KNMV NK Junior Moto Racing – Assen 7 en 8 oktober


Mariska Grob - 11 oktober, 2023 FOTO - MotoGrafie / Mariska Grob

Het NK Junior Moto racing seizoen 2023 zit erop! Het seizoen werd afgesloten in het weekend van 7 en 8 oktober op de TT Junior Track in Assen. De Molenaar NSF100 Cup, Yamaha R125 Cup en de Supermoto reden op beide dagen twee races. De coureurs van de Puchshop racing Cup sloten op zaterdag af en op zondag kwamen de Junior E- en Minibike GP-coureurs in actie.

De voorspelde regen bleef uit en op zondag kwam zelfs de zon door! Het was na de races dan ook nog even nagenieten waarna coureurs, ouders en teamleden afscheid namen van wederom een spannend seizoen Junior Moto Racing. Ook werd stilgestaan bij het 15-jarig jubileum van de Molenaar NSF100 Cup.

Carla Molenaar wordt gefeliciteerd met 15(!) jaar Molenaar NSF100 Cup door Roy ten Napel (KNMV Junior Racing Coördinator, links) en Erik Cornelis (KNMV Motorsport, rechts).  

Puchshop Racing Cup

Sander Mulder kwam naar Assen als kampioenschapsleider in de Expiklasse, maar het leek er direct na de start van de eerste race nog even op dat hij zijn kampioenschap niet zou verzilveren! In de eerste ronde viel hij stil en hielden zijn teamleden langs de baan hun hart vast… Zij zagen hem snel naar de cilinder van zijn Puch grijpen en niet veel later vervolgde hij zijn weg. De bougiedop was losgeschoten! Gelukkig wat het kleine euvel snel verholpen. Mulder begon aan zijn inhaalrace en finishte als derde; genoeg om het kampioenschap veilig te stellen. In de Standaardklasse was het Thimo Minnen die bij aanvang van de eerste race een voorsprong van slechts twee punten had op Jannick Vos. Vos gaf in de eerste race echter de leiding niet uit handen en Minnen kwam ten val. In de tweede race stelde Vos het kampioenschap veilig.

Sander Mulder viel stil in de eerste ronde maar werd toch nog derde.

Start Race 1.

Donkere wolken pakken zich samen achter Jannick Vos, maar hij won wel het kampioenschap!

Rienk van der Weide won de eerste race maar viel in de tweede net voor het einde uit.

De kampioenen in de Puchshop Racing Cup: Sander Mulder en Jannick Vos.

Molenaar NSF100 Cup

JayJay den Hoed was de onbetwiste favoriet voor de titel. Met ruime voorsprong begon hij aan het raceweekend in Assen en op zaterdag reed hij bekeken races. Luuk de Vries was de winnaar van het dagklassement, maar De Hoed had de titel al op zak. Milan Hunneman verzekerde zichzelf van de Rookie-titel. Op zondag sloot Den Hoed het seizoen af in stijl door beide races te winnen. Aan het einde van de dag werden de kampioenen nog eens extra in het zonnetje gezet en werd er een feestje gevierd bij de trailer van de Molenaar NSF100 Cup. Daar werden ook de kampioensschilden van de KNMV uitgereikt aan kampioen JayJay den Hoed, nummer twee Douwe Douma en derde man Luuk de Vries. Hij gaf als kampioen van 2022 zijn grote Molenaar NSF100 Cup over aan de nieuwe kampioen Den Hoed.

Kampioen van 2022 Luuk de Vries werd derde in het kampioenschap.

Tobias Dogger maakte flinke progressie dit seizoen.

Milan Hunneman wordt door Carla Molenaar gefeliciteerd met zijn Rookie-titel.

Fraaie elbow-down van Quinn de Joode.

JayJay den Hoed sluit het seizoen af in stijl met winst op zondag, voor Douwe Douma en Timo Kubbinga.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Timo Suos had een voorsprong van 15 punten op Viggo Mégard voor aanvang van het laatste wedstrijdweekend in Assen. En dus was er – met nog 100 punten te verdelen gedurende het weekend – nog van alles mogelijk. Het leek nog spannender te worden nadat Mégard als snelste kwalificeerde en na de start van de eerste race de leiding greep. Maar daarna ging het mis en kwam Mégard ten val: nul punten. Nadat Suos op zaterdag beide races had gewonnen, was hij nagenoeg niet meer in te halen. Op zondag won Mégard beide races maar stelde Suos de titel veilig. Hij is de nieuwe R125 kampioen! Matthew Luisman werd op zondag derde en is de snelste Rookie van het jaar.

Start van de R125 Cup.

Daniel Wouda voor Erik Bruns.

Luca van der Velde.

Kampioen van 2023 is Timo Suos!

Het podium van de races op zondag: Viggo Mégard wint voor Timo Suos en snelste Rookie Matthew Luisman.

Junior E en Minibike GP

In Veldhoven was er het eerste optreden van de Junior E-klasse van RACE-KIDS. In Assen kwamen de jonge coureurs op hun elektrische mini-competitiemotoren wederom in actie. Florian Broekharst was het snelste voor Lenthe van Halen. Sep van der Swart eindigde als derde. Gastcoureurs Casper Pennings en Julian van Kalkeren waren niet bij te houden, maar reden niet mee voor de bekers.

Het was niet helemaal stil op de baan, want de tweetakten van de Minibike GP kwamen tegelijk in actie. Daarin was Evan Ruitenberg de snelste voor Jesse Koelewijn en Faya Velthuijzen.

De Junior E maakt zich klaar voor de start.

Snelle gastrijder Julian van Kalkeren.

Evan Ruitenberg was het snelste in de Minibike GP.

Faya Velthuijzen in de Minibike GP.

Het podium met Florian Broekharst, Lenthe van Halen en Sep van der Swart. Lenthe van Halen had de meeste punten verzameld bij de Junior E-races in Veldhoven en Assen.

Het podium van de Minibike GP met Evan Ruitenberg, Jesse Koelewijn en Faya Velthuijzen.

Supermoto 450 en 250

Jos Koelewijn heeft zich het hele seizoen ingespannen om een mooi vol veld supermoto’s aan de start te krijgen. Zijn inspanningen werden in Assen niet beloond, want op zaterdag kwam hij in de 450cc-klasse in een duel om de winst met Dion Otten ongelukkig ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Gelukkig was hij op zondag alweer aanwezig, maar dit keer als toeschouwer langs de kant. Hij zag hoe Dion Otten opnieuw zijn races won. Op zaterdag was hij winnaar van het dagklassement voor Luca de Vries en Daniël Lukens, op zondag won Otten voor Lukens en Stephan de Boer.

In de 250cc-klasse waren het wederom de gebroeders Stijn en Lars Baron die de strijd om de winst onderling uitvochten. Op zaterdag was Lars Baron de snelste voor Stijn Baron en Albert Evenhuis. Op zondag kwam Lars in de tweede race op een bijzondere manier ten val, waarbij zijn motor ondersteboven in het gras bleef staan. Lars kon zonder kleerscheuren wegwandelen, maar broer Stijn greep zijn kans en zo ook de overwinning. Albert Evenhuis werd tweede en Lars Baron derde.

Dylan Czarkowski maakt zich klaar voor de race.

Jos Koelewijn (24) komt op zaterdag ongelukkig ten val en moet op zondag vanaf de zijlijn toekijken.

Stephan de Boer doet alleen voor de gelegenheid mee, maar rijdt zich op zondag wel naar het podium!

Stijn Baron (3) voor Lars Baron (13).

Dion Otten wint op zondag voor Daniël Lukens en Stephan de Boer.

Stijn Baron wint op zondag voor Albert Evenhuis en Lars Baron.

De coureurs van het KNMV NK Junior Moto Racing hebben dit seizoen prachtige races laten zien. Mooie gevechten op de baan tussen rivalen, maar na de races ontstonden er ook mooie vriendschappen. De coureurs gaan eerst genieten van een welverdiende winterstop en maken zich binnenkort op voor wederom een mooi motorsportjaar in 2024!