DNF, P8 en P12 voor Michael van der Mark in WorldSBK Jerez (Spanje)


Martijn Spliethof - 26 oktober, 2023 FOTO - Michael van der Mark (website)

De twaalfde en laatste ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike en Supersport was de Prometeon Spanish Round van 27 tot en met 29 oktober 2023 op Circuit do Jerez – Ángel Nieto.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

World Superbike

Race 1:
Álvaro Bautista heeft de eerste race van het weekend gewonnen, voor Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli. De Spanjaard was oppermachtig en sleepte daarmee zijn tweede wereldtitel op rij in de wacht. Michael van der Mark schoof zijn BMW M 1000 RR onderuit in bocht 13 (Curva Jorge Lorenzo) en haalde de finish niet.

Superpole Race:
Álvaro Bautista heeft de Superpole Race gewonnen, die werd onderbroken vanwege een olielekkage van de machine van Dominique Aegerter. De Zwitser kon wel herstarten en werd tweede, met Jonathan Rea daarachter op de derde plaats. Michael van der Mark passeerde de finish als achtste.

Race 2:
Álvaro Bautista is ook de winnaar geworden van de laatste race van het seizoen. De Spanjaard was in een geweldige strijd met Toprak Razgatlioglu verwikkeld, waarbij de Turkse coureur als eerste over de finish kwam. Echter had Razgatlioglu in de laatste bocht de track limits overschreden en werd Bautista alsnog de winnaar van deze race. Michael van der Mark sloot het seizoen af met een twaalfde plaats.

Kwalificatie:
Álvaro Bautista heeft pole position behaald. In de Superpole sessie was de Spanjaard het sterkst en had daarmee de perfecte uitgangspositie om zijn tweede WorldSBK titel veilig te stellen. Michael van der Mark kwalificeerde zich als dertiende.

World Supersport

Race 1:
Nicolò Bulega heeft de eerste race gewonnen. De Italiaan reed van begin tot eind aan de leiding en behaalde zijn vijftiende zege van het seizoen, voor landgenoten Stefano Manzi en Federico Caricasulo. Glenn van Straalen passeerde de finish als tiende, Melvin van der Voort kwam ten val na een aanvaring met een andere rijder.

Race 2:
Nicolò Bulega heeft ook de tweede en afsluitende race gewonnen. De Italiaanse wereldkampioen was oppermachtig in een race die werd onderbroken met een rode vlag, achter hem maakten Stefano Manzi en Can Öncü het podium compleet. Glenn van Straalen kwam als zevende over de streep, Melvin van der Voort scoorde drie WK punten door als dertiende te eindigen.

Kwalificatie:
Nicolò Bulega heeft pole position behaald, voor Federico Caricasulo en Marcel Schrötter. Glenn van Straalen was de snelste Nederlander met de elfde tijd, Melvin van der Voort kwalificeerde zich als zestiende in zijn eerste WK weekend.