Coronavirus

(Laatste update: 02-12-2020, 10.33 uur)

De maatschappelijke gevolgen van het coronavirus treffen ook de (inter)nationale motorsport. Wij volgen nauwlettend de adviezen van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vind je actuele informatie over wijzigingen op de KNMV-kalender en meer.

Vragen

Met dringende vragen kun je bij ons terecht via 026-352 8510 (ma t/m vr, 09:00 – 11:00) Let op: vanwege de coronacrisis zijn wij telefonisch soms minder goed bereikbaar. In dat geval kun je te allen tijde mailen naar serviceteam@knmv.nl en krijg je zo spoedig mogelijk antwoord.

Recreatief motorrijden

Dat mag. Recreatief motorrijden is binnen de gestelde regels door de overheid niet verboden. Houd je daarbij wel aan de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de overheid.

Op vakantie in het buitenland? Deze landen gaan/zijn open: Nederlandwereldwijd.nl

Sport

De meeste recente coronapersconferentie op 3 november 2020 heeft geen grote gevolgen voor de motorsport. Het bestaande KNMV-protocol is niet aangepast naar aanleiding van de toen geïntroduceerde maatregelen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Trainen mag wel mits je voldoet aan de onderstaande protocollen:

Enkele belangrijke punten zijn:

 • Clubwedstrijden zijn toegestaan, maar enkel voor rijders tot 18 jaar en woonachtig in een straal van twintig kilometer rondom het circuit.
 • Vrije trainingen zijn voor iedereen toegestaan.
 • Er komt een registratieplicht voor vrije trainingen en clubwedstrijden.
 • Er mag maximaal één begeleider mee.
 • Een strikte paddockindeling is een must.

Voor clubs is er een aanvullend medisch protocol:

Sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten.

Voor veel meer informatie over het coronavirus zelf verwijzen wij je door naar het RIVM. Op hun website vind je de meest actuele relevante informatie over alles omtrent het virus. Als sporter vind je op de website van NOC*NSF extra tips en aanbevelingen.

English

Practicing is allowed as long as you conform to these protocols:

KNMV-clubs en toerritten; toercompetitie 2020 afgelast

Verscherpte maatregelen die ook toeractiviteiten raken. Als KNMV constateren we dat steeds meer verenigingen worstelen om ritten door te laten gaan binnen de gestelde kaders. Met deze nieuwe maatregelen is – net als in maart – motorrijden nog mogelijk, echter activiteiten worden steeds lastiger om te organiseren.
Daarnaast is er in de persconferentie aangegeven om zo weinig mogelijk bewegingen te creëren.

Daarop hebben wij besloten om de KNMV toercompetitie 2020 alsnog af te gelasten en ons vizier te richten op 2021. Het onnodig creëren van bewegingen door een competitie te koppelen aan toerritten, is iets wat we niet willen stimuleren.

Mocht je als club besluiten om bepaalde activiteiten te willen organiseren, dan dien je te voldoen aan de maatregelen van de overheid. De site van de Rijksoverheid geeft inzicht in deze maatregelen. De belangrijkste punten onder elkaar:

 • Ontvang thuis maximaal 2 gasten op een dag.
  De mensen van uw eigen huishouden tellen niet mee.
  Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.
 • De groep mag binnen niet groter zijn dan 2 mensen.
  Bijvoorbeeld in een gebouw.
 • De groep mag buiten niet groter zijn dan 2 mensen.
 • Draag een mondkapje in gebouwen waar je als publiek naar binnen mag
 • Alle cafés en restaurants zijn gesloten
 • Alle evenementen zijn verboden

Verder blijft het naleven van de geldende protocollen cruciaal (hieronder een verwijzing naar handige sites). We benadrukken vooral: houd die anderhalve meter afstand, reis niet onnodig, blijf thuis als je klachten hebt en draag een mondkapje waar er onvoldoende afstand kan worden gehouden .

Twijfels of vragen, dan kun je bij ons terecht via toer@knmv.nl. Deel deze informatie als vereniging/club vragen met de aangesloten clubleden.

FIM Rally & FIM toerevents

De organisaties hebben ons laten weten dat door het coronavirus alle toerevenementen zijn uitgesteld naar 2021. De veiligheid van alle motorrijders en organiserende landen komt door de wereldwijde virusuitbraak in gevaar en daarom is dit besluit genomen.

Riders Academy

Vanaf 14 oktober voor in ieder geval twee weken gelasten wij alle opleidingen af. De opleidingen op de openbare weg, alsmede de VRO’s op Circuit Lelystad kunnen geen doorgang vinden. Neem bij vragen of onduidelijkheden contact met ons op via opleidingen@knmv.nl.

Rijopleidingen

Rijlessen op de motor zijn weer toegestaan. Ook worden weer examens afgenomen.