Geslaagde baantest MXGP Arnhem (+ foto’s!)


Bas Vis - 27 juli, 2023 FOTO - In Case Of Photography

PERSBERICHT – Om de top van de Nederlandse crossers zo optimaal mogelijk voorbereid aan de start te krijgen tijdens de Nederlandse MXGP in Arnhem op 19 en 20 augustus hield de organisatie van het evenement een testdag.

Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen (MXGP), Rick Elzinga, Scott Smulders (MX2), Lotte van Drunen, Lynn Valk, Shana van der Vlist, Danee Gelissen (WMX), Ivano van Erp, Cas Valk en Kay Karssemakers (EMX250) maakten van de gelegenheid gebruik om veel ronden te rijden op de baan, die omschreven mag worden als een typische Nederlandse zandbaan. “Vroeger hadden wij hier voordeel ten opzichte van de buitenlanders”, zegt Glenn Coldenhoff, “maar tegenwoordig kan iedereen in het zand rijden.”

Drie dagen na zijn derde plaats in de Belgische MXGP op het circuit van Lommel gaat Coldenhoff voluit over het circuit. Hij begon het seizoen met enigszins wisselende resultaten, maar draait momenteel steeds voorin mee. In Lommel won hij zelfs de kwalificatierace op zaterdag. “Maar ik heb dit jaar nog geen GP gewonnen.” Hij hoopt dat na afloop van de MXGP van Arnhem het Wilhelmus kan worden gespeeld. En dan uiteraard voor hem! Al zal Jeffrey Herlings daar uiteraard anders over denken.

Ook Calvin Vlaanderen rekent op een prima uitslag in Arnhem. De Nederlandse Zuid-Afrikaan won recent in Loket een manche en hoopt in Arnhem minimaal op het podium te eindigen.
Bij de dames zijn Lotte van Drunen en Lynn Valk uitgesproken podiumkandidaten. Beiden komen vol vertrouwen naar hun vijfde race van de serie van zes Grands Prix. Zowel Lotte als Lynn hopen dat er in komende jaren voor hen wedstrijden aan het programma worden toegevoegd.

Omroep Gelderland was erbij en maakte deze reportage over lokale held Shana van der Vlist.

Foto’s

‘Kijk ernaar uit!’

Dit hadden een aantal van de aanwezige rijders te vertellen:

MXGP

Glenn Coldenhoff (Monster Energy Yamaha Factory Team):

“Mijn seizoen begon heel wisselvallig, niet geweldig. De laatste weken ben ik heel goed in vorm aan het raken. Ik heb nog steeds zicht op de derde plaats in het kampioenschap. Dus nu moet ik de komende weken goed blijven presteren. Arnhem blijft een apart baantje, met niet per se heel veel voordeel voor de Nederlanders. Tegenwoordig kan iedereen in het zand rijden. Maar, ik hoop hier het Nederlands volkslied te laten klinken.”

Calvin Vlaanderen (Venrooy Yamaha Team):

“Ik heb tot nu toe best een goed seizoen gehad met mijn team. Ik vind deze baan mooi en leuk om te rijden. Ik heb hier vorig jaar de Dutch Masters gewonnen en winnen, dat hoop ik nu weer te doen.”

MX2

Rick Elzinga (Hutten Metaal Yamaha Racing )
“Het WK heeft een groot niveauverschil met het Europees kampioenschap dat ik vorig jaar won.
Zo is het meer reizen, de snelheid ligt hoger en je hebt 20 wedstrijden waarbij je er elk weekend weer moet staan. Ik heb al wat stappen gezet, maar het is zeker geen makkelijke stap om te maken. Het seizoen begon echter goed, toen was het wat sukkelen en nu zijn het gevoel en de prestaties weer beter geweorden. Een top tien klassering in de eindstand van het WK is zeker nog mogelijk.”

Scott Smulders (KMP Honda Racing)
“Ik rijd dit jaar drie Grand Prix. Daar ben ik heel enthousiast over. In Teutschental en Lommel reed ik al. Dit zijn de weekenden waarin je het meeste leert. Arnhem is de laatste GP voor mij dit seizoen, daar kijk ik echt naar uit.”

EMX250

Ivano van Erp (Hutten Metaal Yamaha Racing )
“In Arnhem ben ik tevreden met een podium, maar ik ga natuurlijk voor een overwinning. Daar ga ik mij 100 procent voor geven.”

Cas Valk (Fantic Factory Team Maddii)
“Ik ben net terug uit Italië om te testen met het team. Ik kijk er naar uit om weer wedstrijden te rijden in Zweden en Arnhem. Op het podium staan of zelfs winnen, daar ga ik voor in Zweden, maar zeker ook in Arnhem. Dat zou super zijn!”

WMX

Lotte van Drunen
“Mijn Europese titel was een mooie om vast mee te pakken. In het WK begon het heel goed met een gewonnen manche in Sardinië. In Zwitserland ging ik zelfs naar huis met de rode plaat. Daarna zat het niet altijd mee, maar ik kijk enorm uit om het in Arnhem weer op te pakken. Het was heel fijn vandaag al op de baan te rijden, als voorbereiding.”

Lynn Valk (Fantic Factory Team Maddii)
“Dit jaar is wat stroef begonnen, eerst was niet alles op de rit qua motoren. De afgelopen weken hebben we veel getest en mooie stappen kunnen maken. Ik ga voor vuurwerk hier in Arnhem.”

Danée Gelissen
“Het is mijn eerste jaar op een viertakt 250. Ik hoop hier een mooie prestatie neer te kunnen zetten. Een goede start en dan eindigen in de top tien.”

Shana van der Vlist
“Ik ben in de winter geblesseerd geraakt aan mijn enkel en kwam daardoor niet goed het seizoen in, zonder training op de motor. Sardinië en Zwitserland waren zwaar. Daarna in Spanje reden ze na een valpartij weer over mijn enkel heen. Sinds vorige week kan ik na tien weken weer op de motor zitten. Met mijn enkel gaat het goed. Ik vind het hartstikke mooi dat we als dames hier in Arnhem mogen rijden. Ik kom zelf ook uit de buurt, dus veel sponsoren, vrienden en familie komen kijken. Ik hoop hier weer met de top mee te kunnen doen.”