Voorbeschouwen op de MXGP van Arnhem


Tom van Appeldoorn - 15 augustus, 2023 FOTO - MXGP

In het weekend van 19 en 20 augustus strijkt de MXGP neer in Arnhem. We kijken uit naar spannende duels in mooie wedstrijden! Hoog tijd voor een voorbeschouwing.

Motorsportpark Gelderland Midden, net ten noorden van Arnhem, is komend weekend dé plek om te zijn als motocrossliefhebber. Het programma is tjokvol met liefst vier klassen die gedurende dit weekend om de punten strijden. In drie klassen gaat het om WK-punten, te weten de MXGP, MX2 en WMX, en in ééntje om EK-punten: de EMX250.

Wat al die klassen gemeen hebben, is dat deelnemende Nederlandse rijders veel kans maken op successen op de Arnhemse baan! Het circuit is namelijk gelegen op de zanderige gronden van de Veluwe, iets waar mening buitenlandse rijder – die vaak gewend zijn aan hardere banen – moeite mee kan hebben. Daarbij heeft een selectie van de Nederlandse deelnemers hier onlangs al wat trainingsuren kunnen maken voorafgaand aan de persconferentie. Of dat voor thuisvoordeel zorgt? Deels wel, maar zoals MXGP-rijder Glenn Coldenhoff terecht opmerkte: “tegenwoordig kan iedereen in het zand rijden”.

Twee dagen topmotocross!

Met vier volwaardige klassen en volle deelnemerslijsten, kun je wel spreken van twee dagen lang topmotocross in Arnhem! De volledige deelnemerslijsten en het tijdschema voor het weekend vind je hier.

KNMV is tijdens dit evenement natuurlijk ook aanwezig met onze stand. Tijdens de MXGP zetten we in op het belang van de vrijwilligers in de motorsport. Zonder officials en andere vrijwilligers vallen dit soort evenementen namelijk nagenoeg niet te organiseren. Om ook in de toekomst nog met plezier naar een motocrosswedstrijd te kunnen gaan, hopen we daarom mensen enthousiast te kunnen maken om ook hun steentje bij te dragen!

Met een vergelijkbare visie op de toekomst, is ook onze partner EMX Powertrain aanwezig met een stand – en in de VIP-area – om hun volwaardige elektrische motocrossmachine te presenteren.

MXGP

In totaal hebben zich twaalf Nederlandse rijders ingeschreven voor de MXGP van Arnhem. Naast Coldenhoff, die eerder dit seizoen al een aantal keer op het podium stond, treedt ook Calvin Vlaanderen aan in Arnhem. Vlaanderen wist dit jaar al een manche te winnen, in Loket, en hoopt in Arnhem opnieuw voor de zege te kunnen gaan. Hij rijdt immers graag op de baan in Arnhem zoals hij vorig jaar in de Dutch Masters of Motorcross liet zien door hier te winnen.

Natuurlijk is Jeffrey Herlings er dit weekend ook bij. Na geteisterd te zijn door blessureleed maakte hij onlangs in Finland eindelijk zijn rentree in dit seizoen. Voor eigen publiek zal hij absoluut met extra drive op de motor zitten.

WMX

We zijn erg blij dat de WMX dit jaar op het programma staat in Arnhem. Nadat Nancy van de Ven afgelopen jaar de wereldtitel in de wacht wist te slepen, Lynn Valk die tweede werd en Shana van der Vlist die als vierde eindigde in het klassement, is het niet meer dan normaal dat de strijd om dit kampioenschap ook in Nederland gevoerd kan worden. Helaas kampt Van de Ven nog met een blessure waardoor zij niet aan de start zal verschijnen, maar er zijn tien andere Nederlandse rijders die de handschoen met liefde willen oppakken.

Namen om in Arnhem in de gaten te houden zijn natuurlijk Lynn Valk, die momenteel als vierde in het klassement staat, maar ook Lotte van Drunen. Van Drunen maakte dit jaar haar debuut in de WMX en staat als rookie op een comfortabele derde plaats in het klassement. Beiden zullen absoluut voor het podium gaan als ze de mogelijkheid hebben!

MX2 en EMX250

In de MX2 is de concurrentie moordend. Dat maakt het voor de acht ingeschreven Nederlandse rijders niet bepaald makkelijk. Mede ook omdat er veel blessures zijn bij een aantal grote namen. Neem Roan van de Moosdijk en Kay de Wolf bijvoorbeeld, maar ook ‘rookie’ Rick Elzinga. Hopelijk zit het allemaal mee en zien we mooie resultaten!

Datzelfde hopen we in de EMX250 te zien, waar het gevecht om de Europese titel nog niet gestreden is. In de top zes van dit kampioenschap zien we liefst drie Nederlanders. Kay Karssemakers en Cas Valk staan respectievelijk 2 en 3 achter de Italiaanse Bonacorsi. Iets daarachter, op plaats zes, doet ook Ivano van Erp goede zaken.

Erbij zijn?

Redenen genoeg dus om dit weekend naar Arnhem te komen. Nog geen kaartje voor dit tweewielspektakel? Kijk op www.mxgparnhem.nl voor meer informatie en kaartverkoop!