Zware blessure voor Van der Mark in WorldSBK, Van Straalen op podium in Race 1 WorldSSP Assen


Martijn Spliethof - 20 april, 2023 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

In het weekend van 21 tot en met 23 april 2023 was op TT Circuit Assen de Nederlandse ronde van het FIM World Superbike Championship, de Pirelli Dutch Round. Na Australië en Indonesië was dit de eerste Europese wedstrijd en voor de WorldSSP300 coureurs was Assen de openingswedstrijd van het seizoen.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

WorldSBK

Race 1:
Álvaro Bautista heeft de eerste race gewonnen. De regerend wereldkampioen moest Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea passeren maar wist uiteindelijk met voorsprong te winnen. Michael van der Mark finishte als dertiende.

Superpole Race:
Álvaro Bautista heeft ook de Superpole Race gewonnen op het TT Circuit Assen. De Spanjaard was over een verkorte afstand van acht ronden andermaal de sterkste, voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark passeerde de finish als tiende.

Race 2:
Álvaro Bautista heeft ook Race 2 voor de World Superbike klasse gewonnen, waardoor de Spanjaard perfect gescoord heeft op het TT Circuit Assen. Toprak Razgatlioglu werd tweede maar het verhaal van de race was de gigantische horrorcrash van Michael van der Mark die daarbij zijn bovenbeen brak.

Kwalificatie:
Álvaro Bautista heeft pole position behaald. Onder droge en zonnige omstandigheden was de Spanjaard het snelst, voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijftiende.

WorldSSP

Race 1:
De eerste race van de Pirelli Dutch Round is gewonnen door de van pole vertrokken Nicolo Bulega. Marcel Schrötter passeerde na achttien ronden als tweede de finish, terwijl Glenn van Straalen na een sterk gereden race als derde naar het podium mocht.

Race 2:
Nicolo Bulega heeft ook de tweede WorldSSP race van de Pirelli Dutch Round op zijn naam geschreven. De Ducati coureur passeerde na achttien ronden als winnaar de finish, voor Stefano Manzi en Federico Caricasulo. Nederlander Glenn van Straalen kende de nodige tegenslagen in deze race en moest daardoor genoegen nemen met de tiende plaats.

Kwalificatie:
Nicolo Bulega vertrekt dit weekend vanaf de pole. De Italiaan was zaterdagochtend tijdens de kwalificatie het snelst, voor zijn landgenoot Federico Caricasulo en de Nederlander Glenn van Straalen.

WorldSSP 300

Race 1:
Petr Svoboda heeft de eerste World Supersport 300 race van 2023 gewonnen. In een chaotische slotronde kwam de Tsjech als winnaar over de streep, voor Samuel di Sora en José Luís Perez González. Jeffrey Buis zat er kort achter en werd achtste, net voor Loris Veneman (negende). Sven Doornenbal en Kas Beekmans eindigden als 20e en 21e, Ruben Bijman en Thom Molenaar haalden de finish niet.

Race 2:
Humberto Maier is winnaar geworden van de tweede WorldSSP 300 race. Ruben Bijman werd op de twaalfde plaats de best geklasseerde Nederlander. Jeffrey Buis en Loris Veneman, zaterdag beiden nog top tien finishers, kwamen in deze race ten val. Kas Beekmans werd achttiende terwijl het Molenaar Racing Team duo Thom Molenaar en Sven Doornenbal als twintigste en eenentwintigste werden afgevlagd.

Kwalificatie:
Matteo Vannucci heeft pole position behaald, voor Lennox Lehmann en Samuel di Sora. Wildcard Thom Molenaar was de snelste Nederlander met de achtste rondetijd. De overige Nederlanders: op p12 Loris Veneman, p13 Kas Beekmans, p15 Sven Doornenbal, p18 Jeffrey Buis en p26 Ruben Bijman.