TeamNL sterk tweede, Dani Heitink Wereldkampioen 85cc bij Junior Motocross WK Boekarest (Roemenië)


Martijn Spliethof - 07 juli, 2023 FOTO - MXGP

Het Wereldkampioenschap Motocross voor jeugd (125cc, 85cc en 65cc) was op 8 en 9 juli 2023 in het Roemeense Boekarest. Er deden rijders uit 35 landen mee. De rijders van TeamNL reden een sterke wedstrijd en eindigden als tweede in het landenklassement, achter Italië. Dani Heitink pakte de Wereldtitel in de 85cc klasse!

Volledige uitslagen en totaalstanden

Wedstrijden

125cc:
Mathis Valin heeft de eerste manche gewonnen. Gyan Doensen kwam na een matige start terug naar de zeventiende plaats. Janis Martins Reisulis domineerde de tweede manche en won voor Valin en Francisco Garcia, Gyan Doensen reed een sterke wedstrijd en wist elfde te worden. Doensen eindigde daarmee als twaalfde in het totaalklassement.

85cc:
Dani Heitink heeft de eerste manche gewonnen. Heitink wist na een goede start binnen een aantal ronden de leiding over te nemen en sloeg een klein gaatje. Ryan Oppliger en Dean Gregoire vochten om de tweede plaats. Even was Gregoire erlangs maar door een foutje kwam Oppliger er weer langs en werd tweede, voor Gregoire. Dex Kooiker kreeg op een derde plaats rijdend af te rekenen met een uit de kom geschoten schouder. De tweede manche is gewonnen door Jarne Bervoets, voor Dani Heitink en Dean Gregoire. Voor Dani Heitink was deze tweede plaats voldoende om de Wereldtitel in de 85cc klasse binnen te halen! Jarne Bervoets werd tweede in het overall klassement, Dean Gregoire derde.

65cc:
In de eerste manche finishte Kenzo Jaspers als vierde en Teunis Spijkerman werd zevende. Spijkerman wist vanaf de buitenzijde een hele goede start te pakken en zat in de kopgroep. Lang hield hij zich goed staande en hoefde slechts een aantal plaatsen prijs te geven, om uiteindelijk zevende te worden. Jaspers kwam minder goed uit de start maar op het nat gesproeide circuit kwam hij goed terug naar voren en werd vierde. In de tweede manche zijn Kenzo Jaspers en Teunis Spijkerman zevende en veertiende geworden. Beide rijders kenden een moeilijke eerste ronde waardoor ze vanuit het achterveld terug naar voren moesten komen. Patriks Circulis wist de manche te winnen en pakte de wereldtitel. Kenzo Jaspers eindigde als vierde in het totaalklassement en Teunis Spijkerman als negende.

Kwalificaties

125cc:
In de tijdtraining kwam Gyan Doensen een aantal keren tijdens een snelle ronde achter langzamere rijders, waardoor hij niet door kon zetten. Doensen zette de twaalfde tijd op de klok.

85cc:
Nadat Dani Heitink in de eerste groep de tweede tijd had weten te zetten, deden ook Dean Gregoire en Dex Kooiker het bijzonder goed. Gregoire was de snelste in de tweede groep, Kooiker was tweede.

65cc:
Kenzo Jaspers heeft in de tijdtraining een mooie derde tijd op de klok gezet. Jaspers verzekerde zich hiermee van een goede startplaats in de beide manches. Teunis Spijkerman kwam tot een zeventiende tijd in zijn groep, wat voldoende was voor kwalificatie.