Maak kennis met de KNMV-officials

Van de TT tot lokale clubwedstrijden en van de Elfstedentocht tot de ritten van je lokale vereniging… Alle prachtige tochten, wedstrijden op elk niveau en andere motorevenementen die je elk jaar terugvindt op de kalender zijn alleen mogelijk dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers bij de KNMV, clubs, circuits, stichtingen, etc. Stuk voor stuk mensen die hun passie voor motoren gebruiken om jou te laten genieten! Wij stellen er graag een aantal aan jou voor…

Interesse om zelf aan de slag te gaan als official bij de KNMV? Check hier de mogelijkheden.

Renze van Noord: ‘Allemaal hetzelfde motorvirus’

KNMV-official Renze van Noord

Met zijn passie voor motoren was Renze van Noord (1961) van jongs af aan een uitzondering in zijn familie. Hij haalde zijn rijbewijs voor woon-werkverkeer van Purmerend naar Amsterdam. “Maar ik wilde meer kilometers maken. Ik zag een advertentie voor het bestuur van het toenmalige KNMV-district Noord. Ik was in het Districtsbestuur toercommissaris en nu in de nieuwe structuur official.” In die functie is Renze op zijn FJR 1300 het gezicht van de KNMV bij clubs met ritten op de toerkalender. Al twaalf jaar onderhoudt hij de contacten, checkt routes en maakt de kalender. “Alle motorrijders hebben datzelfde mooie virus. Door mijn werk als official kan ik iets betekenen voor, ehh, lotgenoten die met hetzelfde motorvirus besmet zijn. Ik bemoei mij niet met het reilen en zeilen van de clubs, maar je bouwt een band met hen op. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt door de clubbesturen.”

“Regelmatig ga ik ook naar de toerritten zelf. Dan is het meeste werk al gedaan, maar het is goed mijn gezicht te laten zien. En vaak zijn er dan nog kleine dingen waar je mensen een plezier mee kan doen. Door mijn werk heb ik een tik met navigeren. Vroeger op een schip van de douane en nu bij Rijkswaterstaat op de weg en vanuit de lucht… Als je dan bij een rit iemand ziet worstelen met een TomTom of Garmin, dan is het fijn even te kunnen helpen. Daar zit voor mij heel veel genoegdoening in. Je betekent iets voor een ander. En met motorrijders is het altijd makkelijk praten.”

Voor zijn inzet en passie als official, of zeg maar gerust ambassadeur, van de KNMV in het noorden is Renze benoemd tot Official van Verdienste.

Stefanie van de Meeberg: ‘Dit is óók topsport’

KNMV-official Stefanie van de Meeberg

Opa legde de crossbaan in het Zeeuwse Welmeldinge neer. Papa deed aan zijspancross. Oom en tante zaten in de jurywagen… En Stefanie van de Meeberg (1972) zat ernaast. Het kon niet anders of zij zou hetzelfde gaan doen. Als KNMV-official begon Stefanie een kleine twintig jaar geleden. Ze doet tijdwaarneming, is sportcommissaris en is wedstrijdleider in de motocross. “Ik ben eigenlijk een supercrossfanaat. De rest is er later bijgekomen.”Stefanie is official vol overgave. Je ziet haar langs de banen altijd meer doen dan ze als tijdwaarnemer of wedstrijdleider hoeft: “Uiteindelijk wil ik zo’n wedstrijddag gewoon zo goed mogelijk draaien. Het iedereen, of in ieder geval zoveel mogelijk mensen, naar de zin maken. Daar haal ik mijn drive uit in mijn werk bij een cateraar, maar ook bij de KNMV.”

“Ik doe het voor de sporters, maar wat wij doen is óók topsport. Én een teamsport. Of je nu de technische keuring doet, met een vlag langs de baan staat, in het medisch team zit of wedstrijdleider bent… Als officials zijn we allemaal afhankelijk van elkaar. Het contact onderling maakt het heel gezellig. Dat maakt zo’n dag. Ook is er tijd zat zelf te genieten van de wedstrijden en de sfeer op en langs de baan. En als de rijders dan naar huis gaan en ze zwaaien even; daar word ik blij van.”

Ook official worden bij de KNMV? Kijk hier voor de mogelijkheden!

Patrick te Veldhuis: ‘Dichterbij de sport kom je niet’

KNMV-official Patrick te Veldhuis in actie.

Patrick te Veldhuis (1979) ademt Motocross. De Achterhoeker groeide op met zijn vader, oom en buurman in de cross. Diverse wedstrijden bezocht. “Ik begon als monteur bij zijspanteams. Bij Daniël Willemsen bijvoorbeeld. Daar sleutelde ik toen hij in 1999 zijn eerste wereldtitel pakte met zijn broer Marcel in de bak. Dat was wel een hoogtepunt, ja!” Via een plek in het clubbestuur in Halle (van 2005 tot 2014) leerde Patrick vervolgens de mensen bij de bond kennen. Sinds 2006 is hij KNMV-official en kreeg hij, naast zijn baan bij DrukwerkConcurrent, steeds meer taken en verantwoordelijkheden. Een echte duizendpoot: juryvoorzitter en -coördinator, wedstrijdleider, baancommissaris en docent bij officialtrainingen. Het maakt Patrick inmiddels een bekend en vriendelijk gezicht in de Nederlandse Motocross. “Deze sport is mijn passie. Ik steek er als official veel tijd in, maar ik haal er vervolgens heel veel energie uit. Je bent buiten, je bent onder de mensen en geniet samen met het team van motorsport. Tenzij je zelf rijdt, kun je niet dichterbij komen.”

Auke Engel: ‘De beste plek aan de baan’

KNMV-official Auke Engel (foto: Jesper Veldhuizen)

Als kind kwam Auke Engel (1967) regelmatig bij grasbaanraces in het noorden van het land. Met de tijd werd dat minder tot hij jaren later een collega sprak. Die vertelde vol vuur over zijn werk als official bij de KNMV, “Het was zijn plek bij de start die mij overtuigde: de beste plek aan de baan!”, vertelt Auke. “In 2001 begon ik en binnen een half jaar tijd was ik referee in de baansport. Dan start je de heats en ben je verantwoordelijk voor het verloop ervan. Deze tak van motorsport geeft heel veel beleving. Ik ben er heel dichtbij de sporters en de races zelf.”
Als official bij de KNMV ontwikkelde Auke zich verder tot internationaal wedstrijdleider. Sinds vijf jaar niet alleen in de baansport, maar ook in de wegrace. “Als eindverantwoordelijke voor de wedstrijd is het de uitdaging samen met je team van officials een topdag te realiseren. Dat de sfeer goed is, we eventuele situaties netjes oplossen, mooie wedstrijden zien… Als je dan op het middenterrein staat en alles loopt goed: dat is echt geweldig.”

Interesse om zelf aan de slag te gaan als official bij de KNMV? Check hier de mogelijkheden.