Masters of Sidecars Eenrum


KNMV - 02 augustus, 2023 FOTO - Jesper Veldhuizen

– Persbericht –

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus is het weer een motor spektakel in Eenrum.

Nadat we vorig jaar noodgedwongen moesten uitwijken naar 27 en 28 augustus, hebben we dit jaar de traditie weer kunnen herstellen en zijn er weer grasbaanraces in het derde weekend in augustus, gelijk met de Eenrumer kermis.

De Masters of Sidecars wordt dit jaar het hoofdnummer van de jaarlijkse grasbaanraces in Eenrum. Een spectaculair onderdeel van de grasbaansport wat door veel toeschouwers gezien wordt als de slagroom op de taart.

Maar tijdens een weekend grasbaansport valt er rond en op de droombaan van Eenrum vaak veel meer te beleven dan de wedstrijden die wel of niet meetellen voor welk kampioenschap dan ook.

Zo zal er zondag een demonstratie zijn op de baan van Eenrum, van elektrische Shorttrack motoren die een aantal keren op de baan zullen verschijnen. Het is een primeur voor de Nederlandse grasbaanrace.

De 12 zijspancombinaties zullen er die dag uiteraard alles aan doen om op het eind van de middag als nummer een op de hoogste trede van het podium te worden geëerd. De snelste combinaties uit Europa zullen aan de start verschijnen en met snelheden van rond de 100 kilometer per uur zullen ze over de baan razen. Het zal de Nederlandse combinaties er alles aan gelegen zijn om de buitenlandse combinaties van de hoogste trede te houden.

De 4 tijd snelste zijspancombinaties uit de training gaan tevens strijden om de Jur Bolt Bokaal.

Naast de zijspannen komen de solo ’s in actie. Aan de start verschijnen in totaal 12 rijders. Voor Nederland komen Dave Meijerink en Jannick de Jong aan de start, samen met Henry van de Steen en William Kruit. Verdere rijders komen uit Frankrijk, Duitsland, Finland en Groot Brittannië.

Naast de zijspannen en de solo’s hebben we een prachtig bij programma en zullen de ONK Shorttrack ST1 en de Shortrack ST 2 en de EVLS-2 Valves en de 4 Valves aan de start verschijnen. Beide klassen zijn een aanvulling op het dagprogramma dat garant staat voor snelheid en veel spektakel. De twee EVLS-klassen zullen na de training morgens al een aantal series rijden.

Zaterdag 19 augustus

Naast het programma op zondag organiseert MC Eenrum op zaterdag 19 augustus Jeugd en Nationale grasbaanraces.

Aan de start komen de 65 cc jeugd, de 85 cc jeugd, 125 cc jeugd, de Powergirls, de Specials Nationalen, Cup Shortrack 125 cc, de 125 cc specials jeugd, de Cup Shorttrack 250cc en de Cup Shorttrack  500 cc op de baan race waarbij tal van regionale toppers aanwezig zullen zijn.

De 625-meter lange baan van Eenrum wordt door velen geroemd om zijn mooie ruime, oplopende bochten en de hoge snelheden die gehaald worden en kreeg al snel na de aanleg in 1957 de bijnaam Droombaan.

De snelheid van de coureurs kan oplopen tot boven de 120 km/uur. Als u bedenkt dat een grasbaanmotor (een ‘special’) geen remmen heeft en de coureurs schouder aan schouder driften in de bochten en rakelings langs de boarding racen, zult u begrijpen dat deze mannen en heel groot hart moeten hebben. Veel coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd en de grote Eenrumer grasbaan laat veel ruimte voor inhalen, het rijden van verschillende ‘lijnen’ en dus prachtige duels, niet zelden duiken de zes coureurs met snelheden tot ruim boven de 100 km/u samen de bocht in.

De lengte, breedte en de vlakke en (bij goede weersomstandigheden) keiharde ondergrond van het Eenrumer ovaal en met name de ruime, vloeiende bochten maken het voor de coureurs mogelijk om het gas er vrijwel continu helemaal op te houden om in strakke en vloeiende ‘speedway’-stijl de bochten in te snijden.

Bijzonder is dat de Eenrumer grasbaan dan ook geschikt is voor zowel langbaan-, grasbaan- als speedway-specialisten. Tevens is het voor de ‘grasbaan-piloten’ mogelijk om in Eenrum meerdere lijnen te rijden c.q. de bochten verschillend aan te snijden, iets wat op lang niet op alle grasbanen in Nederland mogelijk is.

De zijspancombinatie Mitch Godden & Paul Smith zijn vanaf heden de nieuwe clubrijders voor MC Eenrum & Omstreken. Door deze meerjarige overeenkomst hebben we fantastische club ambassadeurs in huis. Zowel voor als achter de schermen zal MC Eenrum bij deze spectaculair rijdende combinatie in beeld komen.

12 coureurs uit Europa zullen elkaar het vuur na aan de schenen leggen op één van de snelste en mooiste grasbanen van Europa. Met een gemiddelde snelheid van rond 160 km/u behoort het Eenrumer ovaal mondiaal tot een van de beste gras-/langbanen.

Zaterdag 19 augustus:

Jeugd en nationale grasbaanraces:

Aanwezige klassen: 65cc, 85cc, 125cc special, 125cc jeugd, 125cc cup, specials nationalen, Powergirls, cup ST 250cc, cup ST 500cc

 

Toegang rennerskwartier open vanaf 7.30 uur

Machinekeuring:                                  8.30 uur

Uiterste aanmeldtijd rijders:                 9.45 uur

Rijdersbespreking:                               9.45 uur

Training:                                                10.00 uur

Aanvang wedstrijd:                             13.00 uur

Kamperen in het rennerskwartier is alleen toegestaan voor rijders die zowel zaterdag als zondag rijden. Rijders dienen dit vooraf te melden via info@mceenrum.nl.

 

Zondag 20 augustus:

Masters of Sidecars, internationale grasbaanraces

Aanwezige klassen: Internationale zijspannen, Specials internationaal, EVLS 2 en 4 Valves, NK ST1 en ST2, demo elektrische shorttrackmotoren

 

Toegang rennerskwartier open vanaf 7.30 uur

Machinekeuring:                                  8.00 uur

Uiterste aanmeldtijd rijders:                9.15 uur

Rijdersbespreking:                               9.15 uur

Training:                                                 9.30 uur

Aansluitend eerste 8 series EVLS

Rijdersvoorstelling:                              13.00 uur

 

Aansluitend baanrecord zijspannen Jur Bolt bokaal.

                                                                               

Entreeprijzen

                                    Zaterdag 19-8                                  Zondag 20-8             Combikaart

Volwassenen                             7,50                                                  20,00                          25,00

Leden MCE/VVV           5,00                                                  17,50                          22,50

Kinderen 12 t/m 17jaa   5,00                                                 12,50                          15,00

Kinderen t/m 11 jaar alleen toegang onder begeleiding van een volwassene

Kinderen leden MCE/VVV t/m 17 jaar gratis toegang            

 

Kijk voor alle informatie en het tijdschema op www.mceenrum.nl

         

Met vriendelijke groet,

Bestuur MC Eenrum