fikse korting op het cursusgeld. In plaats van € 255,- betalen zij daarom slechts € 50,-*. Bovendien levert het deelname bij diverse verzekeringsmaatschappijen nog eens premiekorting op!

Bekijk de aanbieding voor Friesland

KNMV Risico Herkennen Reviews

Review beoordelingen
14 Reviews

Nuttige cursus, maar zonder subsidie een erg hoge prijs, waar ik meer voor had verwacht. - Door: Michiel A

+goede verhouding instructeurs-deelnemers

+fijn om ervaringen van andere motorrijders te horen

-theorie deel miste een duidelijke opbouw en 'take-aways'

-geringe feedback tijdens toepassen theorie

Erg fijne samenstelling van de groep: de verhouding van 1 instructeur op 3 deelnemers zorgde voor goede interactie, en de verschillen tussen deelnemers onderling qua ervaring zorgde voor interessante discussies en inzichten waar ik ook veel aan heb gehad. Ook de instructeurs zelf waren zeer ervaren en behulpzaam.

Ik vond de ochtendrit met de video-opname die achteraf werd teruggekeken erg verhelderend; je ziet het toch allemaal net even anders. De middagrit werd vooraf gegaan door een stuk theorie, wat naar mijn idee te lang doorging en duidelijke ‘take-aways’ miste op toe te passen. Ook was er een lange discussie over dat de manier van motorrijden in deze cursus heel anders werd uitgelegd dan door de rijbewijsinstructeurs en -examinatoren. Interessant om van op de hoogte te zijn, en voor onze instructeurs een zaak die hen aan het hart ging, maar op zo’n dag zelf heb je daar natuurlijk weinig aan.

’s Middags weer op de motor gesprongen waarbij we de theorie moesten gaan toepassen. Door het gebrek aan goede aanwijzingen tijdens de theorie en tijdens de rit zelf, merkte ik dat ik er niet heel anders door ben gaan rijden. Achteraf kreeg ik nog wel een korte opmerking over een situatie die ik duidelijk over het hoofd had gezien, maar inmiddels niet meer voor de geest kon halen. Dit had ik dus liever direct gehoord, zodat de bewustwording veel beter zou zijn.

Samenvattend, een dag waarin er goede ervaringen onderling werden gedeeld, er nieuwe inzichten in situaties zijn gekomen, maar helaas de theorie en praktijktoepassing naar mijn idee schortte. Dat laatste is waarschijnlijk een grotere domper dan voor anderen, aangezien ik niet uit een provincie kom met een subsidie regeling, en dus de volle prijs heb betaald. In dat opzicht vond ik het het geld dus niet waard, maar de potentie is er wel. Maar mét subsidie zou ik deze cursus sowieso iedereen aanraden.

Erg nuttige training waar je niet alleen op 2 maar ook op 4 wielen wat aan hebt - Door: Jorick

+Erg leuke en betrokken instructeurs

+Goede koppeling tussen praktijk en theorie

+Erg toepasbaar

-Niet iedereeen evenveel in beeld. Collega motorrijder meer dan ik, niet heel erg, je leert ook van je medecursisten

Ik heb zelf nog maar kort mijn rijbewijs maar vond deze cursus erg nuttig. Alhoewel ik al jaren auto rijd, heb ik door deze cursus beter inzicht gekregen in hoe een automobilist mij als motorrijder (niet) ziet.
Goede cursus die bewijst dat motorrijden niet onveilig hoeft te zijn met de juiste mind set als motorrijder. Door je plaats op de weg en manier van kijken neem je de verantwoordelijkheid om veilig aan te komen in eigen hand.


Bekijk alle reviews