Zo vraag je een KNMV-licentie aan

Het is mogelijk om je licentie voor 2023 aan te vragen. Op deze pagina leggen we je uit waarop je moet letten. Is een licentie aangevraagd, dan zal deze na goedkeuring in de KNMV-app te zien zijn. Je licentie is geldig vanaf 1 januari 2023.

Om de licentie voor 2023 aan te vragen, dien je gebruik te maken van de Mijn KNMV-omgeving. Hiervoor heb je een account nodig op basis van je e-mailadres. Als je in 2022 een KNMV-licentie had, dan heb je zeker weten al zo’n account. Heb je deze nog niet aangemaakt? Een volledige uitleg over hoe je dat doet vind je hier.

Stap voor stap

Om de licentieaanvraag zo duidelijk mogelijk uit te leggen, doorlopen we hieronder het gehele proces.

Gebruik voor je licentieaanvraag bij voorkeur een computer/laptop (geen telefoon of tablet). Wij raden voor de licentieaanvraag het gebruik van de browser Internet Explorer af. Met de browsers van Firefox of Chrome werkt de website beter.

1. Meld je aan met je KNMV-account via mijn.knmv.nl. Het eerste scherm dat je hierna ziet is de landingspagina. Klik hier – onder ‘Licenties’ – op ‘Licenties bekijken en aanvragen’.

Belangrijk: Als je bij de volgende stap de aanvraag start, is het verstandig deze binnen zestig minuten af te ronden, inclusief de betaling. Dit is vooral belangrijk als je dit jaar een rijnummer had, dat je komend jaar ook wil behouden in dezelfde klasse van jouw sport.

 

2. Vervolgens kom je in het licentieoverzicht waarin je eventueel nog je oude licentie(s) kunt zien. Rechtsboven klik je op de knop ‘Licentie aanvragen’ om de licentieaanvraag te starten.

3. Je bent nu op het welkomstscherm. Lees deze informatie goed door en klik onderaan op de oranje knop met ‘volgende’.

4. Op het scherm waar je persoonsgegevens moeten worden ingevoerd, vul je alle benodigde vakjes (met rode ster) in. Vervolgens klik je op ‘volgende’.

5. Op de volgende pagina vragen we je de licentiesoort in te voeren en het jaar waarvoor je deze wilt aanvragen. Door op het vakje te klikken kom je op een selectiepagina terecht met drie soorten licenties: Dagpas, Startlicentie en Basis Sportlicentie. Twijfel je wat je nodig hebt, lees dan aandachtig deze pagina.

6. In het volgende scherm vragen zie je een deel van de gegevens die je tot nu toe hebt ingevoerd. We vragen je hier een tak van sport te selecteren, een klasse waarin je uit wilt komen en zaken als je transpondernummer en eventuele sponsor. Voer deze gegevens in en klik op ‘volgende’.

7. Start je in 2023 in dezelfde klasse als in 2022, dan is jouw rijnummer van 2022 ook voor komend seizoen voor jou gereserveerd. Vraag je voor het eerst een licentie aan, óf een licentie voor een klasse waar je in 2022 niet in reed, dan kun je nu een beschikbaar rijnummer kiezen. Wil je jouw gereserveerde nummer veranderen, neem dan contact op met ons serviceteam.

7B. Mocht je een licentie aanvragen waarmee je op een motocrossbaan mag rijden, dan krijg je nu een instructievideo over vlag- en bordsignalen en daarna een aantal vragen over veiligheid op de motocrossbaan.

8. In de volgende stap vind je de vragenlijst die nodig is om vast te stellen wat je persoonlijke situatie is wat betreft de gezondheid. Vul deze naar eer en geweten in en klik wederom op ‘volgende’. Vraag je een vlaggenistenlicentie aan, beantwoord dan alle vragen met ‘nee’.

9. In het volgende scherm vind je een overzicht van de licentievoorwaarden. Lees deze documenten goed door alvorens je een vinkje zet bij ‘voorwaarden akkoord’ en op ‘volgende’ klikt.

10. Op deze pagina vind je een overzicht van alle gegevens die je tot nu toe hebt ingevoerd. Klopt hier iets niet? Dan kun je annuleren en moet je geheel opnieuw beginnen met je aanvraag. Kloppen alle gegevens dan kun je onderaan klikken op ‘Bevestigen, naar betalen’.

11. Klik nu op ‘betaal veilig met iDeal’.

12. Nadat de betaling is voldaan ontvang je een e-mail met de status van jouw licentie. Als de status ‘goedgekeurd’ is, dan kun je jouw licentie al zien in de KNMV-app. De licentie is echter pas geldig vanaf 1 januari 2023.


Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het doorlopen van de licentieaanvraag of heb je een vraag rondom die proces? Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij, neem dan contact op met het serviceteam. Let op: door de drukte is de telefoon overbezet. Houd rekening met een langere wachttijd. Ons serviceteam zit ook voor je klaar via 026-352 8510 (ma t/m vr, 08:30 – 17:00) en sport@knmv.nl.

Veelgestelde vragen

In 2021 of eerder heb ik een licentie gehad voor Off Road, Enduro, Trial of Supermoto. Hiermee trainde ik een paar keer per jaar ook op de crossbaan. Kan dit nu ook nog gewoon?
Nee, dit kan helaas niet meer. Wil je met jouw licentie ook in een andere tak van sport rijden, dan zal je ook voor deze sport een licentie aan moeten vragen. Voor het trainen op een crossbaan is dat de Basis Sportlicentie Motocross.

Ik ben niet blij met mijn gekozen of gereserveerde rijnummer. Kan deze worden gewijzigd?
Ja, dat kan. Vanaf 16 januari 2023 is het mogelijk om jouw rijnummer te wijzigen naar een ander nummer dat binnen jouw klasse nog beschikbaar is. Neem hiervoor vanaf 16 januari 2023 contact met ons op. Dan kijken we samen welk beschikbaar nummer in jouw klasse wél naar jouw wens is.

Ik lees dat wanneer ik een motocrosslicentie afneem er ook nog 48 euro extra wordt gevraagd. Waarom is dat? En zit dat bedrag al verwerkt in de licentieprijs?
Dit bedrag komt ten goede van het MX-masterplan. Het bedrag zit al in de prijs van elk type motocrosslicentie verwerkt en zal door zowel ons als MON bij iedere afgenomen licentie overgemaakt worden naar de bankrekening van de Stichting MX-masterplan die de gelden beheert. Meer informatie over waar deze gelden voor gebruikt gaan worden lees je hier.

Belangrijk: als je óók bij MON een motocrosslicentie hebt, dan betaal je de bijdrage van 48 euro uiteindelijk maar één keer: de MON stort dit bedrag dan naar je terug. Als men bij beide bonden MX-masterplan bijdrage heeft betaald, kan men deze terug krijgen via de MON. Dit kan middels het sturen van een e-mail naar de MON, met een kopie factuur van de KNMV-licentie met daarop de bijdrage voor het MX-masterplan en het verzoek tot terugbetalen van deze bijdrage.

Kan ik de bijdrage voor het MX-masterplan ook overmaken naar de stichting zodat ik, net als voorheen,  met mijn Off Road-, Trial-, Supermoto-, of Endurolicentie kan trainen op een crossbaan?
Nee, dit is niet mogelijk.

Door meerdere licenties af te nemen betaal ik in principe meerdere keren voor mijn verzekering. Betaal ik daarom een gereduceerd bedrag als ik meerdere licenties neem voor verschillende takken van sport?
Nee, je betaalt per licentie. De verzekeringsafdracht moet door ons ook per licentie worden betaald.

De licentie toont niet goed in de KNMV-app of de KNMV-app werkt niet goed.
De licentie voor 2023 is zichtbaar in de KNMV-app zodra deze is goedgekeurd door de KNMV (maar pas daadwerkelijk geldig vanaf 1 januari 2023). Verwijder de app en installeer de huidige, nieuwste versie van de app. Houd er rekening mee dat inloggen op de nieuwe app pas lukt ná het activeren van jouw account. Hoe je dit doet lees je hier: Handleiding – Wegwijs worden in de KNMV-app.

Zitten de lidmaatschapskosten voor de KNMV inbegrepen bij de licentie?
Ja, dat is één totaalbedrag.