Coronavirus

(Laatste update: 04-06-2020, 13:19 uur)

De maatschappelijke gevolgen van het coronavirus treffen ook de (inter)nationale motorsport. Wij volgen nauwlettend de adviezen van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vind je actuele informatie over wijzigingen op de KNMV-kalender en meer.

Vragen

Met dringende vragen kun je bij ons terecht via 026-352 8510 (ma t/m vr, 08:30 – 17:00) Let op: vanwege de coronacrisis zijn wij telefonisch soms minder goed bereikbaar. In dat geval kun je te allen tijde mailen naar serviceteam@knmv.nl en krijg je zo spoedig mogelijk antwoord.

Recreatief motorrijden

Dat mag. Recreatief motorrijden is binnen de gestelde regels door de overheid niet verboden. Houd je daarbij wel aan de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de overheid.

Wel wordt thuisblijven aangemoedigd en reizen naar het buitenland ten zeerste afgeraden.

Mocht u en of uw club toch clubritten organiseren, houd dan rekening met alle basisregels die gelden voor iedereen. Daarnaast gaat per 5 juni de derde stap van het openingsplan een aantal gewijzigde maatregelen voor activiteiten die georganiseerd motorrijden kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan:

 • Groepsgrootte buiten 4 personen
  De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Horeca (indien van toepassing als start-tussen-eindstop)
  Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel.  Zelfbediening is niet toegestaan.

Sport

Sporten in de buitenlucht mag zo lang er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Voor iedereen boven de 27 jaar geldt hiervoor wel een groepslimiet van dertig personen. In de praktijk betekent dit dat alleen zijspancombinaties vanaf 27 jaar niet samen mogen rijden. Trainen mag mits je voldoet aan de onderstaande protocollen die vanaf 05 juni gelden:

Enkele belangrijke punten zijn:

 • Bonds- en clubwedstrijden zijn toegestaan. Voor jeugdrijders / zijspancombinaties geldt hiervoor de regel dat zij vanuit het hele land mogen deelnemen mits zij tot en met 17 jaar oud zijn. Voor 18 jaar en ouder blijft de regel gelden dat deelnemers woonachtig zijn in een straal van twintig kilometer rondom het organiserende circuit en lid zijn van de organiserende club.
 • Vrije trainingen zijn voor iedereen toegestaan.
 • Er komt een registratieplicht voor vrije trainingen en clubwedstrijden.
 • Er mogen maximaal twee begeleiders mee.
 • Een strikte paddockindeling is een must.

Voor clubs is er een aanvullend medisch protocol:

In veel gevallen vragen gemeenten om een ‘coronaplan’ in combinatie van de evenementenvergunning. Een voorbeeld hiervan luidt als volgt:

Sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten.

Voor veel meer informatie over het coronavirus zelf verwijzen wij je door naar het RIVM. Op hun website vind je de meest actuele relevante informatie over alles omtrent het virus. Als sporter vind je op de website van NOC*NSF extra tips en aanbevelingen.

English

There are still a lot of limitations in The Netherlands caused by measures taken aginast the corona virus. Travelling abroad is discouraged, but practicing motorsports is allowed as long as you conform to these protocols:

Rijopleidingen

Ook gedurende de lockdown mag er motorrijles worden gegeven. Er is geen sprake van een contactberoep. Sinds 22 februari mogen examens ook weer doorgaan.