Kom lekker een dag motorrijden tijdens de training Risico Herkennen van de KNMV Riders Academy en keer met heel veel nieuwe inzichten terug naar huis. Met een kleine groep motorrijders gaan we de straat op, ontdekken we potentiële gevaren in het verkeer en kijken we hoe we minder risico lopen tijdens het rijden.

€ 255,-

  • Bewuster op de motor
  • Veel persoonlijke aandacht
  • Motorrijders onder elkaar
  • KNMV-leden krijgen €25,- korting *
  • Goede lunch

Vroegtijdig potentiële gevaren herkennen

Motorrijden kunnen we allemaal, maar helaas houden andere weggebruikers niet altijd evenveel rekening met ons. Tijdens de training Risico Herkennen van de KNMV Riders Academy ontdekken we de risico’s in het verkeer en de manier hoe we hierop kunnen anticiperen. We maken er een dag van met heel veel motorrijden in een kleine groep, met tussendoor discussies onder elkaar en met de trainer.

Deze training is geschikt voor beginnende en meer ervaren motorrijders.

Lekker dagje uit!

Niks geen schoolbanken of lerarenpraat tijdens deze trainingsdag, maar een dag vol motorrijden, motorpraat en vele praktijkervaringen. Ons doel? Dat je na deze dag nog meer plezier aan het motorrijden beleeft en nooit meer een noodstop hoeft te maken. We rijden pittig door waar dat kan en rijden iets zachter op de plekken waar dat nodig is. Want bij ons staat voorop dat je je motor moet gebruiken waar hij voor bedoeld is.

Als motorrijders zijn we kwetsbaar. Niet alleen rijden wij op twee wielen, andere weggebruikers zien ons regelmatig over het hoofd. En dat zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties. Tijdens deze motordag leren we samen gevaarlijke situaties vroegtijdig herkennen, zodat we nooit meer voor verrassingen komen te staan.

Hoe ziet de training Risico Herkennen eruit?

De motordag bestaat uit twee delen. ‘s  Ochtend zijn we vooral op straat bezig om risico’s te ontdekken en te herkennen. Tijdens de praktijkrit word je gefilmd. Na de rit worden de beelden bekeken en samen met de andere deelnemers aan de training besproken. Hierdoor krijg je de kans jouw eigen rijgedrag te analyseren en te verbeteren. De videoanalyse geeft bovendien extra voer voor discussies over risicovolle situaties.

Na een goede lunch starten we met een kort stukje theorie. Daarna gaan we weer samen de straat op om zelf te ervaren wat de nieuwe inzichten met je rijgedrag doen. Rustig aan waar het moet en gas waar het kan!

Kleine groep

Wij geloven in trainingen in kleine groepen, waarbij de trainer net zo goed onderdeel is van de groep als jij. Als motorrijders weten we allemaal wat er voor gevaren er op de weg spelen. Wat is er mooier dan samen onze hobby te beleven en daar over te praten? We maken er met zijn allen een toffe dag van.

Ervaren trainers

KNMV-trainers, ook wel VRO-docenten genoemd, hebben al een hele carrière achter de rug voor zij zich trainer bij een Voortgezette Rijopleiding mogen noemen. In eerste instantie moeten zij zich laten opleiden tot autorij-instructeur, vervolgens tot motorrij-instructeur en daarna kunnen zij KNMV-instructeur worden. Binnen de KNMV kunnen zij zich daarna intern laten opleiden tot VRO-instructeur, waarna zij alleen training mogen geven bij een motortraining waarin zij gespecialiseerd zijn.

Groepskorting

Kom je met een groep van drie of zes motorrijders? Dan bieden wij 12,50 euro per persoon korting. Neem hiervoor contact met ons op via onderstaand mailadres.

Heb je een vraag over deze training? Neem dan contact op met de afdeling Academie: opleidingen@knmv.nl of via 026-3528510.

Korting op je motorverzekering

Doe je mee aan de motortraining Risico Herkennen van de KNMV Riders Academy? Dan krijg je de komende vijf jaar tien procent korting op je KNMV motorverzekering. Ben je bij een andere verzekeraar aangesloten? Vraag hier naar de voorwaarden.

Arjan Everink, Hoofd Opleidingen en Verkeer van de KNMV:

“Nooit meer een noodstop is een mooie passende kreet waarvan je de essentie in deze training zeker zelf zult ervaren. Zelfs wetenschappers zijn onder indruk van de aanpak in deze training!”

Voorwaarden

Om een veilige trainingen te kunnen geven, stelt de KNMV een aantal voorwaarden aan jou en je motorfiets om deel te kunnen nemen. In de cursusvoorwaarden lees je ook meer over de annuleringskosten.

Lees meer

KNMV Risico Herkennen Reviews

Review beoordelingen
15 Reviews

Actief met eigen veiligheid leren omgaan op de motor - Door: Hans

+Inzicht in waarneming, veelvoorkomende situaties en risico's

+Kritische discussies, over ingesleten gewoontes en verbeterpunten

+Duidelijke methode om actief met veiligheid bezig te zijn onderweg

-Theoriedeel kan een verdiepende, schriftelijke onderbouwing gebruiken.

-Zou nog beter blijven hangen als het in twee dagen kon.

-Ietwat prijzig

Je weet als motorrijder vaak wel ongeveer waar de gevaren zitten, maar in het theoriegedeelte wordt precies uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Niet om motorrijders bang te maken, maar juist om te leren wat we allemaal wél zelf in de hand hebben, waar het onze veiligheid betreft. De vertaling naar de praktijk wordt ook daadwerkelijk in de praktijk geoefend. Een aanrader voor iedere motorrijder die de eigen veiligheid serieus neemt.

Verbeterpunten: het theoriedeel mag nog wat gestructureerder, misschien met bronverwijzingen en studietips, en verdient eigenlijk een naslagwerk zodat mensen thuis de boel nog eens kunnen nalezen. De training zou nog beter tot zijn recht komen als deze in twee dagen gegeven kon worden, maar dat zou de training vermoedelijk onbetaalbaar maken.

[training gevolgd in 2018, dus mogelijk zijn er inmiddels veranderingen doorgevoerd]

Nuttige cursus, maar zonder subsidie een erg hoge prijs, waar ik meer voor had verwacht. - Door: Michiel A

+goede verhouding instructeurs-deelnemers

+fijn om ervaringen van andere motorrijders te horen

-theorie deel miste een duidelijke opbouw en 'take-aways'

-geringe feedback tijdens toepassen theorie

Erg fijne samenstelling van de groep: de verhouding van 1 instructeur op 3 deelnemers zorgde voor goede interactie, en de verschillen tussen deelnemers onderling qua ervaring zorgde voor interessante discussies en inzichten waar ik ook veel aan heb gehad. Ook de instructeurs zelf waren zeer ervaren en behulpzaam.

Ik vond de ochtendrit met de video-opname die achteraf werd teruggekeken erg verhelderend; je ziet het toch allemaal net even anders. De middagrit werd vooraf gegaan door een stuk theorie, wat naar mijn idee te lang doorging en duidelijke ‘take-aways’ miste op toe te passen. Ook was er een lange discussie over dat de manier van motorrijden in deze cursus heel anders werd uitgelegd dan door de rijbewijsinstructeurs en -examinatoren. Interessant om van op de hoogte te zijn, en voor onze instructeurs een zaak die hen aan het hart ging, maar op zo’n dag zelf heb je daar natuurlijk weinig aan.

’s Middags weer op de motor gesprongen waarbij we de theorie moesten gaan toepassen. Door het gebrek aan goede aanwijzingen tijdens de theorie en tijdens de rit zelf, merkte ik dat ik er niet heel anders door ben gaan rijden. Achteraf kreeg ik nog wel een korte opmerking over een situatie die ik duidelijk over het hoofd had gezien, maar inmiddels niet meer voor de geest kon halen. Dit had ik dus liever direct gehoord, zodat de bewustwording veel beter zou zijn.

Samenvattend, een dag waarin er goede ervaringen onderling werden gedeeld, er nieuwe inzichten in situaties zijn gekomen, maar helaas de theorie en praktijktoepassing naar mijn idee schortte. Dat laatste is waarschijnlijk een grotere domper dan voor anderen, aangezien ik niet uit een provincie kom met een subsidie regeling, en dus de volle prijs heb betaald. In dat opzicht vond ik het het geld dus niet waard, maar de potentie is er wel. Maar mét subsidie zou ik deze cursus sowieso iedereen aanraden.


Bekijk alle reviews