Motorkleding in de media


Tom van Appeldoorn - 03 juli, 2023

Een ongeval met twee motorrijders in Arnhem maakte flink wat los in de landelijke media. De rijder en passagier liepen bij de val namelijk zware verwondingen op doordat zij geen beschermende motorkleding droegen bij de val. “Hoe kan het, dat dit soort kleding niet verplicht is?”

Zoals bekend is alleen het dragen van een (goedgekeurde) helm bij wet verplicht. Hoewel goede, beschermende motorkleding significant verschil maakt bij het voorkomen van letsel, is het voor lang niet iedere motorrijder zo vanzelfsprekend om dit soort kleding ook te dragen. Zeker wanneer het warm is en zomerse kleding net wat comfortabeler zit.

“Een kwestie van gezond verstand, en van eigen verantwoordelijkheid”, zegt Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen bij de KNMV. “Iedereen weet dat je schaafwonden of erger kunt oplopen bij een valpartij, zelfs al is dat met de fiets.” Maar beschermende motorkleding verplicht stellen, dat is lastig. Everink: “Handhaven is een belangrijk punt hierin. Wat de wet schrijft moet ook gecontroleerd worden, maar de capaciteit bij de politie is nu al erg laag.” Maar ook de stap daarvoor is erg lastig: “Wat is dan beschermende motorkleding? Wat wordt gezien als voldoende bescherming? Welke materialen mogen wel en welke niet? Dat zijn heel veel dingen die onderzocht en besloten moeten worden.”

Hieronder een verzameling van nieuwsitems waarin Arjan uitleg geeft.

RTL Nieuws

EditieNL [Item vanaf 04:35]

De week van Gelderland [item vanaf 00:59]

Omroep Gelderland