Michael van der Mark terug bij WorldSBK Most (Tsjechië)


Martijn Spliethof - 27 juli, 2023 FOTO - Michael van der Mark (website)

De achtste ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike, Supersport en Supersport 300 was van 28 tot en met 30 juli 2023 in het Tsjechische Most. Michael van der Mark is hersteld van zijn beenblessure, hij kwam na zijn crash in april in Assen voor het eerst weer aan de start. In de drie races van het weekend scoorde hij een dertiende, veertiende en vijftiende plaats.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

World Superbike

Race 1:
Jonathan Rea heeft  de eerste race gewonnen. Op een opdrogende baan was de zesvoudig wereldkampioen met intermediates het sterkst, voor Toprak Razgatlioglu en Danilo Petrucci. Michael van der Mark finishte als dertiende.

Superpole Race:
Toprak Razgatlioglu heeft de Superpole Race gewonnen. De Turkse coureur moest er hard voor werken maar kon uiteindelijk zijn vierde overwinning van het jaar behalen, voor Jonathan Rea en Álvaro Bautista. Michael van der Mark passeerde de finish als veertiende.

Race 2:
Álvaro Bautista heeft de tweede race gewonnen. De Spanjaard kon uiteindelijk met een comfortabele voorsprong als winnaar over de streep komen, na een spectaculaire strijd met Toprak Razgatlioglu. De Turkse coureur kwam in de slotfase ten val vanwege een high-sider. Michael van der Mark scoorde een punt met de vijftiende plaats.

Kwalificatie:
Toprak Razgatlioglu heeft voor het tweede weekend op rij pole position behaald. De Turkse coureur was bijna een halve seconde sneller dan de Italiaanse Ducati coureurs Danilo Petrucci en Michael Rinaldi, terwijl WK leider Álvaro Bautist niet verder kwam dan de zevende rondetijd. Michael van der Mark kwalificeerde zich als achttiende.

World Supersport

Race 1:
Nicolò Bulega heeft de eerste race gewonnen. De Italiaan reed van start tot finish aan de leiding en behaalde zijn negende overwinning van het jaar. Stefano Manzi werd tweede, Bahattin Sofuoglu maakte het podium compleet. Glenn van Straalen eindigde als achtste.

Race 2:
Tarran Mackenzie heeft de tweede race gewonnen. Na een aantal ronden begon het te regenen, waardoor veel coureurs naar binnen kwamen voor regenbanden, maar de regen zette niet door. De beste keuze was om op slicks te blijven rijden en dat was wat Mackenzie deed, daarmee behaalde hij zijn eerste WK-zege, voor MV Agusta coureurs Marcel Schrötter en Bahattin Sofuoglu. In de vijfde ronde kwam een einde aan een teleurstellende race voor Glenn van Straalen vanwege een crash.

Kwalificatie:
Nicolò Bulega heeft pole position behaald. De Aruba.it Racing – Ducati coureur was vier tienden sneller dan landgenoten Stefano Manzi en Raffaele de Rosa. Glenn van Straalen eindigde als tiende.

World Supersport 300

Race 1:
Lennox Lehmann heeft de eerste race gewonnen. De Duitser bleef op de baan met slicks, terwijl het begon te regenen en een groot deel van de concurrentie naar binnen kwam voor een bandenwissel, Marco Gaggi en Daniel Mogeda maakten het podium compleet. De Nederlanders: 9 Jeffrey Buis, 10 Loris Veneman, 26 Ruben Bijman, DNF Walid Khan.

Race 2:
Aldi Satya Mahendra heeft de tweede race gewonnen. De race werd uitgesteld vanwege hevige regenval en uiteindelijk gereduceerd tot acht ronden. Op een zeer nat Tsjechisch circuit was de Indonesiër het sterkst en behaalde zijn eerste overwinning, voor de Spanjaarden José Manuel Osuna Saez en José Luís Perez González. De Nederlanders: 7 Jeffrey Buis, 10 Walid Khan, 11 Ruben Bijman, DNF Loris Veneman.

Kwalificatie:
José Luís Perez González heeft pole position behaald, voor Matteo Vannucci en Marc García. Wildcard Walid Khan was de snelste Nederlander met de zevende rondetijd. Jeffrey Buis werd vijftiende, Ruben Bijman 21e en Loris Veneman 25e.