NK JMR – Waterballet in Veldhoven


Mariska Grob - 27 september, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Na een lange zomerstop keerde het NK Junior Moto Racing terug naar kartcircuit De Landsard in Veldhoven, waar eerder de tweede wedstrijddag van het seizoen werd verreden. Toen was het geluk aan de zijde van de Junior Racers, want de voorspelde onweersbuien vielen die dag elders in het land.

Hoe anders was dat bij de voorlaatste wedstrijd van het seizoen… Werd er aanvankelijk mooi najaarsweer voorspeld voor zaterdag 24 september, bleken de weergoden de coureurs uiteindelijk toch minder goed gezind. In de ochtend was het een waar waterballet, in de middag stopte het met regenen en droogde de baan langzaam op. Wie beschikte er over stalen zenuwen en bleef de wisselvallige omstandigheden het beste de baas?

Minibikes Junior A

Bij de Junior A was dat Mika Schalken. De leider in de tussenstand was bijna onverslaanbaar. Bijna, want Boyd Veijer kwam in beide races als eerste over de streep. Toch was de dagzege voor Schalken, omdat Veijer bij de start van de tweede race net iets te vroeg weg was. Dat leverde hem een tijdstraf op en daardoor een tweede plaats in het dagklassement.

Sylvain Sinke wordt door het seizoen steeds sneller en dat werd in Veldhoven beloond met een fraaie derde plaats.

Ook Jesse Koelewijn maakt grote stappen en reed in de eerste race zelfs even op de derde plaats! In het dagklassement vinden we hem terug op een knappe vijfde plaats, dat moet gevierd worden met vriendjes en vriendinnetjes!

Open Minibikes

In de Open Minibikes verstevigde Kevin de Jong zijn leidende positie in het kampioenschap door beide races op zijn naam te schrijven.

Erik van der Starre was snel in Veldhoven maar deed ook een paar keer bodemonderzoek, waardoor hij de Jong en Joey Oppersma in de eerste race voor zich zag eindigen. In de tweede race bleef de strijd om de winst tussen De Jong en Van der Starre tot op het laatst spannend en was het Van der Starre die aan het langste eind trok. De Jong had aan zijn tweede plaats genoeg om de dagzege op zijn naam te schrijven voor Van der Starre en Oppersma. Er waren ook uitvallers, zoals Jaap den Boer.

Minibikes Junior B

Er waren meer uitvallers in Veldhoven, waaronder Milan Hunneman. Zijn minibike weigerde dienst in het parc fermé waardoor de polepositie in de eerste race leeg bleef. In de tweede race werd door collega-coureurs een machine beschikbaar gesteld maar die bleek niet conform de reglementen.

Senne Botman en Finn Testers trakteerden in beide races het publiek op spannende gevechten om de overwinning, die door Botman in het voordeel beslist werden. Botman sleepte zo de eindzege in Veldhoven in de wacht voor Finn Testers en Miquel Sinke, die zich na een crash in de eerste race goed had herpakt en in de tweede race derde werd.

Nog meer uitvallers: ook Gijs Huisman zat het niet mee.

Molenaar NSF100 Cup

JayJay den Hoed werd in de laatste wedstrijd voor de zomerstop tweede, nu stond hij op de hoogste trede van het podium. Toch moest hij in de tweede race Luuk de Vries voor zich dulden, die door een crash in de eerste race tweede werd in de totaaluitslag. De derde plaats was voor Yauri Crienen, die voor het eerst plaats mocht nemen op het podium.

Indi Schunselaar vouwde zich achter zijn kuipruitje en reed naar zijn beste resultaat van het seizoen, een top tien klassering.

In de tweede race trakteerde Schunselaar met Jahmairo Williams, Casper Pennings, Timo Kubbinga en Douwe Douma het publiek op een mooi gevecht om de vijfde plaats. Williams won het gevecht, Douma was de snelste Rookie van de dag.

Open 125

De eerste kampioen van 2022 werd op Veldhoven bekend: in de Open 125 verzekerde Tom Kuil zich van de titel.

Kuil schreef daarnaast ook de dagzege in Veldhoven op zijn naam. Die kreeg hij niet cadeau, want Rick Janssen was de snelste in de kwalificaties en in de eerste race. Kuil won de tweede race en eindigde daardoor in de totaaluitslag voor Janssen.

Erik Bruns won in de eerste race het gevecht met Joey Wessels en Lorenzo Di Cicco, in de tweede race moest hij Di Cicco voor zich dulden maar in het dagtotaal werd Bruns derde.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Niet veel later was de tweede kampioen daar: Thije Ligtermoed!

Alleen Timo Suos maakte nog kans op de titel, maar hij kende een ongelukkig weekend met in de kwalificaties een schuiver en ook in de eerste race ging hij onderuit. Ligtermoed finishte in de eerste race achter een ontketende Viggo Megard, maar in de tweede race eiste hij de overwinning op en daarmee ook de titel. Megard maakte een foutje waardoor hij uiteindelijk in de totaaluitslag derde werd achter een solide rijdende Riccardo Bosgraaf.

Snelste in de kwalificaties maar door een val in de eerste race net buiten het podium gefinisht: Yens van den Bor. Hier laat hij zien hoe je een Yamaha R125 tijdens het racen kan wassen.

Puchshop Racing Cup

En nog een kampioen: Pascal Mussche! Hij prolongeerde zijn titel in de Standaardklasse van de Puchshop Racing Cup en reed na winst in beide races op Veldhoven alvast een rondje met de driekleur. Alle kampioenen zullen direct na de laatste wedstrijddag in Assen officieel worden gehuldigd.

Veel schuivers maar ook uitvallers in Veldhoven, zoals Justin de Bruin en Sander Mulder, die er met een defecte koppakking zichtbaar helemaal klaar mee is.

Wie de kampioen in de Expiklasse is weten we binnen een week. Bart Dijkhof kwam als leider in de tussenstand naar Veldhoven, met een voorsprong van 7 punten op Henk Minnen. Minnen nam de leiding over door in Veldhoven beide races en daarmee ook de dagzege op zijn naam te schrijven. Dijkhof werd tweede voor de Zwitser Kenny Buchser. Minnen heeft zijn achterstand op Dijkhof omgezet in een voorsprong van 7 punten en het beloven dan ook spannende finaleraces te worden op 1 en 2 oktober in Assen!