Studenten controleren MotoGP-teams tijdens TT Assen

Geen rekensommen, opstellen of werkstukken maar een MotoGP-team controleren op hun handelen. Voor een aantal studenten van Drenthe College ziet het TT-weekend er wat anders uit dan voor anderen.
Voor wie enigszins bekend is in Assen, weet dat er een vestiging van Drenthe College op een steenworp afstand van het TT Circuit is gevestigd. En een goede buur? Die helpt de ander als het even kan! Mark Bouwman, docent auto- en motorfietstechniek en teamcoördinator aan Drenthe College, legt uit: “Ik zie overal mogelijkheden om iets met studenten op te kunnen zetten en doen via mijn netwerk. Het circuit heeft heel veel vrijwilligers, maar toch komen ze er ieder jaar wel wat te kort. Nou, toeval wil dat er op Drenthe College zo’n 300 leerlingen lopen met een affiniteit voor auto- en/of motorsport. Het circuit stelde toen voor om studenten tijdens de Dutch TT Assen en WK Superbike in te zetten om mee te helpen met onder andere de bandencontrole. Een prachtige kans wat ons betreft, dus daar zijn we vorig jaar mee begonnen.”
Voor wie dit een kans is, is Serena Loeff (18). Vorig jaar was ze al van de partij tijdens de WK Superbike en de MotoGP, en ook dit jaar werd ze geselecteerd om mee te doen. “Ik stond al bij rijders als Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea en Enea Bastianini in de box om te controleren of de banden, motoren en benzine in orde waren. Je moet scherp zijn, want teams hebben slechts een paar seconden nodig om iets weg te moffelen wat volgens het reglement niet mag, en ze gaan echt niet op jou staan wachten!” Daarover verderop in dit artikel meer.
Deuren openen
Drenthe College richt zich op auto- en motorfietstechniek van niveau 2 tot en met 4. Studenten kunnen in vrijwel alle richtingen uitstromen binnen deze brede sector. Er zijn ook genoeg leerlingen die graag in de racerij terecht willen komen. Mark Bouwman: “als leerlingen dat willen dan moeten ze zelf laten zien dat ze daarvoor die extra stap willen zetten, en ook bepaalde dingen moeten laten. Wij als school vervullen daarin dan een verbindende, en ondersteunende rol om deuren te openen voor leerlingen bij raceteams. Dat kunnen we door ons grote netwerk. Over de hele wereld lopen onze leerlingen stage, van de Formule 2 en 3, Porsche Curaçao tot de rallywereld en noem maar op. Als een leerling ambitie heeft om bij zo’n raceteam aan de slag te gaan, dan werken we daar samen naartoe en proberen wij de deur open te doen op het moment dat de leerling daar klaar voor is. Ze worden op die manier niet met een kruiwagen binnengebracht, maar door zelf het werk te doen. Zo zijn ze het visitekaartje van zichzelf. Dat is in feite niet veel anders dan hoe het voor een coureur werkt.”
Het project met TT Circuit Assen is precies zo’n manier om deuren te openen voor leerlingen. Mark Bouwman: “hoewel de leerlingen in deze rol niet meesleutelen met de teams – wat zij in een vergelijkbaar project tijdens de MXGP bijvoorbeeld wel mochten – is het wel een manier om hun gezicht te laten zien in de pitboxen van internationale raceteams.” En aangezien het in deze kleine wereld erg belangrijk is om de juiste mensen te kennen, kan dat kansen bieden.
Op de vingers kijken
Zoals geschreven is één van die leerlingen die de professionele teams op de vingers mag kijken, Serena Loeff uit het Gelderse Gendt. De achttienjarige is opgegroeid met motorsport en –techniek. Serena: “Ik ben vanaf mijn geboorte op één jaar na er iedere keer bij geweest als de TT in Assen was. Dat was het coronajaar, toen de wedstrijd niet door kon gaan, dus eigenlijk telt dat niet. De allereerste keer was ik een paar maanden oud en ben ik met mijn moeder op de vrijdag naar huis gegaan omdat het te warm was.” Serena leerde motortechniek in de werkplaats van haar vaders motor- en scooterzaak in het dorp en wilde daarin doorgroeien. Inmiddels zit ze in haar laatste jaar aan Drenthe College.
Vorig jaar mocht ze voor het eerst in de controlerende rol werken tijdens de WK Superbike en MotoGP. Dit jaar is ze wederom door de selectie gekomen. Serena: “we moesten een motivatiebrief schrijven waarom we graag wilden helpen. Daaruit werden er dan maximaal tien gekozen die dan op het circuit een training kregen voor de handelingen die we moeten doen. Dat duurt drie dagen, waarvan een dag op onze school en twee in het technisch centrum op het circuit. Daaronder vallen de banden die teams gebruiken, de temperatuur en hoeveelheid brandstof in de tank en natuurlijk met welke motor er op ieder moment van de sessie gereden wordt op de baan, aangezien rijders er twee hebben.” Bij de WK Superbike werkt dit vanuit het team van TT Circuit Assen, maar tijdens de MotoGP worden de studenten gekoppeld aan de organisator van de races, Dorna. Die zijn dan de baas.
De werkzaamheden van de leerlingen bestaan uit een klein aantal controlerende taken. Serena: “Zodra we in de pitbox komen controleren we eerst de blokken, dus welk motorblok er in welke van de twee motorfietsen zit. Zo hou je in iedere sessie bij welke motorfiets buiten is en welke in de pitbox staat.” Dat is belangrijk, omdat de organisator moet weten hoeveel uur ieder blok gelopen heeft. Serena: “Dan heb je de banden. Als die eraf worden gehaald moet ik die scannen. In de WK Superbike werkt dat met stickers, in de MotoGP met barcodes in de band die je met ene terminal uitleest. Die codes zijn gekoppeld aan een rijdersnummer, omdat iedere rijder natuurlijk slechts een bepaald aantal banden ter beschikking krijgt. Zo kunnen ze niet stiekem de banden van een teamgenoot gebruiken die misschien een set over heeft of zo.”
Controle controle controle
Tijdens de races komt er nog een belangrijke taak bij: de brandstof. De leerlingen krijgen een maximale temperatuur door die de benzine mag hebben in de tank. Dat is een som gebaseerd op de buitentemperatuur en de asfalttemperatuur, die van elkaar worden afgetrokken. Serena: “Achterin de pitbox worden de tanks gevuld en daar moeten wij dan de hele tijd bij blijven. Als de tank vol zit meten we het uit met een thermometer en teken jij, als ook iemand van het team, af dat hij inderdaad op de juiste temperatuur is gevuld en daarna wordt hij verzegeld. Dat komt een beetje aan op wie het doet, sommigen doen het echt enorm secuur tot achter de komma, anderen zijn er wat makkelijker in.” Daarna is het zaak dat je zowel je ogen als oren openhoudt, want teams kunnen nog wel eens trucjes uithalen. Serena: “Ja, je moet ze echt goed in de gaten houden! Het komt echt voor dat ze zo’n tank dan nog snel in de koeling leggen of ergens anders op een koele plek. En je moet natuurlijk ook opletten dat het reservetankje, dat zelfs op een MotoGP-machine zit, leeg is. Anders heeft zo’n coureur net weer een klein voordeel op de concurrentie.”
Iedere student houdt beide rijders (als die er zijn) van één team in de gaten. Maar, dat kan flink aanpoten zijn. Serena: “Die mannen halen de banden eraf als een rijder binnenkomt, maar die gaan echt niet staan wachten tot jij ze gescand hebt voordat zij ze in het rek zetten. Daar moet je echt scherp op zijn. Vorig jaar had ik het zo gedaan dat de monteurs wisten dat ik de bandenwarmers eraf kon halen om de code te scannen en ze er vervolgens weer netjes op kon leggen. Dat scheelt hen tijd en mij stress. Toen ging het echt makkelijk.” Klinkt als een soort kat-en-muis spelletje, maar dat valt reuze mee volgens Serena. “Het is ook maar net hoe je daar binnenkomt. Als je daar binnenkomt en je gewoon netjes voorstelt. Dan wordt je door zo’n team ook wel gewaardeerd. Uiteindelijk geef je hen ook geen straf maar controleer je alleen of ze dingen doen zoals het in het reglement staat omschreven. Dat begrijpen zij ook wel.”
Wildwestverhalen
En toch zit er wel een soort wildwestrandje aan dit hele avontuur van de leerlingen. Serena: “Vanuit Dorna is ons toen uitgelegd dat je beter niets te drinken kunt aannemen van die teams, want ze proberen je net zoveel drinken te blijven voeren tot jij naar het toilet moet. Als jij dan weg bent is er geen supervisie en kunnen ze misschien iets doen wat niet mag. Dat klinkt alsof het heel ver gaat, maar het is natuurlijk wel een mega competitieve sport waar veel geld in omgaat. Ze hebben maar een paar seconden nodig… Vorig jaar bij de WK Superbike bijvoorbeeld, was er een Ducati gevallen in een sessie en die lag flink uit elkaar. Nu is het eigenlijk zo dat de roldeur van de pitbox niet dicht mag tijdens de sessie, maar het team deed dat toen wel. Die leerling moest toen ervoor zorgen dat die deur weer open werd gedaan, maar die stond buiten. Dus die moest helemaal omlopen en via de achterkant weer naar binnen zien te komen terwijl het team vlug een blokwissel aan het doen was. Ja, dat is wel een moment dat je moet opletten. Maar goed, het gaat niet zó ver dat ze plastabletten of iets dergelijks in je drinken doen.”
Serena: “Het mooiste moment vind ik de startprocedure wel. Dan controleer je een volledige startrij. Rijders komen dan aanrijden en dan is het voor ons cruciaal om direct de banden te checken. Het is heel gek, op het moment dat de toppers aan komen rijden op de grid zoeken ze direct oogcontact met jou zodat ze weten dat je klaarstaat. Dan is het de band snel scannen, en direct gaat de bandenwarmer erop.”
Maar dat zijn de toppers, het gaat ook wel eens minder soepel. Serena: “Ja een bepaalde rijder wilde niet dat ik de band nog scande toen hij daar klaarstond op de grid. De bandenwarmer mocht er niet af. Dus toen ben ik naar onze teamleider van de KNMV gegaan om het probleem uit te leggen. Die is toen ook met de monteurs gaan praten maar mocht ook absoluut niet aan de bandenwarmers komen. Nou, hij weer naar de steward van Dorna. Die had aan een paar woorden genoeg. Direct liep hij naar het team en trok, zonder één woord te wisselen, de bandenwarmers eraf zodat ik de codes kon controleren. Dat was wel gaaf.” Iedere seconde dat de banden zonder bandenwarmers staan kan ervoor zorgen dat je in de race net dat beetje grip mist, vandaar dat die toppers dat soort dingen wel door hebben. Serena: “Dat was echt een bijzondere ervaring!”
Foto’s: PSP / Mateusz Jagielski en archief Serena Loeff