Sporter in beeld – Molenaar NSF100 Cupdebutant Melaney Buis


Tom van Appeldoorn - 05 april, 2023 FOTO - Mark Meisner

Een spannend jaar voor Melaney Buis (12) uit Steenwijkerwold, die onverwacht debuteert in de Molenaar NSF100 Cup.

“Ik vind het leuk, maar ook spannend.” Zo vat Melaney Buis haar debuut in de Molenaar NSF 100 Cup binnen het NK Junior Moto Racing samen. Via Melaneys telefoon hebben we een videogesprek met Melaney en haar vader Constantijn, die aan de keukentafel zitten. De twaalfjarige zit momenteel in groep 8 van het Don Bosco in Steenwijkerwold en treedt in de voetsporen van haar broer, wereldkampioen Supersport 300 Jeffrey Buis, die een aantal jaren geleden ook in de Cupklasse reed.

Hoe dat zo komt? Melaney: “Afgelopen zomer heb ik best veel gereden op de oude grasbaanmotor van mijn broer. Dat was eigenlijk puur voor de fun, maar ik vond het leuk en samen met mijn vader zag ik dat het eigenlijk best wel goed ging. Omdat ik vond dat ik ook eigenlijk wel toe was aan een verdere uitdaging, zijn we bij de Molenaar NSF100 Cup uitgekomen. We hadden toen nog één week de tijd voordat het team van Molenaar hun selectie voor het nieuwe seizoen zou maken. Toen ik mijn eerste meters op de oude NSF100-motor van Jeffrey maakte, bleek ook dat bijzonder goed te gaan, en zo kwam ik bij de selectie!”

Je zou dus kunnen spreken van een bepaald talent voor motorrijden dat in het bloed van de familie Buis stroomt, al zijn zowel vader als dochter daar nuchter over. Melaney: “Het voelt fijn dat ik ineens in zo’n nieuwe klasse mag gaan deelnemen, maar ik verwacht niet gelijk dat ik vooraan rij. Ik hoop gewoon dat ik meer leer dan dat ik bezig ben met op welke plek ik op dat moment rij. Ten opzichte van andere deelnemers moet ik namelijk nog een boel leren, maar ik hoop dat ik dat dit jaar ook veel kan gaan doen. Het gevoel van de koppeling, met name bij de start, dat wil ik nu onder de knie krijgen.” Melaneys vader Constantijn voegt daaraan toe: “Het wegrijden met de koppeling onder normale omstandigheden is allemaal wel te doen. Maar om dat allemaal in een racesituatie te doen, ja dan komen er allemaal andere dingen bij kijken. Dat leren op de baan is wel een ding waar we aan moeten werken.”

De toekomst

Melaney: “Volgend jaar start ik in het voortgezet onderwijs, op het Terra collega in Wolvega. Dan moet ik 14 kilometer fietsen… Het leukste aan school vind ik thematisch of groepsdoorbrekend werken. Daarbij ben je eigenlijk met leerlingen van de hele school bezig met werken aan een thema. In iedere groep kun je dan verschillende (knutsel)werkjes maken samen met kinderen uit andere groepen. Dat vind ik het leukste eraan, om ook met kinderen uit andere groepen te praten en bezig te zijn anders dan alleen maar met kinderen uit mijn eigen klas.”

Buiten school heeft Melaney een druk leven. Paardrijden, sporten, motorrijden: valt dat allemaal wel te combineren met school? Melaney: “Motorrijden doe ik nu meestal in het weekend, of na vijf uur als papa thuiskomt. Op vrijdag zit ik ook nog op paardrijden, waarbij ik ook wedstrijden rijd. Maar ik doe ook nog hardlopen en zo. Ja dat is allemaal wel te combineren.” De paarden blijken best wat overeenkomsten met motoren te hebben. Melaney: “Het leukste aan paardrijden vind ik dat je samen met ‘iets’ voor de overwinning gaat. Bij zo’n paard moet je namelijk eerst het karakter goed leren om er goed mee om te kunnen gaan. Dat moet je met paarden echt wel weten, anders gaat het fout. Eigenlijk is dat ook niet anders met een motor, want daarvan moet je ook goed leren hoe die in elkaar zit. Niet qua onderdelen, maar hoe hij daadwerkelijk werkt.”

Hoe de toekomst eruitziet? Ook daar is Melaney al zachtjes aan mee bezig: “Het liefste wil ik later iets met paarden gaan doen. Graag zou ik een eigen manege hebben. Niet om paarden te fokken, maar om les te geven aan anderen. Het liefste met kleine kinderen, want oude mensen vind ik niet zo leuk. Ik zou dan eigen paarden willen hebben, al zijn die wel duur. Maar de motorsport is dat ook. Je hebt mensen nodig die in je geloven en je daarom willen sponsoren. Ik houd nu al in een schriftje bij wie dat allemaal doen, dat vind ik belangrijk.” En die steun kan uit allerlei hoeken komen blijkt. Als we voor de fotografie een locatie zoeken in de stromende regen, stelt sponsor zeilmakerij Doek Goed hun werkplaats in Steenwijk ter beschikking als locatie (bovenaan artikel). Handig dat soort steun! Melaney: “Mijn ouders willen mij ook vooral van die kant van de sport bewust maken. In de internationale motorsport kijk ik ook wel naar andere vrouwelijke rijders. Één van die voorbeelden waarnaar ik opkijk is bijvoorbeeld Ana Carrasco. Die is én snel op de motor en heeft daarnaast haar sponsoring goed voor elkaar waardoor ze kan blijven wat ze leuk vindt: racen. In een schriftje houd ik nu al bij wie mij allemaal steunen om het inschrijfgeld bij elkaar te krijgen.”

Dit artikel verscheen eerder al in KNMV-ledenmagazine GRIP, editie 49.