Iets meer motorfietsen gestolen in 2022


Tom van Appeldoorn - 19 januari, 2023 FOTO - LIV

Er zijn vorig jaar iets meer motorfietsen als ‘gestolen’ aangegeven bij de politie dan in 2021. Dat blijkt uit de jaarlijkse voertuigdiefstalcijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. Yamaha en BMW werden het meest gestolen, merken die met name motorscooters produceren het vaakst.

Het is halverwege januari en dus zijn de diefstalcijfers van 2022 bekend. Deze cijfers worden ieder jaar verzameld en geanalyseerd door het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In totaal werden er afgelopen jaar 1694 motorfietsen als ‘gestolen’ gemeld bij de politie. Het gaat hierbij enkel om motorfietsen op kenteken – cross-, trial- of andere van dit soort sportmotoren zijn hierbij niet in beeld.

In 2021 werden er 1498 motorfietsen gestolen, afgelopen jaar dus net geen 200 stuks meer. De meest gestolen motoren zijn modellen van 1 tot en met 5 jaar oud, met een uitschieter voor de groep van twintig jaar en ouder. Het gemiddelde terugvindpercentage is met 22 procent laag. Ter vergelijking: auto’s worden gemiddeld in 45 procent van de gevallen teruggevonden. De voornaamste verklaring die het LIV hiervoor heeft, is dat het vermoeden bestaat dat gestolen motoren gedemonteerd en in onderdelen verkocht worden, al dan niet in het buitenland. Motorrijders.nl schreef over dit soort praktijken een artikel.

Yamaha het meest, motorscooters het vaakst

Absoluut gezien werd Yamaha het meest gestolen: 354 keer om precies te zijn, waarbij er een toename van 18 procent in vergelijk met 2021 gemeten is. De top vijf bestaat verder uit BMW (247), Piaggio (223), Honda (201) en Suzuki (176).

Interessanter is misschien wel het diefstalrisico, waarbij de top 3 bestaat uit louter merken die motorscooters produceren. Op plek 1 staat Kymco, met een diefstalrisico van 1 op 45(!). Piaggo staat op plaats 2 met 1 op 59 en Gilera volgt met 1 op 85. Yamaha volgt pas op plaats zes, waarbij het risico op diefstal 1 op 356 is. Gemiddeld gezien wordt 1 op de 472 motoren gestolen.

Zien hoe het bij jou in de buurt gesteld is wat betreft motordiefstal? Het LIV heeft een interactieve landkaart waarin de gegevens per gemeente te vinden zijn. Deze vind je hier.

Voorkomen is beter

Zoals je leest is de kans dat je motorfiets na diefstal teruggevonden wordt laag. Slechts één op de vijf komt terug bij de rechtmatige eigenaar, al dan niet beschadigd. Voorkomen is dus altijd beter. Onze vrienden van KNMV Verzekeringen weten er alles van. Zij zetten zes tips op een rij die kunnen helpen om motordiefstal te voorkomen. Klik hier voor het artikel. Wellicht steek je er wat van op!

 

Bron gegevens: LIV