Van Straalen wint WorldSSP, Veneman op WorldSSP300 podium in Assen


Martijn Spliethof - 18 april, 2024 FOTO - Racesport.nl / René Vos

De derde ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike, Supersport en Supersport 300 was de Pirelli Dutch Round van 19 tot en met 21 april 2024 op TT Circuit Assen.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV
WorldSBK ticketshop

WorldSBK

Race 1:
Nicholas Spinelli heeft de eerste World Superbike race gewonnen. De Italiaan, die de geblesseerde Danilo Petrucci vervangt, gokte op intermediate banden en reed daardoor de hele race aan de leiding. In de slotfase kwamen de coureurs op slicks met grote stappen naar voren, maar vanwege een rode vlagsituatie als gevolg van een oliespoor werd de race vroegtijdig beëindigd. Achter Spinelli werd Razgatlioglu als tweede geklasseerd met Bautista kort achter hem. Remy Gardner eiste de vierde plaats op, voor Alex Lowes en Jonathan Rea, met daarachter Michael van der Mark die de zevende plaats in de wacht sleepte.

Superpole Race:
Álvaro Bautista heeft de Superpole Race gewonnen. De Spanjaard ging zuinig om met zijn banden en dat betaalde zich in de slotfase uit. Teamgenoot Nicolò Bulega maakte er een 1-2 van voor Ducati, met Alex Lowes daarachter op de derde plaats. Michael van der Mark reed een solide race en eindigde als achtste, dat zal ook zijn startplaats zijn voor Race 2.

Race 2:
Toprak Razgatlioglu heeft de tweede race gewonnen. Ondanks dreigende wolken en hier en daar een spatje regen bleef het droog genoeg en werd er een spectaculaire strijd gevoerd. Razgatlioglu was uiteindelijk de sterkste, voor Álvaro Bautista en Remy Gardner. Michael van der Mark kwam als zesde over de finishlijn, maar werd als negende geklasseerd na een tijdstraf vanwege afsnijden van de Geert Timmer chicane.

Kwalificatie:
Jonathan Rea heeft pole position behaald. Op een natte baan was de zesvoudig wereldkampioen het snelst en behaalde zijn eerste pole met Yamaha, voor WK leider Nicolò Bulega en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark eindigde na een valpartij als dertiende.

WorldSSP

Race 1:
Adrian Huertas is winnaar geworden van de eerste race van de Pirelli Dutch Round. De Ducati coureur, die na de eerste ronde buiten de top twintig doorkwam, wist in het tweede deel van de race op slicks rijdend toe te slaan en als winnaar de finish te passeren, voor Stefano Manzi en de op regenbanden gestarte Valentine Debise. Glenn van Straalen greep met de vierde plaats net naast het podium.

Race 2:
Glenn van Straalen heeft op spectaculaire wijze de tweede race van de Pirelli Dutch Round op zijn naam geschreven. De Pata Yamaha Ten Kate Racing Team coureur was in een door wisselde omstandigheden gekenmerkte race het snelst, voor de Spanjaard Adrian Huertas en de in Nederlandse dienst rijdende Fin Niki Tuuli. Twan Smits finishte als elfde.

Kwalificatie:
Stefano Manzi heeft de pole voor zich opgeëist tijdens een door regen gekenmerkte Superpole sessie. Teamgenoot Glenn van Straalen maakte het succes voor Pata Yamaha Ten Kate Racing compleet door de tweede startplaats veilig te stellen. De Nederlandse wildcard deelnemers Twan Smits en Wiljan van Wikselaar kwalificeerden zich als 9e en 31e. 

WorldSSP300

Race 1:
Daniel Mogeda heeft de eerste race in Assen gewonnen, voor Unai Calatayud en Inigo Iglesias. De race werd herstart nadat een ernstige crash van Jeffrey Buis voor een rode vlag zorgde. Buis was even buiten bewustzijn, maar gelukkig liep de Nederlander uiteindelijk zelf de ambulance in. Loris Veneman reed een indrukwekkende laatste sector, nadat hij in Meeuwenmeer nog naast de baan werd gedrukt, hij eindigde als vierde. Bijman passeerde de finish als zevende, wildcard Dylan Czarkowski scoorde meteen zijn eerste WK punten door als twaalfde te eindigen en Senna van den Hoven werd twintigste.

Race 2:
Daniel Mogeda heeft ook de tweede race gewonnen. In een zeer intense strijd tot aan de finishlijn behaalde de Spanjaard zijn tweede overwinning van het weekend, voor thuisrijder Loris Veneman en Julio García González. Ruben Bijman kwam hard ten val doordat hij aan de binnenkant van Ramshoek op het gras kwam en met een grote high-sider zijn race vlak voor de finish zag eindigen. Senna van den Hoven en Dylan Czarkowski eindigden op de 19e en 21e plaats.

Kwalificatie:
Fenton Seabright heeft zijn eerste pole position behaald in de World Supersport 300 klasse. De Engelsman was het snelst op een opdrogende baan, voor Aldi Satya Mahendra en Petr Svoboda. Loris Veneman was de best geklasseerde Nederlander met de vierde rondetijd. Regerend wereldkampioen Jeffrey Buis was op weg naar een goede klassering maar ging onderuit in de Ossebroeken, hij zal vanaf p10 moeten starten. Ruben Bijman kwalificeerde zich als zestiende, Senna van den Hoven als 24e en Dylan Czarkowski als 31e.