Provincies en de KNMV investeren in veiligheid motorrijders

KNMV training Risico Herkennen

Bas Vis - 01 februari, 2024

De provincies Friesland en Drenthe investeren in de veiligheid van motorrijders. Samen met de KNMV gaan de provincies de internationaal onderscheiden training Risico Herkennen aanbieden. Waar de training normaal 270 euro kost, kost de cursus in deze provincies slechts 50 euro. In de provincies Friesland en Drenthe geldt deze subsidie ook voor de training Beter door de Bocht, die normaal 250 euro kost.

De korting geldt voor inwoners van Friesland en Drenthe (verdeeld in regio’s Noord, Midden en Zuidoost), maar een training mag op elk van onze beschikbare locaties worden gevolgd. Dit hoeft dus niet binnen één van de eerder genoemde provincies te zijn. Het aantal plaatsen is per provincie beperkt en soms ook anders ingedeeld, bijvoorbeeld op regio of leeftijd.

Inschrijven kan hier. Let op: bij het boeken van de training zal de prijs op de normale prijs staan, deze werken wij handmatig bij na een check van je woonplaats. Hierna ontvang je pas de factuur.

Update 15-4-2024: Inmiddels zijn alle beschikbare subsidieplaatsen voor inwoners van de regio Noord-Drenthe vergeven voor zowel de training Risico Herkennen én de Beter door de Bocht.

Over Risico Herkennen

Een motorfiets is een fantastisch vervoermiddel. Helaas kijken andere verkeersdeelnemers hier soms anders tegen aan. Vooral voor automobilisten zijn we als motorrijder af en toe slecht zichtbaar. We zijn er ineens en rijden tussen de file door. Kortom vaak zitten we niet in het verwachtingspatroon van de automobilist en worden daardoor over het hoofd gezien. Natuurlijk kunnen we voor de schuldvraag naar de automobilist wijzen, maar veel beter is jezelf de vraag te stellen: wat kan ik er zelf aan doen?

Vastgelegd op video

“Tijdens de training gaan we met een kleine groep motorrijders ’s ochtends de straat op, op zoek naar risico’s in het verkeer. De tocht wordt vastgelegd op video. Aan de hand hiervan gaan we de rit bespreken en ons rijgedrag analyseren”, vertelt Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen bij de KNMV. “Na een klein stukje theorie gaan we ’s middags weer de weg op om de opgedane kennis  in de praktijk brengen. Van deelnemers horen we vaak dat ze heel anders naar het verkeer zijn gaan kijken en ook jaren later nog de vruchten plukken van deze training.”

Onderscheiden training

Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de KNMV training Risico Herkennen een groot succes is. Motorrijders die de training volgden, rijden in de jaren daarna aanmerkelijk veiliger door het verkeer. De FIM, de wereldwijde organisatie voor motorrijders, gaf de KNMV zelfs de Motorcycle Safety award voor deze training en de Europese Unie onderscheidde de KNMV met deze training met het European Quality Label Motorcycle Safety. Dat is ook precies de reden waarom de provincies hierin investeren.

Leuke dag

“Het is niet alleen een heel leerzaam training, maar ook gewoon een leuke dag”, vindt Everink. “Je bent er op uit met mensen die dezelfde passie delen: motorrijden. Dat geldt niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de trainer. En veilig rijden betekent niet langzaam rijden. Wij zijn er juist voorstander van om de motor te gebruiken waarvoor hij bedoeld is.”

De training Risico Herkennen is voor alle motorrijders, voor beginners en gevorderden. Boek hier de training. Voor de training Beter door de Bocht klik je hier.