Doordeweeks meer motoren op de weg: kans voor werkgevers


Tom van Appeldoorn - 08 juli, 2024

Deze week in het nieuws: werkgevers herkennen de motor nog te weinig als oplossing voor woon-werkverkeer. Dit volgt op een bericht van de RAI Vereniging over de promotie van de motorfiets als mobiliteitsoplossing door werkgevers. Uit eigen onderzoek van de RAI blijkt namelijk dat: 71% van de bedrijven de motor niet promoot om in te zetten voor woon-werkritten.

Dat moet beter vindt de RAI Vereniging, omdat het verkeer in het algemeen – maar met name in steden – steeds drukker wordt. Motoren zijn hierin een oplossing omdat ze een minder grote aanslag doen op parkeergelegenheid en/of parkeerkosten en bovendien gemakkelijk files omzeilen. Daarbij is de uitstoot van een motorfiets ook nog eens lager dan de gemiddelde personenauto met een verbrandingsmotor.

Daarbij is de toename in het aantal mensen met een motorrijbewijs van significant belang: steeds meer mensen rijden motor. Maar, de stap naar het dagelijks gebruik van de motor, bijvoorbeeld om naar en van je werk te komen, blijkt lastig. De RAI Vereniging stelt daarom voor dat werkgevers die de motor wel promoten zouden moeten profiteren van fiscale voordelen vanuit de overheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbelaste kilometervergoeding. Wel is het dan van belang dat de werkgever meedenkt met de motorrijder. Zo moeten voorzieningen als overdekte parkeergelegenheden en/of kluisjes voor de helm en motorkleding gerealiseerd worden om de drempel nog verder te verlagen.

Speerpunt

De motor voor dagelijks gebruik is ook een speerpunt van de KNMV en wij benadrukken de voordelen, waaronder het verminderen van file- en parkeerdruk en uitstoot. Arjan Everink, hoofd verkeer en opleidingen van de KNMV: “Met meer motoren op de weg krijgt de motorrijder op termijn meer aandacht,  zowel van medeweggebruikers als van de overheid. Daar ligt een kans: de afgelopen jaren zien we dat niet alle verkeersmaatregelen, zoals afsluitingen, in het voordeel van de motorrijder zijn. Meer goed opgeleide motorrijders als onderdeel van het dagelijks verkeer, dwingt af dat wet- en regelgeving hierop moet worden afgestemd. Motorrijdend Nederland kan er zelf aan bijdragen dat die regelgeving gunstig uitpakt.”

Het hele bericht van de RAI Vereniging, inclusief een praktische gids met tips voor werkgevers (opgesteld door de RAI Vereniging en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) lees je hier.