Kennisbank


Laatst bewerkt op: 7 juli, 2021

Verkeersregels buitenland

Als je naar het buitenland op vakantie gaat is het goed om te weten wat de verkeersregels per land zijn. Een overzicht van de meest belangrijke zaken waar je in populaire vakantielanden onder meer op moet letten.

In veel landen geldt in ieder geval dat je verplicht dimlicht moet voeren. Een gebruik dat bij vrijwel alle Nederlandse motorrijders al gemeengoed is omdat het je zichtbaarheid verhoogt. Let op: onderstaand overzicht bevat de belangrijkste regels van de meest populaire reisbestemmingen en is daarom niet volledig. Heb je een belangrijke aanvulling voor ons? Mail deze dan, bedankt.

App met verkeersregels

De belangrijkste verkeersregels van de diverse EU-landen zijn ook terug te vinden in de app Going Abroad. Deze is beschikbaar voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone. De app is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie. Lees hier meer.

België

Bij onze zuiderburen is het verplicht om een veiligheidsvestje bij je te hebben en dat te dragen in geval van pech. Ook is het verplicht armen en benen te bedekken op de motor en schoeisel te dragen waarbij de enkels zijn beschermd. Tevens is het verplicht handschoenen te dragen op de motor (met of zonder vingertoppen). Dit is ook verplicht voor de passagier! De maximumsnelheid op autowegen is 120 km/u. Kinderen onder de drie jaar mogen niet op een motor worden vervoerd. Tussen de 3 en 8 jaar mogen zij worden vervoerd in een kinderbeveiligingssysteem op motoren niet zwaarder dan 125 cc. Pas vanaf 8 jaar mogen zij mee als passagier op motoren met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc.

Duitsland

Motoren mogen in Duitsland (nog) niet tussen de file doorrijden. Alhoewel er aan een wet wordt gewerkt die dit wel mogelijk maakt, staat er nu nog een boete op. Verder is het mogelijk om flink op te schieten op de autobahn, mits er geen sprake is van een snelheidsbeperking. Verder geldt er op de snelwegen een adviessnelheid van 130 km/u. Heb je een aanhanger bij je? Dan mag je maximaal 60 km/ u rijden. Op secundaire wegen bedraagt de maximaal toegestande snelheid 100 km/u. Bij populaire motorwegen is het niet ongebruikelijk dat er een lagere maximumsnelheid geldt. De politie controleert vooral in de weekeinden vaak en fanatiek. Ook zijn sommige wegen op de zaterdag en zondag soms geheel afgesloten voor motoren. Tot slot ben je als motorrijder verplicht om een reflecterend vestje bij je te hebben, een (mini) EHBO kit bij je te hebben, altijd je verlichting aan te hebben en indien bril/lenzendrager een extra paar op sterkte mee te hebben.

Frankrijk

De Franse overheid adviseert iedere bestuurder van een motorvoertuig om een alcoholtester bij zich te hebben (dit was eerder een verplichting). Alcoholtesters zijn te koop bij de ANWB en bij Franse tankstations. Als je een navigatiesysteem hebt met een ‘verklikfunctie’ voor flitspalen mag deze in Frankrijk niet zijn ingeschakeld. Bij slecht weer of bij rijden in de nacht is het dragen van reflecterende kleding verplicht. Op motorkleding moet reflectiemateriaal zijn aangebracht van min. 150 cm2. Op snelwegen geldt een max. snelheid van 130 km/u, tenzij anders aangegeven. Bestuurders die korter dan 2 jaar het rijbewijs bezitten mogen max. 100 km/u.

Spanje

De maximumsnelheid op snelwegen is 120 km/u, in de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u en op secundaire wegen mag je niet sneller dan 90 km/u rijden. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet op de motor worden vervoerd. Ook in Spanje wordt het aanbevolen een reflecterend hesje bij je te hebben voor pechgevallen.In Spanje is het nog niet toegestaan om met een aanhanger achter de motor te rijden.

Portugal

De maximumsneheid op autowegen bedraagt 120 km/u. Bestuurders die nog geen jaar het rijbewijs hebben mogen niet harder dan 90 km/u. Deze snelheid geldt op secundaire wegen als het maximum. In de bebouwde kom is 50 km/u de snelheidslimiet. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen niet mee achterop. Uniek is dat Portugal een extra variant op het inhaalverbod kent, waarbij motorrijders (en ook brommerrijders) geen andere motorvoertuigen mogen inhalen. Dit wordt aangegeven via een verkeersbord met daarop rechts een zwarte auto en links een rode motorrijder.

Groot Brittannië

Behalve het links rijden is het ook even wennen aan de snelheden die volgens Brits gebruik in mijlen worden aangegeven. Op de snelweg mag je 112 km/u (70 mph), op secundaire wegen 96 km/u (60 mph) en in de bebouwde kom 48 km/u (30 mph).

Oostenrijk

Kinderen onder de 12 jaar mogen in Oostenrijk niet als passagier achterop. Voor de snelwegen is een vignet vereist. Let op de snelwegen niet alleen goed op je snelheidsmeter, maar ook op je klokje: tussen 0.00 uur en 5.00 uur ’s nachts wordt de overdag geldende maximumsnelheid van 130 km/u gereduceerd tot 100 km/u. Uitzondering is de A1 van Salzburg naar Wenen en de A2 van Wenen naar Villach. Vergeet ook niet een EHBO-kit mee te nemen; je bent verplicht om deze bij je te hebben. En draag je een bril? Dan ben je evenals in Zwitserland verplicht om een reservebril bij je te hebben.

Zwitserland

Hoewel het nauwelijks meer wordt gecontroleerd, zijn brildragers in dit Alpenland nog altijd verplicht om een reservebril of –lenzen bij zich te hebben. Er wordt wel actief gecontroleerd of je navigatiesysteem een verklikfunctie voor flitspalen heeft; dit is streng verboden en wordt flink beboet. Van tevoren even verwijderen dus. Voor de snelweg is verder een vignet verplicht en er geldt een maximumsnelheid van 120 km/u.

Italië

Op de Italiaanse snelwegen is 130 km/u de maximumsnelheid. Heb je echter een motor met minder dan 150cc dan mag je niet eens op de snelweg komen, hoe snel je motor ook kan.

Denemarken

Ook in Denemarken is de maximumsnelheid op de snelwegen 130 km/u.

Noorwegen

De maximumsnelheid op de snelweg is 90 km/u. Op veel plaatsen mag er echter harder worden gereden; verkeersborden geven dit dan aan.

Zweden

Hier mag op de snelwegen wat harder worden gereden: 120 km/u. Houd er rekening mee dat in Scandinavische landen over het algemeen streng wordt opgetreden tegen
snelheidsovertreders.

Finland

De maximumsnelheid op de snelwegen is gelijk aan die van buurland Zweden: maximaal 120 km/u. Rijd je te hard, dan is de boete inkomensafhankelijk.

Uit bovenstaande informatie mogen geen rechten worden ontleend. De KNMV kan niet
aansprakelijk worden gesteld als regels in een bepaald land anders zijn dan hier is vermeld. Verdiep je voor vertrek in de specifieke verkeersregels van het land van bestemming. Veel vakantieplezier!

Bronnen: ANWB, Motoplus, Club Pan European en eigen onderzoek.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan gerust contact met ons op. Heb je een dringende vraag? Dan kun je ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bellen via 026 – 35 28 510.