Nieuw seizoen NK Junior Moto Racing afgetrapt in Assen


Mariska Grob - 04 april, 2023 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Het eerste weekend van april kwamen de coureurs van het NK Junior Moto Racing naar de TT Junior Track in Assen om de eerste wedstrijd van het seizoen te rijden. Op zaterdag reden de coureurs van de Puchshop Racing Cup hun eerste races, terwijl de andere klassen vier vrije trainingssessies hadden. Het bleef de hele dag regenen en dus maakten de Puchshop-rijders zich op voor een wet race, terwijl het op zondag droog en zonnig zou zijn – zij het met een ijskoude wind erbij.

Puchshop Racing Cup

Een week eerder werd er al een, door de Puchshop Racing Cup georganiseerde, proloog verreden in Staphorst. Het grootste deel van die dag was het nat, en dat bleek een uitstekende generale repetitie voor de seizoensopener in Assen. Het werd een waterballet met bijbehorende schuivers en mechanische problemen, maar niet voor Rienk van der Weide en Thimo Minnen. Zij hielden het hoofd koel, de gepoetste zijde boven en wonnen respectievelijk de Expi- en Standaardklasse.

1 De coureurs van de Puchshop Racing Cup kunnen wel tegen een stootje en een beetje water. De regen weerhield ze er niet van naar Assen te komen en er was dan ook een goed gevuld startveld.

2 Rienk van der Weide is bepaald geen fan van regen, maar de eerste race voelde hij zich als een vis in het water. De tweede race iets minder. En doordat hij niet goed voor de start opgesteld stond, kreeg hij ook nog eens vijf seconden straftijd. De concurrentie bleef echter niet in het zadel en Rienk wel, waardoor hij ook de tweede race op zijn naam schreef.

3 Vallen en uitvallen, zoals hier ook Jesse van Zante bij de start van de tweede race.

4 Feest bij de familie Minnen! In zijn eerste race sleepte de pas 12-jarige Thimo Minnen meteen de overwinning in de Standaardklasse in de wacht, terwijl neef Jordi Minnen – die net het beeld in komt rijden – ondanks een schuiver derde in het Expi-dagklassement werd.

Minibike GP

Het was de eerste en tevens laatste wedstrijd voor de MinibikeGP, die zal worden vervangen door de Junior Eklasse met elektrische minibikes. Er verschenen vier heren en één jongedame aan de start, waarbij Mick Koomen – die afgelopen jaar in de Junior B reed – een tandje te snel was voor de voorheen Junior A-coureurs. Koomen won beide races en daarmee het dagklassement, waarin Sylvain Sinke tweede – en Evan Ruitenberg derde werd.

1 Jesse Koelewijn had bij de tweede race een wereldstart en voerde zelfs nog even het veld aan.

2 Mick Koomen was een maatje te groot voor de rest en won beide races.

3 Het podium van de Minibike GP.

Molenaar NSF100 Cup

In de Molenaar NSF100 Cup was JayJay den Hoed in zowel de kwalificaties als beide races oppermachtig. Timo Kubbinga kon Den Hoed geen tegenstand bieden maar reed op zijn beurt weg bij de rest van het veld en werd tweede. Yauri Crienen moest in de tweede race nog wel de strijd aangaan met Luuk de Vries, de Oekraïense Yevsevii Kovalov, Douwe Douma en Tobias Dogger, maar Crienen wist uiteindelijk wel zijn derde plaats veilig te stellen. Milan Hunneman sleepte ondanks een schuivertje de beker voor snelste Rookie in de wacht.

1 Den Hoed wist vorig seizoen ook al een wedstrijd te winnen, maar voor Kubbinga (57) was het zijn eerste podium.

2 Iedere centimeter van het asfalt én de curbstones wordt benut, zoals Douwe Douma (14) hier demonstreert.

3 De eerste race is altijd spannend voor de rookies, en de ontlading na de race groot. Ook voor Dean van den Berg, die netjes zijn eerste punten bij elkaar reed.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Regerend kampioen Thije Ligtermoed maakt dit jaar de overstap naar de Yamaha R3 Cup, en dat maakt de weg naar de titel vrij voor de rest van de top vijf van 2022: Timo Suos, Viggo Megard, Riccardo Bosgraaf en Timo Aanraad. Megard bleek in Assen de snelste op zowel een natte als droge baan. Suos had direct na de start van de eerste race de leiding weliswaar in handen, maar zag zijn kans op een podiumplaats door een valpartij verdwijnen. Aanraad werd tweede voor Bosgraaf. Nieuwkomers Luca van der Velde en Matthew Luisman mengden zich meteen al in de strijd achter de podiumplaatsen en werden respectievelijk vierde en vijfde.

1 Concurrenten op de baan? Soms even niet! Hugo van Noppen, Indi Schunselaar en Timo Aanraad.

2 Soms zit het niet mee… Met de regen op zaterdag en de koude wind op zondag was een schuivertje soms sneller gemaakt dan je lief was. Dat ondervond Maxim Westra niet alleen op de natte zaterdag, maar ook op zondag, nota bene op zijn verjaardag.

3 Ook nieuwkomer Hugo van Noppen kwam al snel in zijn ritme en werd dertiende.

Supermoto 250 tot 450cc

Het volste startveld van het weekend met maar liefst 23 rijders! Daarvan vier coureurs met een 250cc machine, die voor eigen bekers reden. De gebroeders Lars en Stijn Baron mochten naar het podium voor respectievelijk de eerste en tweede plaats, Dean Fischer werd derde. Bij het geweld van de 450cc machines was het Dion Otten die Jos Koelewijn te snel af was. Roy Klompmakers mocht mee naar het podium voor de derde plaats.

1 Een vol startveld, met Otten (66) op polepositie.

2 Lars Baron (13) ligt zo plat als hij op zijn supermoto kan om Callisto Costantin achter zich te houden.

3 Henk Minnen (16) heeft geen weet van wat er achter hem gebeurt, Goos van Hemert (10) weet dat wel…

Supermoto Junior

Bij een aantal wedstrijden van het NK Junior Moto Racing zijn de jeugdige coureurs van de Supermoto Juniorklasse met hun 85cc-machines van de partij. Bij de openingsrace van het seizoen was het regerend Yamaha R125 Cupcoureur Thije Ligtermoed die het snelst was. Hij werd eerste in het dagklassement voor Lars Weißensee en Kyano Schoo.

1 Dean Gouw scoorde helaas geen punten, maar we genieten op de foto nog even van zijn mooie rijstijl.

2 Lars Weißensee in de achtervolging op Thije Ligtermoed.

3 Kyano Schoo voor Dean Gouw.

De volgende race wordt wederom verreden op de TT Junior Track in Assen, en wel op zaterdag 13 mei.