Kennisbank


Laatst bewerkt op: 29 mei, 2020

Hoeveel geluid / Db mag mijn uitlaat produceren?

De decibelnorm is een hele complexe voor motoren. Voor de motor gelden meerdere eisen, namelijk een toelatingseis en een permanente eis. Daarnaast bestaat een eis ten aanzien van het omgevingsgeluid.

De toelatingseis is de eis waar een motor in Nederland – gebaseerd op EU regelgeving-  aan moet voldoen. Met andere woorden, de toelatingseis dient er vanaf de fabriek op te zitten.

De permanente eis is de eis waaraan een motor altijd dient te voldoen. Dus ook na het herplaatsen van een andere (nieuwe) uitlaat. Bekijk voor deze eisen dit hoofdstuk en afdeling van de Rijksoverheid.

Het is dus een complex onderwerp. Op de merendeel van de motoren zit wel een aanduiding. Zie daarvoor het typeplaatje van de motor.

Meer informatie over geluidsnormen en de desbetreffende wetgeving vind je op de site van de Rijksoverheid.

Buitenland

Geluid is een letterlijk maar ook figuurlijk een gevoelig onderwerp. De FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations) geeft in dit artikel aan hoe complex geluid wordt gemeten én wat de EU norm is die daar wordt gehanteerd.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan gerust contact met ons op. Heb je een dringende vraag? Dan kun je ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur bellen via 026 – 35 28 510.