Winst voor Douwe Douma tijdens tweede ronde FIM MiniGP Netherlands Veldhoven


Damon Teerink - 27 mei, 2024 FOTO - Damon Teerink

Het was een enerverend weekend in Veldhoven voor de MiniGP Netherlands serie. De omstandigheden waren verraderlijk en dit maakte de uitdaging voor team en coureur des te groter. Op zondag 26 mei was het MiniGP-kampioenschap te gast op het Outdoor kartcircuit De Landsard voor de tweede wedstrijd van het seizoen. Het was Douwe Douma die het dagsucces op zijn naam wist te schrijven.

Het was een drukke dag voor de Ohvale 160cc rijders. Er stonden namelijk twee vrije trainingen, twee kwalificaties en ten slotte twee wedstrijden op het programma. Deze duurde allemaal vijftien minuten, oftewel ruime rijtijd voor de jonge coureurs om het gevoel op de motorfiets te verbeteren. De dag begon droog maar het circuit kende kon natte plekken vanwege de vele regenval de dag ervoor. Maar gedurende de racedag trokken er ook meerdere regenbuien over Veldhoven. Hierdoor werden de wedstrijden op een halfdroog en half nat circuit verreden. Dit betekende lastige omstandigheden voor de FIM MiniGP Netherlands rijders.

De snelste tijd in de kwalificatie sessie ging naar de nummer vier van Capser Pennings. Hij mocht vanaf Pole Postion vertrekken voor Douwe Douma en de Belgische Merdan Karabulut. Laatstgenoemde kende een stevige valpartij in de tweede kwalificatie maar kon desondanks gewoon starten tijdens de wedstrijden.

Halverwege de middag ging het licht op groen voor de eerste wedstrijd van het weekend. De man vanaf Pole Casper Pennings kende een valpartij in de openingsfase, waarbij zijn stuur afbrak. Dit betekende een vroegtijdig eind en een nul score tot gevolg. Vervolgens was Douwe Douma degene die de gehele wedstrijd aan de leiding lag en als winnaar over de finish kwam. Hij werd gevolgd door Milan Hunneman en Sem Testers die hiermee zijn eerste podium scoort. Hij was lange tijd in gevecht met Douwe Feenstra die in de slotfase crashte en zijn kans op een podium voorbij zag gaan.

Terwijl de MiniGP-rijders op de startgrid stonden voor hun tweede wedstrijd dreigde het enorm in de lucht. De wedstrijd ging van start waarbij Capser Pennings revanche wilde nemen, hij nam de leiding en had direct meerdere meters voorsprong. Echter werd na vijf ronden de rode vlag gezwaaid vanwege de weersomstandigheden. Harde wind en een flinke regenbui betekende dat de wedstrijd niet werd hervat. Hierdoor werden er halve punten uitgereikt voor het kampioenschap. Douwe Douma werd in deze race tweede en Milan Hunneman derde.

Douwe Douma mag zich de dag winnaar noemen in Veldhoven met een totaal van 35 punten. Hij wordt gevolgd door Milan Hunneman op plaats twee en Sem Testers op de derde plek. Leider in het kampioenschap Casper Pennings zien we terug op een achtste plaats in het dag totaal.

De eerstvolgende wedstrijd voor het MiniGP Netherlands kampioenschap vindt plaats in Assen. Dit zal zijn op zondag 16 juni op de Junior Track in Assen, daar zal de strijd om het kampioenschap verder gaan.