KNMV NK Junior Moto Racing: hoog water in Veldhoven


Mariska Grob - 28 mei, 2024 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Bericht KNMV: Ondanks dat de baan door de vele regenval blank stond, kon er toch geracet worden in Veldhoven. Dit was mede mogelijk dankzij de snelle beschikbaarheid en hulp van Remondis, die konden helpen om de baan alsnog rijklaar te maken. Heel veel dank dus aan het team van Remondis!

Het liep allemaal anders dan gepland op de tweede wedstrijddag van het KNMV NK Junior Moto Racing in Veldhoven. Het weer was de grote spelbreker en even leek het erop dat er helemaal niet geracet zou worden op zaterdag 25 mei. De organisatie liet zich echter niet kisten en maakte het mogelijk dat de coureurs toch nog in actie konden komen!

Het was hoog water in Veldhoven in de vroege ochtend van zaterdag 25 mei. De hele vrijdag had het geregend en ook in de nacht van vrijdag op zaterdag ging het zuiden van het land gebukt onder zware hoosbuien. Het was zo nat dat er niet alleen grote plassen op het asfalt van kartcircuit De Landsard stonden, zelfs op het gras stonden plassen. De KNMV, beheerders van het circuit en ouders staken de koppen bij elkaar en er werd zelfs een grote zuigwagen ingeschakeld om water van de baan weg te zuigen. Ondanks alle moeite bleef er water van het gras naar de laagste punten van de bochten lopen. De wedstrijdleiding koos voor een andere lay-out van het circuit waarmee de grootste struikelblokken vermeden werden. Met enige vertraging en een aangepast programma konden aan het einde van de ochtend de eerste trainingen worden aangevangen. Een korte vrije training om aan de nieuwe lay-out en situatie te wennen, gevolgd door een kwalificatietraining en twee races. De coureurs van de Molenaar NSF100 Cup, RACE KIDS Junior-E, Yamaha R125 Cup, Puchshop Racing Cup en Supermoto JMR konden aan hun wedstrijddag beginnen!

1. Een speciale zuigwagen kwam er aan te pas om het circuit begaanbaar te maken.

2. Dit is nu wat ze hondenweer noemen…

 

3. Molenaar NSF100 Cup-coureur Milan Hunneman hoopt op beter weer.

4. Trackwalk van de Yamaha R125 Cup: trek je badslippers maar alvast aan!

Molenaar NSF100 Cup

Na een natte kwalificatie, waarin Miquel Sinke de snelste tijd neerzette, was het voor de start van de eerste race gestopt met regenen en tekenden de eerste droge plekken zich af. De jonge coureurs gingen uitstekend om met de lastige baanomstandigheden en het was Quinn de Joode die daarbij in de beginfase het voortouw nam. Hunneman nam na een paar ronden de leiding over en gaf die niet meer uit handen. Hij won de race met op een kleine afstand achter hem Quinn de Joode en Miquel Sinke. In de tweede race nam Hunneman na de start direct de leiding, maar schoof kort daarna onderuit. Drie coureurs achter hem konden hem niet meer ontwijken en het was Vince de Joode die samen met Dean van den Berg wegreed bij de rest van het veld. Na vijf ronden werd de race beëindigd met de rode vlag. Omdat er precies 50% van de race was verreden werden er halve punten toegekend. Daardoor mocht Hunneman voor het dagklassement naar de hoogste trede van het podium. Vince de Joode werd tweede voor Dean van den Berg.

1. Dean van den Berg deed het uitstekend met een tweede plaats in het dagklassement.

2. Milan Hunneman op weg naar de winst in Race 1.

3. Mick Koomen was, net zoals bij de eerste wedstrijd in Assen, de snelste Rookie.

4. Start van de tweede race onder dreigende wolken…

RACE KIDS Junior-E

Ook de coureurs met de E-minibikes gingen het gevecht met de weerselementen aan. Sep van der Swart was veruit de snelste in de drijfnatte kwalificatie. Het ging echter in de eerste ronde al mis toen Van der Zwart in de derde bocht onderuit schoof. Kenji Kiderlen, die vanaf de tweede startpositie was vertrokken, nam de leiding over maar schoof een ronde later ook onderuit. Het was Kaï Jörissen die ervan profiteerde en de leiding overnam. Van der Zwart en Kiderlen konden allebei snel hun weg vervolgen en liepen aanvankelijk in op de koploper. Maar Jörissen kwam steeds beter in zijn ritme en noteerde in de eindfase zelfs de snelste raceronde. Hij won de eerste race voor Van der Zwart, Kiderlen werd derde. In de tweede race was Van der Zwart de sterkste voor Kiderlen en Jörissen. In het dagklassement was Van der Zwart de winnaar en mochten Jörissen en Kiderlen mee voor de tweede en derde plaats.

1. Sep van der Zwart (46) was de winnaar van het dagklassement in Veldhoven en gaat aan de leiding in het kampioenschap.

2. Alleen Kaï Jörissen heeft Sep van der Zwart nog van een overwinning af kunnen houden tijdens de eerste race in Veldhoven. Hij werd tweede in het dagklassement.

3. Fabian Brons blijft Tijn van Wijk voor en eindigde net naast het podium op een vierde plaats.

4. Kenji Kiderlen op weg naar de derde plaats in het dagklassement.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Lars Weterings verzilverde zijn polepositie bij de start van de eerste race, maar in de tweede bocht was er een valpartij waarbij meerdere coureurs betrokken waren. De wedstrijdleiding besloot de race met de rode vlag stil te leggen. Bij de herstart was Weterings wederom het beste van zijn plek maar Matthew Luisman sloot direct aan. Het lukte Weterings zijn koppositie te verdedigen en hij werd na zeven ronden als winnaar geklasseerd. Hugo van Noppen werd knap derde. In de tweede race ging de strijd om de overwinning wederom tussen Weterings en Luisman. Luisman zette de aanval op de koppositie dit keer eerder in om die vervolgens niet meer uit handen te geven en hij kwam als winnaar over de streep voor Weterings en Erik Bruns. Weterings en Luisman eindigden de dag met gelijke punten. De dagzege gaat dan naar de winnaar van de tweede race: Luisman won het dagklassement voor Weterings en Bruns.

1. Matthew Luisman weet Lars Weterings in de tweede race achter zich te houden en wint het dagklassement.

2. Hugo van Noppen reed in de eerste race naar een fraaie derde plaats.

3. Arne de Rop mocht de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

4. In de middag kwam de zon zelfs nog even door.

Puchshop Racing Cup

De eerste race van de Puchshop Racing Cup was een ware veldslag. Kort na de start vond als eerste Hugo Satter zijn Waterloo, daarna was het de beurt aan Jannick Vos en Jordi Minnen. Wilco Quist was de volgende die onderuit schoof en ook Thimo Minnen belandde in het natte gras. Bij het ingaan van de laatste ronde ging het mis voor Jean-Paul van de Heijning en Rens Straver zag met de finish bijna in zicht een fraaie tweede plaats in rook opgaan. Expi-coureur Robert van Steenis was de enige uit de kopgroep die niet viel en zette ook nog eens de snelste rondetijd op de klokken. Hij won de race voor Vos, die daarmee de snelste was in de Standaardklasse. In de tweede race bleven vrijwel alle coureurs in het zadel, maar was het opnieuw Van Steenis die onbedreigd naar de overwinning reed. De strijd om de tweede plaats tussen Expi-coureur Jordi Minnen en Vos was tot het laatst toe spannend en werd gewonnen door Vos, wederom de snelste in de Standaardklasse. Hugo Satter finishte als tweede Standaardklasse-coureur, met kleine voorsprong op Thimo Minnen. Minnen was echter in de eerste race achter Mark Hooijmans gefinished en voor het dagklassement kon hij hem niet meer inhalen. In het dagklassement van de Expiklasse was Van Steenis de overtuigende winnaar voor Jordi Minnen en Jesse van Zante. In de Standaardklasse was Vos de terechte winnaar voor Satter en Hooijmans.

1. Robert van Steenis kijkt bezorgd voor de kwalificatie, maar dat zou niet nodig blijken te zijn: hij was heer en meester in Veldhoven.

2. Één van de vele schuivers was voor Kevin Broekzitter.

3. Winnaar van de Standaardklasse Jannick Vos in gevecht met Jordi Minnen.

4. Thimo Minnen is niet bang van een beetje water op de baan.

Supermoto JMR

Julian Spaans was het snelste in de natte kwalificaties voor Roy Klompmakers en Jordi Lommers, maar tegen de tijd dat de eerste race van start ging was de baan op de rechte stukken droog. Omdat er toch nog natte plekken en plassen in de bochten waren, kozen de meeste rijders voor regenbanden. Onder andere Jos Koelewijn, Henk Gubbelmans en Henk Minnen kozen voor slicks maar het zou al snel blijken dat dat niet de juiste keuze was. Het was Klompmakers die zijn regenrubber volop benutte en de concurentie het nakijken gaf. Hij won beide races voor Julian Spaans. In de eerste race werd Roy van der Wielen derde, in de tweede race was de derde plaats voor Jayant Chote. Jordi Lommers werd in beide races vierde.

1. Jos Koelewijn hier snel onderweg tijdens de kwalificatie maar hij gokte verkeerd in de eerste race door op slicks te vertrekken: onder andere deze grote plas zou nog steeds aanwezig zijn…

2. Start van de eerste race.

3. Regenbanden bleken nog nodig, zoals Julian Spaans hier demonstreert.

4. Roy klompmakers was de snelste in Veldhoven.

De volgende races worden verreden op de TT Junior Track in Assen op zaterdag 15 juni!