Collin Veijer tweede in Moto3 bij Motul TT Assen


Martijn Spliethof - 29 juni, 2024 FOTO - Collin Veijer (Facebook)

De achtste ronde voor het Wereldkampioenschap MotoGP, Moto2 en Moto3 was de Motul TT Assen van 28 tot en met 30 juni 2024 op het TT Circuit.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV
Info en kaarten bij TT Circuit Assen
Met het openbaar vervoer naar Motul TT Assen

Moto2

Bo Bendsneyder maakte dit weekend zijn comeback, na zijn eind april in Jerez opgelopen schouder- en enkelblessure. De Nederlander kwam in Assen voor het eerst uit in de kleuren van het Preicanos Racing Team, het team dat onlangs het Pertamina Mandalika GAS UP team overnam.

Race:
Ai Ogura heeft de race gewonnen. De Japanner was in een spannende wedstrijd het sterkst, voor Fermín Aldeguer en Sergio García. Bo Bendsneyder kwam als veertiende over de streep. Voor Zonta van den Goorbergh kwam de race al vroeg ten einde door een crash.

Kwalificatie:
Fermin Aldeguer vertrekt vanaf de pole. De Spanjaard was tijdens de kwalificatie het snelst, voor Ai Ogura en Sergio Garcia. Zonta van den Goorbergh werd op de veertiende plaats de best geklasseerde Nederlander. Bo Bendsneyder greep met de zesde rondetijd naast plaatsing voor Q2 en zal vanaf de twintigste plaats op de grid aan de race moeten beginnen.

Moto3

Race:
Collin Veijer is bezig aan een ijzersterk tweede seizoen in de Moto3 klasse met het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team. De negentienjarige coureur uit Staphorst heeft dit jaar in iedere wedstrijd laten zien met de snelste rijders mee te kunnen. Ook in Assen deed de Nederlander volop mee in de strijd om de overwinning en reed vanaf halverwege de wedstrijd aan de leiding, aangemoedigd door duizenden supporters. In de laatste bocht voor de finish werd Veijer gepasseerd door de spanjaard Ivan Ortola, die met een voorsprong van slechts 0,012 seconde als eerste over de finish kwam.

Kwalificatie:
Collin Veijer had in de beginfase van Q2 de snelste tijd op de klok staan, tot hij met een spectaculaire highsider van de Husqvarna werd gelanceerd. Gelukkig bleef Veijer bij de val ongedeerd. Het team werkte met man en macht om de motor te repareren voor het einde van de sessie, maar er was te veel schade. Collin Veijer eindigde ondanks de crash uiteindelijk als derde in de kwalificatie en vertrekt zondag vanaf de eerste startrij.