Michael van der Mark op P7, P16 en P9 in WorldSBK Phillip Island (Australië)


Martijn Spliethof - 23 februari, 2024 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

De openingswedstrijd voor het Wereldkampioenschap Superbike en Supersport was de Grand Ridge Brewery Australian Round van 23 tot en met 25 februari 2024 op het Phillip Island Grand Prix Circuit.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

WorldSBK

Race 1:
Nicolò Bulega heeft zijn eerste World Superbike race meteen weten te winnen. In een enerverende openingsrace van het seizoen won de Italiaan met overmacht, voor landgenoten Andrea Locatelli en Andrea Iannone. Michael van der Mark kwam sterk terug van een slechte kwalificatie en werd zevende.

Superpole Race:
Alex Lowes heeft de race gewonnen. De Brit zat er vanaf het begin goed bij en nam vanaf de zesde ronde de leiding over, die hij niet meer uit handen zou geven. Andrea Locatelli werd tweede, Toprak Razgatlioglu behaalde zijn eerste podiumfinish op de BMW. Michael van der Mark kwam na een slechte start niet verder dan P16.

Race 2:
Alex Lowes heeft ook Race 2 gewonnen. Vanwege een groot oliespoor en een rode vlag was er de nodige vertraging, maar uiteindelijk was het opnieuw de Kawasaki coureur die met een geweldige inhaalactie aan het langste eind trok, voor Álvaro Bautista en Danilo Petrucci. Michael van der Mark werd als negende geklasseerd. 

Kwalificatie:
Nicolò Bulega heeft pole position behaald. De WorldSBK rookie wist als enige de grens van 1:28 te doorbreken en was de snelste, voor landgenoot Andrea Iannone en Alex Lowes. Michael van der Mark kwalificeerde zich als zestiende nadat hij in zijn eerst snelle ronde onderuitging.

WorldSSP

Race 1:
Yari Montella heeft de eerste World Supersport race gewonnen, voor Stefano Manzi en Marcel Schrötter. Glenn van Straalen kwam al in de tweede ronde ten val. Hij wist de race wel te volbrengen maar meer dan een achttiende plaats zat er niet meer in. Na afloop van de race kregen Van Straalen en zijn Pata Yamaha Ten Kate Racing crew nog een tegenslag te verwerken. De wedstrijdleiding had Van Straalen namelijk aangewezen als schuldige van de crash in de race, waarbij ook Can Oncu betrokken was. Van Straalen kreeg hierdoor een longlap penalty voor de tweede race van het weekend.

Race 2:
Yari Montella heeft ook de tweede World Supersport race gewonnen, voor Marcel Schrötter en Adrian Huertas. De race was ruim twee uur uitgesteld vanwege een groot oliespoor op de baan en werd uiteindelijk verreden over negen ronden. Glenn van Straalen sloot het openingsweekend af met een twintigste plaats.

Kwalificatie:
Glenn van Straalen heeft zich vrijdag slechts als zeventiende weten te kwalificeren. Na een vroege crash tijdens de kwalificatie kostte het veel tijd om de machine terug te krijgen in de pitbox en weer gereed te maken om alsnog de baan op te gaan. Toen dat zover was begon het te regenen, waardoor de nieuwkomer in het Nederlandse Pata Yamaha Ten Kate Racing team zijn tijd niet meer kon verbeteren.