Kennisbank


Laatst bewerkt op: 24 januari, 2018

Kinderen op de motor

Voor kinderen achterop de motor zijn wettelijk gezien maar twee regels.

  1. Het kind dient een goed passende en goed gekeurde helm te dragen
  2. Het kind dient op een passagiersplaats te zitten waarbij het kind met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen.

De wet spreekt niet over een minimumleeftijd en/of over kleding. Dit is de verantwoordelijkheid van de volwassen bestuurder.

Motorkleding voor kinderen

Elke passagier, jong of oud, moet worden beschermd met de juiste kleding en helm. Dit betekent dat een pak of een helm van drie maten te groot niet voldoet. Protectiestukken die niet op de juiste plaats zitten of een verkeerde maat helm kunnen tot extra groot letsel leiden. Tegenwoordig bieden veel motorzaken motorkleding aan, die speciaal voor kinderen is gemaakt.

Adviesleeftijd kinderen achterop de motor

Het is lastig te zeggen vanaf welke leeftijd een kind achterop de motor kan. Ieder kind is anders. Veelal zie je dat een advies ergens ligt tussen de 10 en 12 jaar. Belangrijk is vooral dat het kind begrijpt wat achterop zitten betekent (goed vasthouden, meekijken met de bestuurder, niet tegenleunen, niet teveel bewegen). Maar ook dat de nek van het kind fysiek voldoende is ontwikkeld om het gewicht van een helm te kunnen dragen, zeker wanneer de bestuurder een noodstop moet maken. Denk dus als volwassene twee keer na voordat je een kind achterop neemt: het is een hele verantwoordelijkheid.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan gerust contact met ons op. Heb je een dringende vraag? Dan kun je ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bellen via 026 – 35 28 510.