Jeffrey Buis Wereldkampioen WorldSSP300 in Portimão (Portugal)


Martijn Spliethof - 28 september, 2023 FOTO - WorldSBK

De elfde ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike, Supersport en Supersport 300 was de Pirelli Portuguese Round van 29 september tot en met 1 oktober op het op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão. Jeffrey Buis haalde zijn tweede wereldtitel in de World Supersport 300 klasse binnen!

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

World Superbike

Race 1:
Álvaro Bautista heeft de eerste race gewonnen. De Spanjaard moest een flinke strijd aangaan met Toprak Razgatlioglu maar had uiteindelijk de overhand. Michael van der Mark reed een sterke race en eindigde als zevende.

Superpole Race:
Álvaro Bautista heeft de Superpole Race gewonnen. De Spanjaard bewaarde zijn beslissende inhaalactie voor de laatste bocht en wist daarmee Toprak Razgatlioglu te verschalken. Michael van der Mark reed wederom een sterke race en werd zevende.

Race 2:
Álvaro Bautista heeft ook Race 2 gewonnen. De Spanjaard was in een zeer felle strijd met Toprak Razgatlioglu verwikkeld, waarbij de twee coureurs elkaar vele keren passeerden. Uiteindelijk sloeg de regerend wereldkampioen op het juiste moment toe en behaalde hij zijn derde overwinning van het seizoen, waarmee hij de wereldtitel bijna binnen heeft. Michael van der Mark finishte als elfde.

Kwalificatie:
Jonathan Rea heeft pole position behaald. De zesvoudig wereldkampioen was het snelst, voor Kawasaki teamgenoot Alex Lowes en Andrea Locatelli, Michael van der Mark kwalificeerde zich als zevende.

World Supersport

Race 1:
Nicolò Bulega heeft de eerste race gewonnen. De Italiaan reed van begin tot eind aan de leiding en behaalde daarmee zijn veertiende overwinning van het seizoen. Ook sleepte hij hiermee de World Supersport titel in de wacht. Ten Kate Racing coureurs Stefano Manzi en Jorge Navarro werden tweede en derde. Twan Smits debuteerde in de World Supersport klasse met een twintigste plaats, Glenn van Straalen haalde de finish niet door een crash drie ronden voor het einde.

Race 2:
Stefano Manzi heeft de tweede race gewonnen. De Italiaan wist in een spectaculaire strijd met wereldkampioen Nicolò Bulega in de laatste ronde als eerste over de finish te komen. Glenn van Straalen reed een sterke race door als zesde te eindigen.

Kwalificatie:
Nicolò Bulega heeft de pole position gepakt. De Italiaanse WK leider was oppermachtig en schreef een nieuw ronderecord op zijn naam, voor landgenoten Stefano Manzi en Yari Montella. Glenn van Straalen noteerde de achtste rondetijd.

World Supersport 300

Race 1:
Mirko Gennai heeft de eerste race van het weekend gewonnen, voor teamgenoot Marco Gaggi en titelkandidaat José Luís Perez González. De zeer spannende race werd in de laatste ronde vroegtijdig afgevlagd vanwege een incident. Jeffrey Buis eindigde als achtste waardoor het kampioenschap nog onbeslist is. Loris Veneman werd zevende, Ruben Bijman vijftiende.

Race 2:
Mirko Gennai heeft Race 2 gewonnen, voor José Luís Perez González en Dirk Geiger. Jeffrey Buis behaalde zijn tweede wereldtitel in de World Supersport 300 klasse door als elfde over de finish te komen.

Kwalificatie:
José Luís Perez González vertrekt vanaf de pole position. De Spanjaard is de naaste belager van Jeffrey Buis in het kampioenschap, maar de Nederlander deed wat hij moest doen door zich als derde te kwalificeren, achter teamgenoot Loris Veneman. Ruben Bijman kwalificeerde zich als elfde.