Kennisbank


Laatst bewerkt op: 24 februari, 2022

Winterbanden

Zijn winterbanden aan te raden voor motoren en hoe zit het met de winterbandenplicht in veel buitenlandse landen, geldt die ook voor motorrijders?

In Nederland kennen we (nog) geen verplichting van winterbanden op de motor. Onze oosterburen hadden tot een aantal jaar geleden wel zo’n verplicht. Mocht je daar met de motor willen rijden, dan diende je ook als motorrijder over winterbanden te beschikken. Dit is zoals gezegd niet meer zo, mede ook omdat deze banden slecht maar beperkt beschikbaar zijn en voornamelijk voor allroad- en offroadmodellen worden gefabriceerd.

Geen winterbandenplicht voor motorrijders

Als het aan de KNMV ligt dan komt er geen winterbandenplicht voor motorrijders in Nederland. Wij zijn in de basis van mening dat op het moment winterbanden echt nodig worden, je bewust een keuze moet maken om wel of niet op de motor te stappen. Ben jij die bikkel die in de winter doorrijdt, dan is het wel zo dat winterbanden onder de 7 graden door de zachtere compound (samenstelling van de band) meer grip bieden. Let op dat een M&S band geen echte winterband is. Vaak heeft deze band een grover profiel om meer grip in modder e.d. omstandigheden te hebben. Het teken M&S zegt dus niets over de hardheid van het rubber. Winterbanden kun je herkennen aan het driehoekteken met sneeuwvlokjes.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan gerust contact met ons op. Heb je een dringende vraag? Dan kun je ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bellen via 026 – 35 28 510.